O křehkosti demokracie

1. 11. 2016 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 5 minut

V článku výkonného ředitele lidskoprávní organizace Human Right Watch Kennethe Rotha, který vyšel na Britských listech včera 31. 10. 2016, je kladen důraz na lidská práva jako na základní stavební kámen demokratického uspořádání. V článku také uvažuje o nadřazenosti základních lidských práv nad přáním většiny společnosti, pokud by se dostaly do rozporu.

Ze současné situace ve světě vyplývá, že strach a nejistota lidí většinou vedou k nerespektování lidských práv, což je možné ilustrovat zvláště na přístupu k migrantům z oblastí válečného konfliktu, kteří mají dle mezinárodního práva právo na azyl, dalším příkladem jsou demonstrace proti islámu, aniž by lidé rozlišovali jednotlivé vyznavače této víry a uznali jejich výsostné právo na náboženské vyznání.

Rozhovor Britských listů 81:

Etnicky se nepovažuju za Čecha

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

K 28. říjnu hovoří Jan Čulík s obráncem lidských práv Petrem Uhlem o jeho názorech a jeho internacionalistické motivaci i o obrovském vlivu, jaký na něho měl jeho otec. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. října 2016.

Recenze v rozhovoru zmiňované knihy Petra Uhla Dělal jsem, co jsem považoval za správné a ukázky z ní jsou zde:

16. 12. 2013 Milan Daniel: Dělal a dělá to, co pokládá nejen za správné, ale i spravedlivé ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: O zločinech a chybách minulosti se v ČR musí tradičně mlčet ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: O "českých tradicích" v české vládě a o xenofobii úředníků ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: Jsem proti institutu prezidenta ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: Češi pořád proti něčemu bojují ZDE
I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

"Po Trumpově nezvolení může dojít k revoluci, ale já sama se násilně chovat nebudu"

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

"Udělali jsme z Hillary panenku voodoo." - "Vy jste jí píchli špendlík do oka?"

"Co to tady máte?"

"To je voodoo panenka Hillary."

"Panenka voodoo?"

"Ano, do toho se píchají špendlíky a přeje se jí všechno zlé."

"Vy jste jí píchli špendlík do oka?"

"Ano, to jsme udělali."

"To moc hezké není."

"Mně se to moc líbí."

(Dav skanduje:) "Zavřít ji! Zavřít ji!"

"Dnes večer tu bylo hodně lidí, kteří skandovali ´Zavřít ji.´ Vy jste taky skandoval?"

"Chci, aby byla postavena před spravedlivý soud na základě všech obvinění. Ale také na základě všech důkazů, aniž by je FBI z politických důvodů potlačovala."

"Co uděláte, pokud mají průzkumy veřejného mínění pravdu a 8. listopadu zvítězí Hillary Clintonová?"

"Budu zhnusen a otráven a budu myslet na to, čím vším budeme muset projít, další čtyři roky skandálů, vyšetřování a ničení naší armády. Bude to nechutné."

"Někteří lidé hovoří o revoluci, pokud Trump prohraje?"

"To by se opravdu mohlo stát. Já bych se toho neúčastnila, mám vnoučata a tak. Já se násilně chovat ale nebudu."

Piráti: Sobotka a Babiš tají vlastníky firem, podporují tím korupci

1. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva


Prezident Zeman dnes podepsal novelu zákona o praní špinavých peněz, podle něhož se zavádí rejstřík vlastníků firem. Problém ale spočívá v tom, že je tento rejstřík tajný a budou do něho mít přístup jen soudy a vybrané státní orgány.

Ministr Babiš původně předkládal na vládu návrh, aby byl rejstřík více veřejný, ale následně návrh změnil a spolu se Sobotkou trvají na tom, aby rejstřík byl tajný pouze pro vybrané úřady. Vedle toho dokonce prosazují utajování skutečných vlastníků i na úrovni EU, kde se vyjednává další novela směrnice o praní špinavých peněz a většina států souhlasí s širší dostupností údajů.

Piráti upozorňují na to, že jak Babiš, tak Sobotka jednají ve střetu zájmů:

Kodifikace lidských práv byla důsledkem Norimberského procesu

1. 11. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

  To, že si lidi mohou zvolit v demokratických volbách nedemokratický režim, je známo z Německa i Československa z let 1932 a 1946. Také naši krajané německé národnosti volili v roce 1935 stranu, která se hlásila k hitlerovskému režimu. V té době již byly v Říši koncentráky a sudetští Němci to věděli. Přinejmenších od uprchlíků, kteří utíkali přes ČSR. Hlavním odkazem Norimberského procesu není jen potrestání válečných zločinců, ale odkaz, že demokracie spočívá na lidských právech. https://cs.wikipedia.org/wiki/Norimbersk%C3%BD_proces  Pokud by taková práva bývala platila dříve, patrně by nedošlo ani k vyhánění a vysídlení německy mluvícího obyvatelstva z ČSR.

Svátky života

1. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Existují světci, o nichž nikdo neví, že jsou svatí, tedy kromě Boha. A právě tito světci jsou ti, kteří mají podle západního křesťanského kalendáře (ortodoxní církve slaví tento svátek v první neděli po Letnicích) dnes, 1. listopadu, svátek především, svátek Všech svatých. A hned po něm, zítra, 2. listopadu, následuje Vzpomínka na všechny věrné zemřelé, tzv. Dušičky. Tyto svátky mne každoročně fascinují.

Jsou to totiž, navzdory všemu zdání, ve skutečnosti svátky života. Svatost je život v tom nejplnějším smyslu. Ale není to nějaká vlastním úsilím dosažená dokonalost nebo bezhříšnost, čistota od všeho pozemského. Svatost je to, co člověk má v sobě z Boha, co posvěcuje a vykupuje jeho pozemskost, smrtelnost a hříšnost. Není to nějaký pohanský kult pozemských bůžků. Je to odkaz k nekonečnému, absolutnímu, jedinému Bohu.

Svatost je vstup Boha do našich životů. Ta formální, oficiální stránka uznávání někoho za svatého, ta reflektuje danou společnost a dobu, konsensus v hledání znaků svatosti. Bůh je ale věčný a nekonečný. Ve svatosti dává plnost života, který smrtí nekončí. Není to odměna a soud, je to milost, projev Boží lásky. Je to přesně ten život, v nějž doufáme pro všechny naše zemřelé, že jim jej Bůh dá ze svého milosrdenství. A proto jsou tyto svátky svátky života.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Je přípustné demokratickým rozhodnutím omezit lidská práva?

1. 11. 2016 / Vladimír Hejnic

čas čtení 5 minut

Není, ale...děje se...., píše Vladimír Hejnic.

Je otázka, co považujeme za demokratické. Jestliže připustíme, že demokratické je rozhodnutí v posledních senátních volbách aktuálně zúčastněných voličů z celkového množství možných voličů, obávám se, že se dostáváme do současného stavu.

Tzv "pražská kavárna" se vymezuje svým výjimečným postavením a radikálně proti němu stojí zvolení "protivníci" v čele s pánem v demokratických volbách zvoleným, ale na plakátech "aktuálně volbami nepotvrzených také voličů" ztvárněným do podoby lejna prosazujícím rovněž svojí "demokraticky převažující" pravdu.

K prvému listopadu 1755 v Lisabonu - strašné přírodní katastrofě na svátek Všech Svatých

1. 11. 2016 / Petr Kužvart

čas čtení 7 minut



Před několika dny došlo ve střední Itálii k dalšímu velkému zemětřesení. Média mluví o 6.6 stupni Richterovy stupnice, ale od kamarádky italienistky mám informaci přímo z oblasti, že to bylo až 7,2 stupně Richtera. V horách měla vzniknout 25 km dlouhá prasklina. Vše se prý děje v neklidném území nad okrajem podzemního jezera magmatu, jež je hluboko pod povrchem. Pokud by se magma díky prasklinám dostalo až na povrch, Itálie by mohla přestat na nějakou (geologicky celkem krátkou) dobu existovat … . Ale, jak říkají staří latiníci: „Nihil novi sub sole!“ - Nic nového pod sluncem! Čtěte:

Kanada přijme v roce 2017 300 000 imigrantů

1. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Kanada oznámila v pondělí, že do země vpustí v roce 2017 300 000 imigrantů, stejně jako letos. John McCallum, ministr pro imigraci, sdělil reportérům, že kvóta 300 000 imigrantů vytváří dobré základy pro další imigrační růst.

"Jsem přesvědčen, že více imigrantů pro Kanadu by byla dobrá strategie z demografických důvodů," zdůraznil McCallum. Jako mnoho rozvinutých zemí má Kanada stárnoucí populaci, což je problémem pro budoucí hospodářský růst.

Ekonomický poradce ministra financí Bill Morneau nedávno kanadské vládě doporučil, aby zvýšila své každoroční imigrantské kvóty na 450 000 lidí ročně. "Takový počet je realizovatelný v budoucnosti, nikoliv však už v roce 2017," konstatoval McCallum, který s duchem tohoto doporučení souhlasí.

Kanada má 35 milionů obyvatel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pět Čechů bylo v Británii odsouzeno k dlouhým vězenským trestům za terorizování zranitelných lidí

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Pět příslušníků jedné rodiny z České republiky bylo odsouzeno za přivezení zranitelných lidí do Británie a za to, že je nutili dělat tvrdou, ponižující práci.

Nejméně osm jejich obětí bylo donuceno spát v garáži na matracích na podlaze či dokonce ve skříni a byli nuceni doplňovat svou nedostatečnou stravu hledáním zbytků jídel v popelnicích. Byli nuceni pracovat v místních továrnách, myčkách automobilů nebo jako sluhové v domácnosti a jeden z nich byl nucen stříhat trávník nožem.

Otrokáři jim odebírali téměř veškeré peníze a muži byli biti a bylo jim vyhrožováno, že pokud se pokusí utéci, budou zavražděni.

Británie: Řidič kamionu, který usmrtil čtyři lidi, protože se díval za jízdy na mobil, dostal 10 let

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Tomasz Kroker, 34, se letos v srpnu při řízení kamionu v naglickém hrabství Berkshire díval nikoliv na cestu, ale do svého mobilu, kde hledal hudbu. Během doby, kdy se díval do mobilu, urazil prý s kamionem jedoucím rychlostí 80 km/h celý kilometr a narazil pak do automobilu stojícího v zácpě. Automobil byl nárazem stlačen na třetinu své velikosti a v něm zahynula řidička a tři děti.

Hodinu před tím, než vyjel s kamionem na silnici, podepsal Kroker prohlášení u svého zaměstnavatele, že si je vědom, že nesmí při řízení používat mobilní telefon.

Kroker byl v pondělí odsouzen za tento trestný čin na deset let do vězení.

Britská média upozorňují na obrovské nebezpečí, které vzniká, když řidiči za volantem používají za jízdy mobilní telefon. Požadují přísnější tresty a vládní informační kampaň, která by přiměla veřejnost k tomu, aby začala používání mobilních telefonů za volantem považovat za stejně tak společensky nepřijatelné, jak nepřijatelné je nyní v Británii řízení automobilu v opilosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šéf MI5: Rusko je stále větší hrozbou Británii i Evropě

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Šéf britské rozvědky MI5 Andrew Parker uvedl v exkluzivním rozhovoru s deníkem Guardian, že je Rusko stále větší hrozbou stabilitě Británie a používá k tomu nové sofistikované nástroje, především hackerství na internetu.

"Rusko dnes používá celou řadu státních orgánů a státních pravomocí k prosazování své zahraniční politiky stále agresivnějším způsobem. Využívá propagandy, špionáže, podvracení a útoků na internetu. Rusko tímto způsobem nyní pracuje po celé Evropě i v Británii," řekl Parker.

Rusko by plně okupovalo pobaltské země za 36 hodin

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko by dokázalo zlikvidovat současné vojenské jednotky NATO v pobaltských státech za méně než dva dny, tvrdí analýza americké Rand Corporation, která má vazby na americkou armádu. Analýza tvrdí, že obranné vojenské prostředky Severoatlantického společenství v Estonsku, v Lotyšsku a v Litvě jsou tak ubohé, že "vyzývají ke zničující válce, namísto toho, aby ji odstrašily".

PŘEČETLI JSME:

Štefan Švec: Jak sundat Zemana

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Na konci října jsme se poučili, jak přesvědčit Zemanovy voliče, aby mu to víckrát nehodili.

1) Důležité je obsadit Show Jana Krause. Prostého diváka rozněžní už fakt, že se to ještě vysílá. Kraus, proslulý tím, jak mu nikdy nešlo o vlastní kšefty a nikdy nenadržoval kamarádům, může uvést oblíbené expolitiky, jako je Jan Ruml. Ti vyzvou k odvolání prezidenta parlamentem a k dalším konstruktivním řešením. Marthu Issovou a Jiřího Mádla zase ráda uvidí bába, již v roce 2010 přemluvili, aby volila pravici, čímž zlepšili její sociální jistoty. Třešinkou na dortu bude účast krasobruslaře Vernera, jehož boji proti poklonkování komunistické Číně uvěří každý, kdo ho viděl tančit na narozeninách Kim Čong-ila.

2) Dobrý nápad je zahájit „týdny občanského neklidu“. Vyhlásit by je měli herci, protože hercům lidé věří. Pamatují si, jak za nimi v roce 2001 stáli při demonstracích za televizní krize, když šlo hercům o chleba. Když šlo o chleba lidu při odborářských demonstracích roku 2012, tak se tam herci sice neukázali, ale lid chápe, že zrovna museli natáčet Ordinaci.

I na jinak klidnou a rozumnou demonstraci je pak třeba přinést cedule s nápisy o Pi-tchusovi a hradní pakáži, jakož i exkrement s prezidentovou hlavou, aby zemanovci viděli, že na sprostotu nemají monopol.

Celý článek ZDE

Uprchlíci nejsou problém. Problémem je identita Evropy

31. 10. 2016

čas čtení 4 minuty

Skutečností je, že Evropa nečelí uprchlické a migrační krizi. Jsou to uprchlíci a migranti, kteří čelí krizi Evropy. Skandálem je, že ve Středozemním moři uprchlíci platí za tuto krizi Evropy svými životy

Imigrace zůstane nadlouho hlavním tématem evropské politiky, píše Natalie Nougayrède. Byla hlavním tématem britského referenda o brexitu (i když tam šlo především o imigraci v rámci samotné Evropské unie) a téma imigrace bude dominovat příští rok francouzským a německým všeobecným volbám.

Od začátku letošního roku zahynulo podle OSN utonutím ve Středozemním moři rekordních 3800 lidí. Stále více lidí přichází při zoufalých pokusech dostat se do Evropy přes Středozemní moře o život.

Otázka migrace bude i nadále hlavním tématem evropské politiky. Na jedné straně jsou liberální internacionalisté, kteří hájí základní zásady práva na azyl, na druhé stojí xenofobní budovatelé plotů, kteří považují migraci za moderní verzi barbarských invazí, které ohrožují kulturu a civilizaci. Bohužel mají tito lidé převahu.

Studená občanská válka: Globalismus, nacionalismus a Mariánský příkop mezi nimi

31. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut


Sociální psycholog Jonathan Haidt - podle Foreign Policy jeden z první stovky předních globálních myslitelů - patří k mnoha hlasům konstatujícím probíhající odsun pravolevého dělení v politice na druhou kolej a vznikající novou hlavní cleavage. Co politologové léta studují v empirických výzkumech, Haidt uchopuje z hlediska promýšlení základů etiky a politiky ZDE. Rozdělení na příznivce otevřené a uzavřené společnosti vysvětluje v rámci pojmové dvojice globalismus / nacionalismus - a snaží se najít společnou, kompromisní půdu, na které by se příznivci obou na smrt znepřátelených táborů mohli sejít. Spor globalistů s nacionalisty setrvá v centru západní veřejné rozpravy přinejmenším příštích deset let, tvrdí autor.

Je přípustné demokratickým rozhodnutím omezit lidská práva?

31. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Na rozdíl od na život a na smrt znesvářených českých klanů (údajní demokratičtí stoupenci údajně "havlovského" serveru Lumpenkavárna zablokovali nejen šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka, ale i redaktora BL Bohumila Kartouse, který na jejich stránky v podstatě vůbec nic nepsal; bývalý přispěvatel Britských listů Jiří Baťa podává zmatené a hysterické trestní oznámení na "fašistu Hermana", atd.) se Karel Dolejší dlouhodoběji zabývá tím, co by se mělo dělat: totiž hledáním možného kompromisu mezi znesvářenými a navzájem se nenávidějícími kmenovými tábory, které si vzájemně o sobě myslí, že ta druhá strana jsou primitivové a póvl.

Připomeňme si při této příležitosti povzdech Karla Čapka v závěru Továrny na Absolutno, poté, co zmíněná hysterická netolerance nesmyslně znesvářených táborů vedla už k ničivé globální válce, prostřednictvím jeho postavy, pana Brycha:

Jak zachránit demokracii

31. 10. 2016 / Kenneth Roth

čas čtení 6 minut

Článek výkonného ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch, který v minulých dnech vyšel ve 20 různých evropských denících, také v České republlice.

Demokracie musí být zakořeněna v lidských právech. Pro mnoho lidí je tohle samozřejmost, avšak stále častěji vidíme nyní v Evropě některé osoby, které argumentují, že demokracie znamená jen vyhrát volby a pak udělat cokoliv, co si myslíme, že voliči chtějí. Demokracie se tak pro ně stává "diktaturou většiny".

Ano, vláda by měla být odrazem většinových preferencí, jak se to projevuje v periodických, svobodných a spravedlivých volbách, avšak musí být také omezena zárukami lidských práv a vládou zákona. Existují určité věci, které by měly být vládě zakázány, i když je většina voličů podporuje, jako zavedení trestu smrti, věznění lidí z politických důvodů, omezování jejich možnosti volně se shromažďovat a svobodně mluvit, anebo diskriminace na základě pohlaví, rasy, etnicity, náboženství či sexuální orientace.

Pokud si tohle uvědomujeme, je jasné, že nynějšek je pro demokracii obtížným okamžikem - jak v Evropě, tak ve Spojených státech. Schopnost dodržovat lidská práva nakonec záleží na tom, zda je veřejnost přijímá. Avšak dnes lidé základní zásady dodržování lidských práv zpochybňují více, než když předtím za celou jednu generaci.

Kdyby nebylo Miloše Zemana, museli bychom si jej vymyslet

31. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Tuzemské politické kauzy mi vždy přišly ryze maloměšťácké, neboť vypouštějí dezinformační mlhu, jež pohlcuje skutečně závažná témata. Ovšem aktuální kauza, kdy se podle jedné verze hovoří o ohrožení polistopadového vývoje a podle druhé zase o osnování českého Majdanu proti lidovému prezidentovi, už vstoupila na Parnas českého politického bizáru. Záplavu surrealistických trapasů z hradního Mordoru dokázal se stejnou mírou nevkusu vyvážit recitál spřátelených celebrit v televizním pořadu Jana Krause, aby nám připomněl atmosféru politických častušek na podporu aristokratického simulakra. Čeští umělci v těchto dnech povstávají proti domnělému tahu na autoritářský Východ ze Zemanova popudu, konala se truc-demonstrace s účastí kasinového selfmademana a pochybných politických subjektů, a to pod záštitou veřejnoprávní televize (sic). Vše se točí ve stále stejném bludném kruhu. Zdá se, jako by tato země poslední dobou neřešila nic jiného než vrtochy ješitného staříka na Hradě, jehož rumrajch v podhradí zjevně udržuje při životě.

Proč je tolik lidí v české společnosti úplně mimo

29. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Mě fascinuje, jak tolik lidí řeší své postoje a vůbec se nezajímá o analýzu reality, píše Boris Cvek. Jako by nejvíce ze všeho záleželo na tom, koho mám rád já, co si myslím já, co je podle mne správné a špatné, k jaké straně patřím atd. Ale takhle je člověk mimo realitu, je zavřený ve svém světě, vše poměřuje sebou.

Přece společnost a její fungování je nějaká realita, kterou lze analyzovat, zamýšlet se nad tím, proč jevy v ní - včetně voleb a politických střetů - probíhají tak, jak probíhají, a co se s tím dá dělat na úrovni té reality.

Je to takové to: všichni se staňme lepší, a pak bude celá společnost lepší. Jenže tohle nikdy nefungovalo, to je naprostá iluze.

Racionálně není vůbec ani možné zkoumat společenské děje optikou toho, zda je někdo mravně lepší, nebo horší, zda někdo má pravdu, nebo nikoli.

A pak ten absurdní postoj k těm, kdo na základě svého pokusu o analýzu reality řeknou, že to či ono konání je kontraproduktivní... to do světa těch lidí, posedlých svým já, vůbec nesedí, protože oni to čtou jako "jsi s námi", nebo "jsi proti nám". Šílené.

Proč lidem zbytečně předepisujeme všechny ty léky?

29. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Dovolte mi reakci na zveřejněný článek s titulkem "Když vám střechu nad hlavou bere exekutor a nemáte co jíst, Krausův protizemanovský apel vás opravdu osloví..."

Jsem praktický lékař a při čtení článku jsem byl pohnut, píše čtenář, který nás požádal, abychom neuváděli jeho jméno. Chci nechat stranou politický a sociální kontext článku a vyjádřit se k tomu, co článek ponechal smlčené a implicitní.

Je to skutečný význam těch léků. Víte, obvod v němž jsem zaměstnán je venkovský, horský a odlehlý. Je v něm spousta seniorů a někteří mají opravdu hluboko do kapsy. Stokrát a tisíckrát jsem přemýšlel a nevymyslel nic, než co přečtete níže. Odpusťte mi, že své závěry zjednoduším do bodů :

Když vám střechu nad hlavou bere exekutor a nemáte co jíst, Krausův protizemanovský apel vás opravdu osloví...

28. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

Chci se s vámi podělit o něco,co se odehrálo u nás v obchodě před pár minutami a co mě totálně dostalo do kolen..., napsala na Facebooku Vanda Dobruská. Sedím si u počítače za pultem, když se otevřou dveře a vejde malinká sotva chodící stařenka. Jdu jí naproti, abych se zeptala,co pro ni můžu udělat, a ona se na mě podívala smutnýma očima plnými studu a zlomeným, tichým hlasem mi řekla, že by mě chtěla požádat, zda bych od ní neodkoupila za 200,-boty. Chvíli jsem na ni nevěřícně koukala a nechápala jsem, jak to myslí,ale vzápětí jsem pochopila... paní začala z kabelky tahat igelitku, ve které byly ochozené boty. Slušně jsem boty odmítla a paní si je začala strkat zpátky do kabelky a přitom jí tekly slzy. To mě nemohlo nechat v klidu, tak jsem se jí zeptala, proč ty boty prodává a ona začala ještě víc plakat a mezi vzlyky říkat, že není žádný žebrák, že se moc stydí, že jen potřebuje prodat ty boty za 200,-. Když jsem jí říkala,ať nepláče, sama jsem měla co dělat abych nezačala brečet já. Nevěděla jsem, co mám říct, co mám dělat, a tak jsem se jí zeptala, proč je potřebuje tak nutně prodat a ona začala klepoucíma se rukama tahat peněženku a z ní vytáhla recept na léky... na léky na které byl doplatek 200,- a ona na ně už neměla... v tu chvíli jsem začala brečet i já.. šla jsem do peněženky a dala jí ty dvě stovky a ona mi začala tahat ty boty,j á jsem jí říkala, že je nechci, že ať si vezme ty peníze a ona, že v žádném případě,že není žádný žebrák, že si je ode mě nemůže jen tak vzít. Nakonec jsem jí přesvědčila.. bylo na ní vidět,jak se stydí, bylo mi jí strašně líto... řekla mi,že jí je 84 let, zemřel jí manžel a ona ze svého a vdovského důchodu zaplatí nájem a má sotva na jídlo.. na léky už nezbývá... pak odešla na tramvaj.. já tady sedím a říkám si, kam jsme se to dostali,že nedokážeme našim seniorům pomoci...

Mezi ekonomickou situací Prahy a ostatních částí republiky je obrovský rozdíl. V polorozpadlých vesnicích v jižních Čechách či na severní Moravě se potácejí jednotlivci, kteří se nevyrovnali s divokým kapitalismem a nedokáží existovat v nynějších nestabilních poměrech. Pražská kavárna to vůbec nechápe. Samozřejmě, že těžké situace těchto lidí bezostyšně zneužívá svými populistickými bláboly Miloš Zeman, který se snaží falešně vytvářet dojem, že pro tyto lidi něco dělá a že je jejich mluvčí, přestože to není pravda. Frustrace lidí vyvolává nenávist: vůči Romům, vůči uprchlíkům, vůči cizincům. Teď se znovu objevuje nenávist i vůči Němcům. Excesy Miloše Zemana by měly přimět myslící lidi v České republice, kterým záleží na tom, aby se země nepropadla do nenávistného autoritářského populismu, aby namísto pouličních protestů proti Zemanovi vyvolali smysluplnou diskusi v zemi o tom, proč jsou lidé frustrovaní, proč se stávají tak lehce obětí Zemanových nesmyslů. Cílem musí být donutit politiky, aby dělali věci pro lidi, aby zdroj frustrace lidí, které systém marginalizuje, byl odstraněn. Jinak to dopadne špatně.

Patří Rusko do Evropské unie?

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Někteří lidé na moskevských ulicích odmítli, že by Rusko mělo vstoupit do EU, kvůli homosexuálům:

Co byste řekli, kdyby mělo Rusko možnost vstoupit do Evropské unie?

"Rusko je samostatné, má svou vlastní cestu. Kašleme na jejich hodnoty. Máme své vlastní hodnoty."

"Jestli si náš prezident myslí, že by to pro nás bylo nepříjemné, tak ať to tak je."

"Ne v současné situaci. Ne ve stavu, v jakém teď jsme. Musíme nejprve zavést nějaký pořádek a pak o tom začít uvažovat."

"Já si nemyslím, že je Rusko připraveno stát se součástí čehokoliv."

"Rusko je jedinečné a o tu jedinečnost bychom přišli, kdybychom se stali součástí EU."

"To by se mi líbilo, ale Rusko je příliš pozadu, takže nemá možnost do EU vstoupit, a z hlediska EU je příliš agresivní."

"Evropané porušují má práva. Mávají mi do obličeje svou sexuální orientací. Korumpují naše děti. Vyrábějí pornografii. "

"Tak před třemi, čtyřmi roky bych býval řekl, 'Ano, absolutně,' ale teď, nevím. Každým rokem čelí EU více problémům, zatímco Rusko jich má pořád méně."

"Klesá tam životní úroveň. Mají tam homosexuály. A všechno ostatní, vždyť víte."

Miloš Zeman se chová jako buran, ale...

31. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Máte pravdu, že Miloš Zeman má k ideálu opravdu hodně daleko a mnohdy se chová jako buran, píše Jaroslav Obermajer.

Nejsmutnější na celé situaci je ovšem to, že zdrcující většina ostatních politiků je ještě podstatně horší než on.

Pana Krause již dávno neposlouchám, protože je to podle mne ubožák, který se živí tím, co absolutně neumí. Přemýšlím ale o příklonu ostatních herců a umělců k české pravici. U řady z nich je důvodem zcela jednoznačně egocentrismus. Oni se mají dobře a to, že máme například šedesát tisíc bezdomovců, z nichž jich každoročně několik desítek umrzne, tak to je nezajímá ani v nejmenším. To, co mi ale vrtá hlavou, je například nezměrná naivita člověk tak geniálního a věřím, že i velice slušného, jakým je třeba Zdeněk Svěrák.

Ostravské rakety a domovní svoboda

31. 10. 2016 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Už opakovaně jsem slyšel otázku „víte pane redaktore co je to ostravská raketa“ a pak si tazatel dopřeje radost vysvětlení. Tak jsem tuto otázku znovu slyšel od pana prezidenta v nedělní Partii. Co ale následovalo, totiž souhlasný postoj k prolomení domovní svobody, se mi vůbec nelíbilo.

Alžírsko: Nový odrazový můstek pro migranty do Evropy

31. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) otevřela první kancelář v alžírském hlavním městě počátkem roku. Zaznamenala téměř 22 000 migrantů projíždějících Arlitem v severovýchodním Nigeru cestou do Alžírska v období mezi únorem a koncem září. Tento počet je stále jen zlomkem 269 533 zaznamenaných osob cestujících ze severního Nigeru do Libye ve stejném časovém období. Nicméně počet těch, kdo se rozhodnou pro Alžírsko, patrně poroste, jak se sousední státy propadají do politické nestability.

Ještě po čtyřiceti letech se ve Vietnamu rodí děti zřejmě postižené americkou chemickou zbraní Agent Orange

29. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

V pátek o tom informovala reportáž Channel Four News v dokumentárním seriálu Unreported World (Svět, o němž se nenatáčejí reportáže)

Vietnamský Červený kříž odhaduje, že bylo takto postiženo 150 000 dětí.

Recenze

Blízký východ nad propastí, aneb Za tamní krizí nehledejme islám

27. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut


Tureček, Břetislav. Blízký východ nad propastí. Cesta od orientálních diktatur ke svobodě a zase zpátky. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, a.s. - Knižní klub, 2016. 280 + 48 stran barevné přílohy. ISBN 978-80-242-5558-3.   

Nová kniha novináře a vysokoškolského učitele Břetislava Turečka s názvem Blízký východ nad propastí čtenáře uvádí do spletitých dějů a událostí na Blízkém východě, které dnes zanechávají zjevnou stopu i na evropském kontinentu. Autor má na rozdíl od dnešních rychlokvašených „odborníků“ na tento region, již vycházejí z krátkozrakých mediálních zkratek, bohaté reportážní zkušenosti z cest po blízkovýchodních zemích. Kniha staví na promyšlené a poctivé analýze navzájem propojených dějů, kontaktech a rozhovorech s renomovanými novináři, kapacitami na Blízký východ a zasvěcenými politiky, a v tom tkví její nepopiratelná kvalita. I když autorův neoblomný důraz na objektivitu a jakási stylizace do role „netečného diváka“ místy může působit toporně až násilně, bezesporu jde o strhující a mnohobarevný vhled do jedné z nejvýbušnějších oblastí světa, který je v našich končinách unikátní.         


Děkujeme, odejděte... krátká vzpomínka

28. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty



Když jsem si přečetl o výzvě pánů Bartošky a Dyka, aby lidé vyjádřili nespokojenost s Milošem Zemanem a poklonkováním Číně ze strany našich nejvyšších ústavních činitelů, vzpomněl jsem si na události z roku 1999, kdy se proti Klausovi a Zemanovi, kteří tehdy vládli v rámci tzv. opoziční smlouvy, vymezila tehdy poměrně vlivná iniciativa „Děkujeme, odejděte!“. Pro mne tehdy byla opoziční smlouva děsivým zklamáním a velmi jsem toužil po politické změně, ale bylo mi postupně stále jasnější, že už nemáme 17. listopad 1989 a že takové nerealistické vzepětí může nakonec Klausovi i Zemanovi jen pomoci.

Pokud se nezmění společnost, a na tom je třeba soustavně pracovat, nikoli jen jednou za čas se nadchnout na nějaké konjunkturální vlně zdánlivé lidové nevole, pak se nezmění nic.

Británie: Tribunál rozhodl, že taxíkáři firmy Uber nepracují na volné noze

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Zaměstnanecký tribunál v Británii vydal zásadní rozhodnutí: Rozhodl, že taxíkáři, kteří pracují pro firmu Uber, nejsou pracovníci na volné noze. Firma Uber má povinnost jim platit celostátně definovaný minimální plat, tzv. "living wage" i platit jim dovolenou. Firma Uber konstatovala, že se proti verdiktu odvolá.

Firmu Uber pohnali k zaměstnaneckému tribunálu dva její taxíkáři.

Firma Uber argumentovala, že jen provozuje technickou aplikaci a že její řidiči pracují na volné noze a mohou si rozhodovat, kdy a jak budou pracovat. Proto prý nemají právo na zaměstnanecká práva, ani na plat během dovolené a ani na minimální mzdu.

Řidiči argumentovali, že podmínky, za nichž pracují, dokazují, že jsou zaměstnanci. Jeden z nich svědčil, že je "pod obrovským tlakem", aby pracoval po dlouhé hodiny a přijímal rita a že firma ho trestá, když zruší objednávku.

Rozhodnutí zaměstnaneckého tribunálu bude mít v Británii obrovský dopad na všechny pracovníky tzv. "gig economy", jejichž zaměstnavatelé je neprávem označují za "pracovníky na volné noze" bez zaměstnaneckých práv.

Z výzkumu vyplývá, že v Británii existuje zřejmě až půl milionu zaměstnanců, kteří jsou protiprávně označováni za "pracovníky na volné noze".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Den obnovení stádnosti, čili Svátek k neslavení

28. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty



Dnešní Italové si nepřipomínají březnové idy. Současní Francouzi na rozdíl od galských předků nepřikládají valný význam slavení rovnodennosti a slunovratů. To jak oba národy žijí a čemu věří je příliš vzdálilo dobám, kdy ještě bývalo známo, co si se starými svátky počít.

.28. října 1918 vzniklo odštěpením od Rakouska-Uherska Československo. Šlo o republikánský stát založený na ideji "československého" národa, které dnes vůbec nerozumíme.


Masaryk a tatíčkovská zaslepenost rozdělující společnost

28. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Masaryka obdivuji za jeho postoje během hilsneriády a sporu o rukopisy, kdy se postavil za pravdu proti národním předsudkům, proti lidu i inteligenci. Skupinové přesvědčení má jít stranou, i když skupina zuří, má totiž ustoupit střízlivému hledání pravdy, i když je to pravda, která se nemusí líbit.

Z pražské kavárny se stává pražská cukrárna

Jak působí Kraus a jeho přátelé na Zemanovy voliče

28. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Vystoupení v úvodu pořadu Jana Krause na Primě mělo pravděpodobně v úmyslu sjednotit společnost na faktu, že Miloš Zeman je člověk z mnoha důvodů nehoden postu prezidenta. To je fakt. Je to člověk podléhající stále více tupému populismu, je ochoten kvůli posledním pár letům na veřejném výsluní poškozovat společnost otevřeným popíráním lidských práv, obklopuje se lůzou a chová se lokajsky k mocnostem, jejichž predátorská, autoritářská politika dovnitř i vně ohrožuje základní lidská práva nepohodlných i stabilitu ve světě. Zeman je nicméně produkt své doby a byl demokraticky zvolen ve svobodných volbách. Je to odraz společenského postoje k politice, velmi podobný jiným politováníhodným personám, které vynáší na vrchol politické hierarchie proud digitální stoky postpravdivostního světa nejen ve Visegradu, ale po celém západě. Lidé, kteří ho volili, tak dělají proto, že nevěří elitám. Jak ukazuje Saša Uhlová na svém malém průzkumu, Zeman je pro mnohé takovým zvláštním hrdinou, jenž podle jejich názoru bojuje s pro ně odcizenou mocí. Zeman je zosobněním "mocí bezmocných" ve světě, který zvyšuje míru nejistoty lidí neschopných adaptovat se na rychlost změny. Tento svět není pro ně a Zeman vším, co dělá, ujišťuje, že stále existuje svět, jak ho znají a jak jsou schopni jej chápat.

Už to opravdu stačilo. Jak Zeman, tak pražská kavárna se chovají jako nebezpeční šílenci

27. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jakkoliv odsouzeníhodné je údajné vydírání Daniela Hermana od Miloše Zemana v souvislosti s jeho setkáním s dalajlámou a s odmítnutím vyznamenání pro Hermanova osmaosmdesátiletého strýce, to, co předvedl Jan Kraus a jeho kohorta naivků v neodvysílaném pořadu Show Jana Krause je možná ještě horší a ještě nebezpečnější.

Copak je přijatelné, aby si skupina lidí ukradla část zábavného pořadu k ostře jednostrannému politickému prohlášení? Argumentace Ivana Krejčího, předsedy RRTV, v němž Krejčí v podstatě tvrdí, že si Kraus může ve svém show vysílat jakákoliv jednostranná politická prohlášení, "protože je to zábavný pořad", je zjevně chybná: Jakmile se Krausovi výtečníci postavili před kameru a začali činit plamenná politická prohlášení, zábavný pořad se vyčlenil z kategorie entertainmentu a vstoupil do kategorie politické propagandy.

V žádné zemi by si skupina politických kamarádů nemohla takovýmto způsobem k jednostrannému šíření své propagandy ukrást část televizního vysílání.

Kromě toho je to nesmírně nebezpečné. Plamenná, samolibá prohlášení, u vytržení kritizující Miloše Zemana, mohou mít jedině kontraproduktivní dopad. Nejenže se přítomní naprosto zesměšnili (oni skutečně netuší, že je to směšné, když se před televizní kameru postaví skupina "kamarádů, co spolu mluví", a všichni říkají totéž na jedno brdo? Televize je pluralitní médium, jednostrannou propagandu okamžitě proměňuje v něco absurdního a směšného!) ale zároveň to, co udělali je nesmírně nebezpečné. Svou hysterickou reakcí bezpochyby posílili prozemanovské nálady v polovině národa. Protože když se takto absurdně chová tzv. pražská intelektuální "smetánka", co může udělat národ, než se postavit vzdorně za hašteřivého, xenofobního starce na Hradě?

Proti Zemanovi se dá něco dělat pouze tím, že politikové a občané budou trpělivě, zdvořile a skromně hovořit s lidmi, kteří pro Zemana horují, budou se jich ptát na jejich situaci a problémy a budou jim konkrétně pomáhat je řešit. Proti Zemanovi se nedá bojovat plamennými deklarativními prohlášeními v televizi či na náměstích. Tím Zemana podporujete. Zbytečně a nebezpečně to prohlubuje rozkol v české společnosti. A ve věci, která zpočátku byla závažná, ale teď reakce na ni překročily všechny meze.

"Islámský stát" míří do Afghánistánu

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Zatímco na Blízkém východě se karta obrací proti samozvanému "chalífátu", někteří veteráni džihádismu se zřejmě vrátí do oblastí v Afghánistánu a Pákistánu, kde se pohybovali již dříve. A pokud to udělají, potkají se se předvojem bojovníků z Iráku a Sýrie, kteří přijeli do východního Afghánistánu vloni, aby pomohli zběhům z Talibánu založit "Chorasánský governorát".

FBI obdržela soudní oprávnění zkoumat emaily Clintonové, šéf FBI je obviňován, že porušil zákon

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Americká FBI získala soudní oprávnění ke zkoumání emailů, které byly nalezeny na laptopu poradkyně Hillary Clintonové v rámci jejího vyšetřování skutečnosti, že Clintonová jako ministryně zahraničí používala soukromý emailový server.

Vysocí činitelé Demokratické strany zároveň v souvislosti s tímto novým vyšetřováním ostře zaútočili na ředitele FBI Jamese Comeyho. Předseda klubu poslanců Demokratické strany v Senátu Harry Reid varoval, že Comey "zřejmě porušil zákon".

V ostře formulovaném dopise šéfovi FBI Reid napsal: "Vaše jednání během nedávných měsíců prokázalo znepokojující dvojí metr při zacházení s citlivými informacemi. Zdá se, že zcela záměrně dáváte přednost jedné politické straně před druhou. Má kancelář zjistila, že toto vaše jednání je zřejmě porušením Hatchova zákona, který zakazuje činitelům FBI, aby používali svých úředních pravomocí k ovlivňování voleb. Svými stranickopolitickými činy jste zřejmě porušil zákon."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Harry Reid také obvinil Comeyho, že "potlačuje explozivní informace o Trumpových vazbách na Rusko":

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22336