Sarkozy byl poražen v primárkách pro francouzského prezidentského kandidáta pravice

21. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

V druhém kole hlasování dne 27. listopadu se střetnou bývalí premiéři François Fillon a Alain Juppé

Politická kariéra bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v neděli zřejmě skončila poté, co ho v prvním kole primárek, v nichž se vybíral pravicový kandidát Republikánské strany do prezientských voleb příští rok na jaře, porazil jeho bývalý premiér François Fillon.

Fillon je sociální konzervativec a zastánce reforem volného trhu, který obdivuje Margaret Thatcherovou a hlasoval proti sňatkům osob téhož pohlaví. Téměř vyhrál nominaci v prvním kole. Získal asi 43 procent hlasů.

Sarkozy byl tvrdě poražen poté, co vedl ostře pravicovou kampaň zdůrazňující francouzskou národní totožnost a zaměřující se proti muslimům a proti menšinám. Pokusil se zakázal muslimské šátky na univerzitách a čelil několika vyšetřováním týkajícím se možného korupčního financování. Stal se terčem nenávisti jak na pravici, tak na levici.

Z průzkumů veřejného mínění ve Francii vyplývá, že ultrapravicová kandidátka Marine Le Penová se dostane v květnu 2017 do druhého kola prezidentských voleb, ale že bude obtížně pro ni jej vyhrát.

Fillon je dvaašedesátiletý pařížský poslanec, typický představitel tradiční provinční pravice. Je to katolík z vesnice v severozápadní Francii, kde žil na hradě z 12. století se svou velšskou manželkou a pěti dětmi během dlouhé kariéry v místní politice.

Je to čaj pijící anglofil a odtrhl se od dlouhodobé etatistické tradice francouzské pravice tím, že navrhuje radikální propodnikatelský program a chce zrušil během pěti let půl milionu pracovních příležitostí ve státním sektoru.

V průzkumech veřejného mínění v posledních týdnech kampaně získal velkou podporu po vydání knihy boji proti radikálnímu islámu, v níž argumentuje, že řešením není útočit proti muslimům, kteří respektují zákon, ale zaměřit se proti fundamentalismu.

V organizacích hájících práva černochů vyvolal hněv, když se vyjádřil, že francouzský kolonialismus byl jen "sdílením naší kultury".

Fillon požaduje sblížení s ruským prezidentem Vladimírem Putinem ohledně Sýrie. Po amerických prezidentských volbách přivítal novou alianci mezi Putinem a Trumpem. Na dotaz, zda by se Francie měla spojit s Bašarem al Asadem v boji proti Islámskému státu, uvedl, že Francie by se měla spojit se všemi silami, ať jsou demokratické nebo ne. Konstatoval: "De Gaulle, Churchill, Roosevelt se spojili v boji proti nacismu i se Stalinem."

Jednasedmdesátiletý Juppé vedl centristickou kampaň slibující hospodářskou reformu a odmítající "sebevražednou" politiku národní totožnosti, kterou prosazoval Sarkozy, která by vedla ke konfliktní situaci ve francouzské společnosti.

V posledních měsících je Juppé nejpopulárnějším francouzským politikem, poté, co byl v devadesátých letech považován za nejnáviděnějšího francouzského premiéra moderní doby. 2 miliony lidí tehdy demonstrovaly v ulicích proti jeho reformě důchodů.

V roce 2004 byl Juppé odsouzen k podmíněnému trestu 14 měsíců a bylo mu na dobu jednoho roku zakázáno zastávat veřejný úřad kvůli programu z osmdesátých let, kdy protizákonně nechal platit zaměstnance Chiracovy politické strany z financí pařížské radnice. Od Trumpova zvolení kritikové také poukazují na to, že je Juppé příliš "ze staré školy" a že by neuspěl v boji proti Le Penové.

Hospodářský program obou kandidátů je podobný: chtějí snížit veřejné výdaje, zrušit pětatřicetihodinový pracovní týden, zrušit daň z bohatství, snížit počty státních zaměstnanců a zreformovat sociální programy.

Vysoce nepopulární socialistický prezident François Hollande oznámí příští měsíc, zda bude znovu kandidovat. Hollande se domnívá, že silná podpor pro Fillona znamená, že by se kolem něho mohla sjednotit levice.

Poprvé v historii uspořádala francouzská pravice primárky na základě přímé volby voličů. Účast byla vysoká. Primárek se mohl účastnit každý volič, který podepsal dokument, že souhlasí s "republikánskými hodnotami centra a pravice" a zaplatil poplatek 2 eura.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6579

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2016