Je to oficiální: Brazílie je banánovou republikou

Nejvyšší soud se rozhodl ignorovat ústavu, aby vyhověl prezidentovi

13. 12. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


Renan Calheiros

Minulé pondělí rozhodl brazilský Nejvyšší soud, že předseda Senátu Renan Calheiros už nemůže zastávat svou funkci, protože je oficiálně stíhán za to, že zfalšoval dokumenty, které měly zakrýt skutečnost, že odkláněl peníze ze Senátu na podporu své nemanželské dcery. Toto je pouze jediná z 12 soudních procedur a vyšetřování, která jsou proti němu v současnosti vedena. Tuto středu však nátlak prezidenta Michela Temera, uplatněný v kuloárech, změnil všechno. Brazílie se opravdu rozhodla stát se otevřeně banánovou republikou.

Renan Calheiros otevřel nebezpečný precedens, který ohrožuje brazilské instituce a rovnováhu moci. Prostě odmítl podepsat soudní dokument, jímž mu měla být odebrána moc. A pak v úterý vydali jeho kolegové v senátu dokument, v němž se praví, že neuznávají rozhodnutí Nejvyššího soudu jako konečné. Ve středu se Nejvyšší soud znovu sešel, ale tentokrát za účelem vytvoření zvláštní interpretace ústavy, přestože ústava jasně říká, že nikdo, kdo byl obžalován soudem, se nemůže stát následníkem prezidenta republiky. Po viceprezidentovi je na řadě předseda dolní komory parlamentu a pak předseda senátu, pokud by nynější prezident musel z nějakých důvodů odstoupit z funkce. Nyní Nejvyšší soud rozhodl, že Calheiros smí zůstat předsedou senátu, ale nemůže se stát prezidentem.

Zvlášť odporná byla tato epizoda proto, že výsledky středečního zasedání Nejvyššího soudu byly známy už předchozího večera, poté, co se předsedkyně Nejvyššího soudu Carmen Lúcia sešla s Michelem Temerem a s dalšími vedoucími politiky. Jasně se dohodla, že nechá Calheirose ve funkci, aby neohrozila hospodářská opatření, která musí senát hlasováním schválit před koncem roku. Nejvyšší soud, který se dosud těšil vysoké pověsti, se probudil k palcovým novinovým titulkům a zděšení na sociálních sítích, že přišel o veškerou důvěryhodnost. Protože začal politikařit, namísto aby nestranně rozhodoval.

Takže jak exekutiva, legislativa i spravedlnost propadly politickým hrátkám. Lidé zřejmě budou protestovat proti tomu, co se pokoušejí politikové udělat, aby se zachránili před vězením, protože největší a nejstarší brazilská stavební firma Odebrecht, jejíž 70 ředitelů a majitelů sedí nyní ve vězení, se rozhodla, že zveřejní všechno, jaké úplatky kdy platila a komu. Je už známo, že jejich seznam politiků, kteří brali úplatky, obsahuje 207 poslanců i prezidenta Michela Temera.

Pokud tohle všechno předáci firmy Odebrecht zveřejní, dojde k snížení jejich vězeňských trestů asi o třetinu. Vzhledem k tomu, že hrozí, že tyto informace o široké korupci vyjdou na veřejnost, prezident, poslanci a senátoři se zoufale snaží schválit nějaký zákon, který by je ochránil před vězením. Už se o to pokusili třikrát, ale nyní se dostali do pozornosti lidového hněvu na sociálních sítích.

Očekává se, že v roce 2017 půjde do vězení bývalý brazilský prezident Lila, aby mu bylo právně znemožněno kandidovat na prezidenta v listopadu 2018. I když je dokázáno, že i Lula se podílel na korupci, jeho stoupencům to nevadí a zdá se, že téměř polovina občanů Brazílie by pro něho stále ještě hlasovala. Ostatní kandidáti by získali jen zlomek voličských hlasů. V současnosti nemá Lula konkurenci.

Mezitím bývalou prezidentku Dilmu Roussefovou, oběť parlamentního puče, zvolil list Financial Times za Ženu roku. Rousseffová je jedinou osobou, kdy zvolenou do funkce brazilského prezidenta, která nikdy nebyla obviněna z korupce.

0
Vytisknout
5467

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016