Papež František: Evropa se nesmí uzavřít do falešného bezpečí

24. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Papež František ve Vatikánu varoval 27 šéfů států Evropské unie, že Evropa zapomněla na tragedii svých konfliktů v minulosti

František naléhal na vedoucí evropské politiky, aby odmítli "falešné formy bezpečnosti", které jim slibují ti, kteří chtějí stavět zdi. Dodal, že Evropané zapomněli na poučení konfliktů z minulosti.

František se také vyjádřil, že jestliže Evropská unie nebude schopna nabídnout vizi pro budoucnost, mohla by se rozpadnout. František hovořil v předvečer římského summitu EU, uspořádaného k šedesátému výročí založení evropské organizace.

Varoval, že politikové jsou motivováni strachem a krizemi, ale upozornil na nebezpečí sobeckého populismu, který "uzavírá lidi vevnitř a zabraňuje jim překonat svůj vlastní omezený pohled a pohlédnout mimo něj".

Dodal: "Evropa nalezne novou naději, pokud se odmítne podrobit strachu a odmitne se uzavřít se ve falešných formách bezpečnosti. Politika potřebuje takové vedení, které neapeluje na emoce ve snaze získat souhlas, ale namísto toho v duchu solidarity tvoří strategii, která umožní, aby se unie jako celek rozvíjela harmonicky."

Dodal, že vedoucí představitelé šesti zemí, kteří založili 25. března 1957 Evropské hospodářské společenství, projevili po ničivé válce důvěru v budoucnost.

"Prvním prvkem evropské životnosti musí být solidaroita," řekl papež. Podle něho je to nejefektivnější protilátka proti moderním formám populismu.

František, syn italských imigrantů do Argentiny, také požadoval, aby Evropa otevřela své dveře uprchlíkům prchajícím před válkou a chudobou. "Bez přístupu inspirovaného těmito ideály skončíme ve strachu, že nás jiní odtrhnou od našich běžných zvykjlostí, připraví nás o svůj známý komfort a nějak nás zbaví životního stylu, který se často skládá jen z hmotné prosperity."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7528

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2017