Děti v Mosulu křičely pod troskami. Nikdo nepřišel

25. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Bombardování letadly západní koalice pohřbilo více než 100 lidí v troskách tří domů a vyvolalo nové otázky o americkém způsobu válčení

Když konečně dorazili záchranáři, nebyl už nikdo naživu. Téměř týden se zoufalí sousedé snažili odstraňovat trosky a hledat pod nimi více než 130 lidí, kteří byli v troskách pohřbeni poté, co tři obytné domy na předměstí iráckého Mosulu byly zničeny koaličními leteckými údery.

Plný obraz masakru se objevil až v pátek, kdy bylo z trosek vyhrabáno nejméně 20 mrtvol. Desítky dalších jsou zřejmě pohřbeny v troskách po nejvražednějším incidentu pro civilisty ve válce proti Islámskému státu.

Záchranáři přicestovali z Bagdádu, avšak nemohli do oblasti v Mosulu vstoupit dříve než ve středu, pět dní po leteckých úderech proti obytným domům, v nichž se skrývali místní obyvatelé před krutými boji mezi iráckými jednotkami a Islámským státem.

Sousedi uvedl, že jen z jediného domu bylo vyhrabáno až 80 mrtvol.

Americká armáda uvedla, že zahajuje ve věci vyšetřování. Incident vyvolává nové otázky o tom, jakým způsobem vedou Spojené státy válku proti Islámskému státu, vzhledem k tomu, že dva nedávné americké letecké údery v Sýrii usmrtily nejméně 90 osob, většina z nichž byla civilisté.

Islámský stát je často obviňován, že používá civilisty jako lidské štíty a často umisťuje své ostřelovače na střeše domů, kde se skrývají civilisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7035

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2017