Poté co spolužáci zjistili, že je Žid, vyštvali chlapce z berlínské školy

3. 4. 2017

čas čtení 4 minuty


Čtrnáctiletý chlapec "Phillip" (krycí jméno) byl přeřazen z Gemeinschaftschule v berlínské čtvrti Friedenau do jiné instituce, poté co se kvůli židovskému původu stal terčem útoků. Spolužáci ho uráželi, osahávali a vyhrožovali mu realisticky vypadající pistolí.


"Všichni Židé jsou vrazi," sdělil chlapci jeden ze spolužáků, když mu oznamoval, že nemůže počítat s jeho přátelstvím.

"Phillipova" matka se rozhodla převést ho na jinou střední školu. Dospívající chlapec sám je šokován tím, co se mu přihodilo.

"Bylo to strašné, ale neměl jsem tehdy čas nad tím přemýšlet," vysvětluje chlapec.

Je ironií osudu, že škola se podílí na programu "Školy proti rasismu - školy s odvahou".Jeho účastníci slibují řídit se principy multikulturní a mezináboženské úcty. Zdá se ovšem, že někteří "Phillipovi" turečtí a arabští spolužáci to nepochopili.

"Nejprve chceme vyjádřit naši lítost a zděšení nad tím, že student byl nucen v každodenním školním životě zakusit antisemitismus," uvedla škola v prohlášení publikovaném na svých webových stránkách. "Ztrácíme zvlášť aktivního a úspěšného studenta, který si zvolil naši školu s radostí a považoval ji za příležitost k rozvoji."

Škola dále uvedla, že po nahlášení prvního incidentu pozvala do třídy chlapcovy prarodiče, kteří byli svědky holocaustu, usilovala o pomoc uskupení Salaam-Shalom podporujícího spolupráci muslimů s Židy a také radnici. Spolužáky, kteří chlapce trápili, nahlásila škola na policii v rámci snahy vyřešit první případ antisemitismu, se kterým se kdy setkala. Ředitel vyjádřil lítost nad studentovým odchodem.

Případ otevřel na sociálních médiích stavidla obviňování muslimů a vstřícnosti kancléřky Angely Merkel vůči přistěhovalcům. Ve skutečnosti nic nenasvědčuje tomu, že by někdo z trapičů pocházel z přistěhovalecké rodiny a antisemitské útoky v Německu mají na svědomí kromě muslimů i pravicoví extrémisté. Na druhé straně ale nelze popřít, že mezi některými muslimskými studenty určitých německých škol je antisemitismus běžný. Aktivisté se snaží upozornit na problém již léta.

V květnu 2015 stanice Deutschlandfunk nahrála výroky muslimských studentů jedné berlínské školy, kteří říkali věci jako: "Pokud do naší školy vkročí Žid, bude zbit - budu ho bít taky." Podle Aarona Eckstaedta, ředitele Židovské střední školy Mosese Mendelssohna v Berlíně, se ročně 6 - 10 rodin v hlavním městě snaží přeřadit děti na jinou školu kvůli antisemitskému obtěžování.

"Měl jsem studenta, který mi řekl: "Jestli uvidím Žida, ihned ho zabiju", sdělil jeden severoněmecký učitel Deutschlandfunku pod podmínkou anonymity. "A myslel to vážně." Jiný učitel si otevřeným dopisem vládním představitelům stěžoval na antisemitismus v berlínských školách. Úřady sdělují, že jsou si vědomi, že výraz "Žid" je v některých berlínských školách používán jako nadávka.

Vloni byli členové organizace Jewish Forum for Democracy and against Antisemitism (JFDA) označeni za "vrahy dětí", když navštívili školu ve čtvrti Neukölln s vysokým podílem muslimských obyvatel.

Ačkoliv neexistují oficiální údaje, organizace JFDA v roce 2016 zaznamenala 470 takových případů v Berlíně. Podle odborníků problém antisemitismu ve školách plyne částečně ze situace na Blízkém východě a částečně z náchylnosti mladých lidí věřit konspiračním teoriím.

"Blízký východ je pro tyto mladé lidi předmětem velkého zájmu, ale jejich znalsoti o problému jsou velmi jednostranné," prohlásil expert na islamismus Ahmad Monsour v roce 2015. "Rychle se mění v antisemitismus. Je snadné říci, že vším jsou vinni Židé."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7701

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2017