Macronova kampaň byla terčem ruských kyberútoků

25. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
Příspěvek Ruska francouzským prezidentským volbám 2017: Pro Le Penovou: peníze. Pro Macrona: hackeři.

Kampaň favorita francouzských prezidentských voleb Emmanuela Macrona se stala terčem skupiny zaměřené na kybernetickou špionáž, kterou někteří experti spojují s ruskou vojenskou rozvědkou GRU.


Feike Hacquebord, výzkumník firmy Trend Micro, tvrdí, že nalezl důkazy činnosti skupiny "Pawn Storm". Měla se zaměřit na Macronovu kampaň emailovým phishingem s cílem instalovat malware na web kampaně.

Podle experta digitální otisky prstů spojují útoky na Macrona s loňskými útoky na americkou Demokratickou stranu a podobné techniky byly používány proti německé CDU v dubnu a květnu 2016. Rusko popírá zapojení do útoků proti Macronovi.

Bezpečnostní experti tvrdí, že Pawn Storm je známa tím, že ukradené dokumenty zveřejňuje se zpožděním. Proto je nepravděpodobné, že by získaný materiál ovlivnil druhé kolo prezidentských voleb 7. května. Ale pokud bylo něco nalezeno, může to být použito k podkopání postavení budoucího prezidenta, jestliže Macron zvítězí.

Mluvčí vládní bezpečnostní agentury ANSSI potvrdil útoky na Macrona, ale odmítl říci, zda za nimi stojí skupina s vazbami na Rusko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7807

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2017