Zahraniční bojovníci Islámského státu houfně opouštějí jeho řady

27. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Velký počet zahraničních bojovníků a sympatizantů opouští Islámský stát a snaží se dostat se do Turecka. Rozkládá se totiž schopnost Islámského státu udržet si území v Sýrii a v Iráku.

Zdroje z Islámského státu potvrdily, že počet jeho bojovníků v Sýrii ostře poklesl poté, co se pozemní ofenzíva začala přibližovat k městům Raqqa a Tabwa na severovýchodě Sýrie, kde za poslední čtyři roky bojovali především zahraniční bojovníci.

Činitelé v Turecku a v Evropě uvádějí, že zvyšující se počet operativců Islámského státu, kteří se k němu připojili od r. 2013, se obrací na svá velvyslanectví a chtějí se vrátit domů. Jiní, ideologicky silněji angažovaní členové Islámského státu se prý snaží infiltrovat Turecko a pak cestovat do Evropy, kde by chtěli plánovat odvetou za porážku Islámského státu teroristické atentáty. Mezi nimi jsou prý i prominentní členové pobočky Isis pro zahraniční operace, osoby z Británie, z Francie, z Belgie i z Austrálie. Usuzuje se, že se k Islámskému státu přidalo od konce roku 2014 do poloviny roku 2016 asi 250 ideologicky motivovaných cizinců.

0
Vytisknout
8562

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2017