Chovanec ani Zaorálek nezosobňují žádný úspěch ČSSD

19. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Hlavní problém sociální demokracie je po mém soudu v tom, že to, co tak hekticky v posledních měsících dělá, dělá ze strachu, z paniky nad klesajícími preferencemi. To není strategie silné strany s pevnými hodnotovými kořeny. A jaké by ty kořeny vlastně měly být? Opoziční smlouva a étos velkého předsedy, dnes prezidenta, který se přetavil v 1,5% voličské podpory ve sněmovních volbách 2013?

Populismus Paroubkův a zkrachovalý projekt strany LEV21, která byla – stejně jako SPOZ – vytvořena zejména proto, aby z trucu vzala ČSSD co nejvíce voličů (naštěstí Paroubek i Zeman přesvědčivě ukázali, že sami žádnou silnou stranu na zelené louce nepostaví)?

Jakýsi zbytek skutečné levicovosti představuje dnes už prakticky zapomenutý a chlapáckými voliči napříč stranami pohrdaný Vladimír Špidla, v jehož vládě zasedl velmi mladý a širší veřejnosti tehdy neznámý Bohuslav Sobotka. Vzpomínám si, jak se můj spolubydlící na kolejích – tehdy velký pravičák – rozčiloval, jak někdo tak mladý může být ministrem. Nevzrušovalo mne to, myslel jsem, že to jméno bude brzy zapomenuto. Nebylo. Sobotka přežil pád Grosse i Paroubka, přežil dokonce tzv. lánský puč, nepřežil Chovance a Zaorálka. Jeho pozice postupně slábla kvůli střetům s Andrejem Babišem, díky němuž se stal premiérem.

Druhý problém dnešní ČSSD je v tom, že nemá nové tváře. Zaorálek je naprostá fosilie. Chovanec není ani Macron ani Schulz, když už pomineme to, jak rychle fenomén nového předsedy SPD Schulze vyvanul. A Česko není Německo nebo Francie, to je také pravda. Co budou sociální demokraté dělat v případě, že výzkumy veřejného mínění nebudou ukazovat zlepšení? Obětují Zaorálka a promění se pod vedením Chovance v karikaturu lidových milicí?

ČSSD se rozhodla hlásat, že Sobotkova vláda má vynikající úspěchy. Proč tedy Sobotka není volební lídr? Jsou lidé jako Chovanec a Zaorálek ti, kteří dokázali ty levicové úspěchy, jimiž se chce ČSSD chlubit? Chovancovo působení v rámci Sobotkovy vlády se zapíše do dějin policejní reorganizací, protiuprchlickou hysterií a štvaním proti EU. Nic z toho by se zřejmě nestalo, kdyby byl ministrem vnitra nějaký profesionál, např. František Bublan. Chovanec se stal ministrem vnitra za odměnu, že přešel k Sobotkovi po lánské schůzce. To je celá jeho kvalifikace. U Zaorálka mne nenapadá vůbec nic… snad podbízení se velkokapitalistické Číně a akceptování Zemanovy a Chovancovy zahraniční politiky. Kdyby byl Zaorálek levicový politik, musel by na protest proti sbližování ČR s Orbánem a Kaczynskim místo se západní levicí podat už dávno demisi.   

A jak voličům vysvětlit, že vláda je sice perfektní, ale Babišovo ANO, které tu vládu v očích veřejnosti představuje nejméně stejně jako ČSSD, je něco špatného? ČSSD měla podle mého názoru po celé volební období systematicky upozorňovat na to, že vláda není dobrá, neboť Babiš sociálním demokratům neumožňuje rozvinout plně levicový potenciál, počínaje tím, že si dal jako podmínku vytvoření koalice nezvyšování korporátních daní. Tím by se také vytrvale a konzistentně odlišovala od pravicové opozice a nemohlo by dojít k představě, že společná opozice k Babišovi dělá z tradičních stran faktické spojence, neboť jejich programy neměly nikdy žádný význam kromě klamání voličů. Dnes už je pozdě.

Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9520

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2017