Irák: civilisté uvěznění boji v Mosulu musí být odsunuti a ošetřeni

20. 6. 2017

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva


Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je silně znepokojen situací desetitisíců civilistů „uvězněných“ boji Mosulu, neboť vojenské operace zesílily právě v hustě osídleném starém městě.

Civilistům musí být především umožněno oblast opustit a vyhledat zdravotní péči. Podle Kathariny Ritz, vedoucí Delegace MVČK v Iráku, „je zcela zásadní, aby civilisté ranění v oblastech bojů byli bez prodlení odsunuti do nejbližšího zdravotnického zařízení.“

 Množství raněných civilistů ze západního Mosulu v těchto dnech narůstá. Kolem 90% činí podle chirurgického týmu MVČK zranění střelnými zbraněmi a bombardováním. Bohužel řada z těch, kteří se k ošetření dostanou, umírá krátce po přijetí. Podle dr Schürch je to jenom proto, že se dostali k ošetření příliš pozdě. Vydat se na cestu k ošetření z míst bojů je
už samo o sobě velmi nebezpečné...

Podle mezinárodního humanitárního práva se musí raněným a nemocným dostat co možná nejrychleji co nejúplnější zdravotní píče odpovídající jejich zdravotnímu stavu.

MVČK připomíná však bojujícím stranám povinnost učinit všechna taková preventivní opatření, aby se vyloučily nebo minimalizovaly ztráty na civilistech a civilních objektech.

„Velká blízkost bojovníků a civilistů v Mosulu všem klade zvýšené nároky na zajištění ochrany civilistů,“ řekla K.Ritz.

Zvláštní zpráva MVČK týkající se bojů v zastavených oblastech, vydaná minulý týden, ukazuje, že civilisté zabití během ozbrojených konfliktů v Iráku, Sýrii a Jemenu tvoří 47% všech civilních ztrát během válek ve světě.

MVČK poskytuje pomoc obyvatelstvu od počátku mosulské operace. Více než 1 milionu lidí se dostalo potravin, základních životních potřeb, léků, pitné vody a neodkladného ošetření.

Doc. Dr. Marek Jukl
prezident ČČK

0
Vytisknout
6738

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2017