Generální tajemník NATO varoval Rusko

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Šéf NATO Jens Stoltenberg sdělil Deutsche Welle, že cvičení aliance v Pobaltí má vyslat silný odstrašující signál Moskvě. Tisíce vojáků zde nacvičují, co dělat v případě invaze.


Rozmístění bojových uskupení do Pobaltí a Polska má za účel vyslat jasný signál, že "útok na jednoho spojence NATO spustí reakci celé aliance," prohlásil v úterý Stoltenberg.

V rozhovoru s redaktorkou Teri Schulz v místě cvičení ve střední Litvě Stoltenberg prohlásil, že manévry jsou součástí reakce na "asertivnější Rusko".

"Po léta jsme sledovali v Rusku vzorec - více cvičení, více investic do vojenských schopností a také použití síly vůči sousední Ukrajině," řekl Stoltenberg.

Moskva anektovala ukrajinské území Krym v březnu 2014, poté co došlo ke svržení promoskevské vlády v Kyjevě. To zhoršilo vztahy Ruska se Západem a vedlo k separatistickému povstání v Donbasu.

"Na Krymu jsme viděli, že tu byl nedostatek silné vojenské přítomnosti, který Rusku umožnil jednat způsobem, jímž jednalo," upozornil Stoltenberg - a dodal, že mnohonárodní prapor pod německým velením v Litvě má zabránit opakování podobného scénáře v Pobaltí. Prapory NATO, každý v síle kolem 1 000 mužů, byly rozmístěny po jednom v Litvě, Lotyšsku, Estonsku a v Polsku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12191

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2017