Londýnský starosta vyhlásil nouzový stav znečištění vzduchu kvůli vedru - co Praha?

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Londýnský primátor Sadiq Khan aktivoval nouzový režim znečištění vzduchu kvůli vedru v britském hlavním městě. Ve středu má dosáhnout v Londýně teplota 34 stupňů Celsia. Při příletu do Prahy každý člověk okamžitě cítí, že míra znečištění vzduchu v českém hlavním městě je daleko horší než v Británii - kdy tam bude vyhlášeno varování?

Mluvčí londýnského primátora konstatoval: "V důsledku pokračujícího horka se na středu předpovídá vysoká míra znečištění vzduchu, zejména vedle rušných ulic. Proto Londýn vyhlašuje nouzový stav."


Experti varují, že lidé, kteří mají plicní či srdeční problémy, by se měli vyvarovat výraznější fyzické aktivity, zejména venku. Zvlášť opatrně by se měli chovat starší lidé a lidé trpící astmatem.

Simon Birkett z kampaně za čistý vzduch v Londýně konstatoval, že město Bournemouth v jižní Anglii už překročilo limity EU, kdy koncentrace škodlivého ozónu, vznikajícího ve vedru, je nutno oznámit Evropské unii, a varoval, že postižena bude ve středu velká část Anglie i Walesu.

"Jde o velmi vážnou epizodu, kdy dochází ke kombinaci vysoké koncentrace ozónu s vysokou koncentrací pevných částic, takže je důležité, aby si lidé byli vědomi mimořádné situace a dodržovali zdravotní doporučení."

Emise oxidů dusíku, většinou z automobilů poháněných naftou, způsobují v Británii každoročně 23 500 až  40 000 předčasných úmrtí, konstatuje britská vláda na základě oficiálně shromažďovaných dat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8208

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2017