V televizním duelu zvítězila Merkelová na celé čáře

4. 9. 2017

čas čtení 2 minuty
Kancléřka Angela Merkelová se v neděli večer střetla v televizním duelu se svým sociálnědemokratickým soupeřem Martinem Schulzem. Merkelová vede nad sociálními demokraty o 15-17 procentních bodů, avšak polovina voličů je stále ještě nerozhodnuta, jak budou volit.

Merkelová a Schulz debatovali po dobu 90 minut o imigraci, o zahraniční politice, o sociální spravedlnosti a domácí bezpečnosti. Bylo to jejich jediné televizní střetnutí před volbami dne 24. září.

Jen každý pátý z 60 milionů německých občanů řekl před debatou, že by mohla ovlivnit jeho volební preference. Očekávalo se, že debatu zhlédne 20-30 milionů diváků a vysílala se simultánně na všech čtyřech německých televizních kanálech.





Schulz se na kancléřku pokusil zaútočit v souvislosti s její vstřícností vůči přijímání uprchlíků.  Hlavním tématem debaty se brzo stala uprchlická krize, když Schulz obvinil Merkelovou, že řádně v této věci nekonzultovala své partnery v EU. Merkelová reagovala, že neměla volbu, a nemohla v žádném případě uzavřít hranice. Přiznala, že došlo k chybám, ale dodala, že by udělala znovu totéž rozhodnutí.

Merkelová se zapřísáhla, že zabrání Turecku ve vstupu do EU.

Schulz Merkelovou také kritizoval za rostoucí nerovnost v Německu, že ignoruje znepokojení ohledně nárůstu nákladů na živobytí, včetně rostoucích činží a klesajících mezd a za její pokračující podporu pro automobilový průmysl bez ohledu na skandál týkající emisí automobilů na naftu.

Problémem pro Schulze však bylo, že nedokázal dostatečně odlišit program sociálnědemokratické strany od  programu Merkelové CDU.

Diváci, kteří byli po pořadu dotazováni na svůj názor, shledali Merkelovou daleko přesvědčivější než Schulze. 55 procent diváků uvedlo, že Merkelová je přesvědčivější kandidát, Schulze považovalo za přesvědčivějšího jen 35 procent diváků. Znamená to, že to bylo nejpřesvědčivější televizní vystoupení Merkelové ze všech jejích televizních duelů od roku 2005.

Před debatou konstatovalo 64 procent voličů, že Merkelová bude lepší kancléřkou než Schulz, jehož podpořilo jen 17 procent voličů.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
10295

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2017