"Byl to jugoslavista!" V Záhřebu chtějí zlikvidovat ulici T.G. Masaryka

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Ulice T. G. Masaryka, Záhřeb

Poté, co z iniciativy Zlatka Hasanbegoviće, šéfa pravicové chorvatské strany Nezávislý pro Chorvatsko, bylo odstraněno jméno maršála Josipa Broze Tita z jména hlavního chorvatského náměstí,  chce Hasanbegović nyní odstranit i název záhřebské ulice  T. G. Masaryka. Pro Hasanbegoviće je nepřijatelné, že T. G. Masaryk podporoval myšlenku jugoslavismu a vyjádřil se, že "Srbové a Chorvati jsou tentýž národ".

Proti odstranění jména T.G.M. z názvu ulice T.G. Masaryka protestuje Marijan Lipovac, předseda Chorvatsko-české asociace. Proti přejmenování záhřebské ulice T.G. Masaryka jeho organizace zahájila podpisovou akci.



Masarykova ulice v Záhřebu byla po československém prezidentu pojmenována v roce 1930 k jeho osmdesátým narozeninám. Bylo to gesto zaměřené proti diktatuře krále Alexandra. Masaryk byl uznáván za svou vědeckou práci a za svou podporu myšlenkám svobody a demokracie. Lipovac upozornil, že o názvu ulice bude v poslední instanci rozhodovat primátor Záhřebu Milan Bandić a jeho strana HDZ. Bandić je ovšem čestným členem České besedy v Záhřebu. "Zeptejte se Bandiće, jestli jako čestný člen České besedy Záhřeb podporuje odstranění názvu ulice T.G. Masaryka a zda to pomůže dlouhodobým plánům učinit Záhřeb a Prahu partnerskými městy," dodal Lipovac.

Podrobnosti v chorvatštině ZDE
 

0
Vytisknout
10710

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2017