Výzva: Jaké jste měli a máte zkušenosti s Andrejem Babišem osobně vy?

17. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Zde můžete zhlédnout zakázaný dokument České televize o Andreji Babišovi Selský rozum:

Selský rozum - Žlutý baron - Pravda o Andreji Babišovi from Vidlák on Vimeo.



Občas se účastníme projekcí a po filmu debatujeme s diváky. Téměř pokaždé se stane, že někdo z publika za námi přijde, nebo vstane přímo v sále a odvypráví svůj přiběh zaměstnanecké či podnikatelské zkušenosti s podnikáním Andreje Babiše, píše dokumentaristka Zuzana Piussi.

Předvčerejší promítání v Roudnici se neslo v podobném duchu, zaznělo hned několik výmluvných příběhů, ve kterých by se dalo ponořit do hloubky.

V tomto městě býval vyhlášený masokombinát, který zaměstnával kolem tisícovky iidí. Dva roky před tím, než jej koupil Andrej Babiš, jej tehdejší majitel (dnes činovník ANO) významně inovoval. Po odkupu byla tato renovovaná technologie demontována a odvezena do Kosteleckých uzenin, počet zaměstnanců se snížil o polovinu a všem poklesly platy, někteří dostali nabídku dojíždět 200 km do Kostelce. Žena pak začala pracovat v jiné, prosperující firmě, která patřila místnimu vlastníkovi a dařilo se jí. I tu časem koupil Andrej Babiš a ve firmě začalo snižování platů a zhoršení pracovních podmínek i výrobních procesů. Sebevědomí zaměstnanci, při vědomí dlouhodobého zisku, který spoluvytvářejí, napsali přímo majiteli. Andrej Babiš skutečně přijel, promluvil s nimi, slíbil jim zlepšení a nastínil dobrý výhled jejich firmy. Po jeho odjezdu následovaly tvrdé postihy proti všem, kteří vystoupili, do půl roku byla firma uzavřena a její výrobní program převzal původní masokombinát, ze kterého se stala lahůdkárna.

Nejsou to příběhy "standardního kapitalismu", jak se někdy snaží líčit jejich zastánci.

Máte vlastní zkušenosti analogické těm, co mají hrdinové filmu Selský rozum? Jste ochotni a máte potřebu se o ně podělit formou psaného textu nebo dokonce výpovědi do videa? Ozvěte se nám přes formulář na webu www.selskyrozum.online.

Děkujeme, autoři filmu.

Zdroj ZDE


0
Vytisknout
11020

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2017