Fučíkovské Lidové noviny

14. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



Zde máte hezky příklad pražského kavárenského "myšlení", píše Michael Volný. Zatímco deníky jako The New York Times dnes diskutují zcela nový executive order, kterým prezident Trump efektivně komplikuje velké části chudších Američanů přístup ke zdravotní péči, Lidové noviny přinášejí rozhovor s Davidem Vávrou, ve kterém vážně tvrdí, že Američané se mají tak dobře, že víceméně z nudy odstraňují památníky rasistického jihu (redakce je navíc dostatečně šílená, že tento výrok umístila do titulku):


https://www.lidovky.cz/mesto-se-neplanuje-na-jedno-volebni-obdobi-na-pul-hodiny-jsem-byl-ministr-rika-architekt-david-vav-imb-/lide.aspx?c=A171008_144253_lide_mber


Je to opět krásná demonstrace "kolektivního autismu". Česká umělecká a intelektuální elita není schopna vidět nic, co se vymyká úzce pre-definovanému pohledu na svět a operuje v naproto omezených mantinelech. V tomto případě zcela ignoruje jak rasistickou minulost nejen Ameriky, ale celého anglosaského světa, tak i skutečnost, že život chudých a mnohdy i středostavovských Američanů není v dnešní době moc velká legrace. Rozhodně nehrozí, že by se z vysoké životní úrovně dopouštěli dekadentních gest, jak si zřejmě myslí pan Vávra.

Charakteristické je, že osoba, která rozhovor vede, se ani nepokusí D. Vávrovi oponovat (bez ohledu na to, zda se pomníky minulých režimů mají nebo nemají odstraňovat-to je věci názoru). Prostě o Americe se píše a mluví jenom fučíkovsky. A to jsou Lidové noviny, ikona české žurnalistiky. Pak se někdo diví, že prosperují "alternativní" média.

1
Vytisknout
12716

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017