Důležitá témata, jimž se Češi pořád vyhýbají

17. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Téma sexuálního obtěžování a znásilnění je v České republice stejně tak závažným problémem, ne-li větším, jako na Západě. S případem Harveyho Weinsteina dochází nyní - možná - na Západě k proměně situace. V každém případě vyvřel problém neustálého obtěžování žen - všude - silně na povrch. V ČR ne - kdo by tam poslouchal názory žen, že?


Důležitá poznámka k vlně reakcí na #MeToo, píše jedna mladá žena na Facebooku:

"Chci říct, kolik energie vydáváme na to, abychom se vyhnuli nechtěné pozornosti, sexuálnímu obtěžování a ještě horším věcem. Od chvíle, kdy se ráno rozhodujete, co si vezmete na sebe, přes pískot a poznámky chlapů na ulicích, až po nutnost sedět sama v kanceláři s kolegou, který vás děsí, až po kroky někoho, kdo jde za vámi, když jdete domů, z nichž jste naprosto nervózní, až po taxíkáře, který projevuje nezdravý zájem o váš erotický život. Ty nechtěné sexuální návrhy, které se snažíte zdvořile každý den odmítat, protože s tou osobou musíte být ve styku každý den, až po chlapy, kteří kolují kolem vašich přítelkyň jako žraloci na tanečním parketu, přes odmítání mužů taktně, protože nechcete, aby došlo k drsným konfliktům, až po "pošli mi esemesku, až v bezpečí dojdeš domů", až po to, že nosíte mezi prsty klíče od domu na případnou obranu, až po pohledy, které neustále klesají na vaše prsa, až po volbu, do kterého vozu metra mám nastoupit, protože tě maminka varovala, abys nikdy nenastupovala do vozu, kde bys byla s nějakým mužem sama. 

Je to vyčerpávající, ale děje se to pořád. To, jak musíme neustále uvažovat o tom, co dělat a čemu se vyhnout, abychom se vyhnuli obtěžování, útoku či znásilnění. A neměly bychom to muset dělat pořád jen my." 

#LiterallyEveryFuckingOneOfUs

0
Vytisknout
11086

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2017