Španělští vyšetřovatelé chtějí stíhat sesazené katalánské lídry

31. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Španělští vyšetřovatelé chtějí obvinit sesazené katalánské lídry z povstání, poté co katalánský regionální parlament vyhlásil nezávislost, zatímco Madrid podnikl kroky k obnovení kontroly nad regionem.


Sesazený regionální premiér Carles Puigdemont, který vypsal zakázané referendum o nezávislosti k 1. říjnu a vyvolal tak nejhorší krizi ve Španělsku za celé dekády, se údajně nachází v Bruselu, ačkoliv motiv takové cesty je nejasný.

Španělský hlavní prokurátor oznámil, že připravuje obvinění, včetně povstání a odtržení, proti katalánským lídrům, kteří byli v pátek sesazeni centrální vládou podle ústavního čl. 155.

José Manuel Maza prohlásil, že tito lidé "způsobili institucionální krizi, která vedla k jednostrannému vyhlášení nezávislosti provedenému 27. října s naprostým pohrdáním naší ústavou."

Povstání může být potrestáno až 30 lety vězení. Soud nyní musí rozhodnout, zda jsou obvinění platná.

Madrid minulý pátek převzal kontrolu nad autonomním regionem Katalánsko po vyhlášení nezávislosti katalánskými poslanci a vyzval k předčasným volbám k termínu 21. prosince, které mají vyústit v nový parlament a zastavit odtržení.

Španělský senát poskytl vládě pravomoc vykonávat přímou správu Katalánska a poprvé tak uplatnil čl. 155 španělské ústavy.

Člen Puigdemontovy strany PDeCAT, která má spolu s dalšími separatistickými stranami v regionálním parlamentu těsnou většinu, prohlásil, že se zúčastní prosincových voleb, navzdory očekáváním, že je bude bojkotovat.

Belgický ministr přistěhovalectví v sobotu naznačil, že Puigdemont by mohl získat azyl na základě tvrzení, že by ve Španělsku nemuselo být splněno jeho právo na spravedlivý proces. Avšak belgický premiér Charles Michel později trval na tom, že tento bod "není v agendě".

Mezinárodní společenství většinově katalánskou nezávislost odmítá a podporuje Madrid.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6838

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2017