Opravdu okamuristé obsadí bezpečnostní výbor sněmovny?

8. 11. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Babišovo ANO souhlasí s požadavkem Okamurovy SPD na obsazení Výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ZDE. SPD je ultrapravicovou extremistickou stranou, v jejíchž řadách, včetně poslaneckého klubu, působí značný počet militantních proruských aktivistů.


Bezpečnostní výbor sněmovny je zřizován usnesením Poslanecké sněmovny. Má na starosti otázky vnitřní i vnější bezpečnosti. Projednává návrhy zákonů upravující činnost bezpečnostních složek podřízených ministerstvům obrany a vnitra, příslušné kapitoly zákona o státním rozpočtu věnované financování policie a armády, ale také například mezinárodní smlouvy. S výborem úzce spolupracují komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby, Národního bezpečnostního úřadu a Vojenského zpravodajství.

Poslanci SPD se nijak netají obecným záměrem vyvést Českou republiku z EU a NATO. Tím ovšem ještě legrace nekončí. Jednotliví poslanci jsou ministerstvem vnitra evidováni jako extremisté, někteří se otevřeně hlásí k podpoře uskupení jako bojůvka Českoslovenští vojáci v záloze, která vyhrožovala ozbrojeným útokem na vládu a parlament, Přátelé Ruska v České republice či ke skupině Chceme pryč z NATO a EU - Rusko je náš opravdový přítel, která byla prokazatelně zřízena za ruské peníze ZDE ZDE.

Mnohokrát před volbami jsem se setkal s kategorickým tvrzením lidí, kteří se ovšem nechystali sami hlasovat pro ANO, že "Babišem se zbytečně straší" a "ve skutečnosti nic nehrozí"; dokonce i s prapodivným vítězoslavným vyjádřením, podle nějž volební vítězství pravděpodobného bývalého estébáka znamená "konec antikomunismu". Že však ANO může opravdu provést příšerné věci - například v tomto případě doslova "pustit lišku do kurníku", tj. obsadit klíčový parlamentní výbor osobami prokazatelně zaujatými ve prospěch nepřátelské mocnosti, to zřejmě zastánce podobných "uklidňujících" prohlášení z míry nikterak nevyvádělo.

Obávám se, že naši spoluobčané a voliči, kteří už nedokáží jasně vidět ani to, co mají přímo před očima, si v dlouhodobém výhledu sotva udrží byť třeba jen formální svobodu, demokracii a relativní národní nezávislost, které si Česká republika užívala během posledních 28 let.

0
Vytisknout
11010

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2017