Barnier: EU se připravuje na to, že jednání s Británií o brexitu zkolabuje

13. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Michel Barnier, hlavní vyjednavač Evropské unie pro brexit, varoval v neděli, že Brusel si nepřeje, aby nedošlo s Británií k dohodě o brexitu, ale že se všichni musejí na tuto alternativu připravovat


Barnier sdělil francouzskému nedělníku Journal du Dimanche, že Evropská unie připravuje nouzové plány na možný kolaps rozhovorů s Británií o brexitu.

Barnier varoval minulý týden Británii, že má pouhých 14 dní na to, aby se konkrétněji vyjádřila, které ze svých finančních povinností, k nimž se zavázala v předchozích letech jako členská země EU, je ochotna splnit. Dosud britští vyjednavači nebyli schopni přijít s žádnými informacemi v této věci. Nebyl vyřešen ani problém znovuvytvoření hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, ani nebyla dořešena práva evropských občanů žijících v Británii.



Dva úporní stoupenci brexitu, nynější ministr životního prostředí Michael Gove a ministr zahraničí Boris Johnson, poslali Therese Mayové neuvěřitelně drzý dopis, v němž se dožadují tzv. tvrdého brexitu. Dopis byl útokem na ministra financí Hammonda, který se snaží zachránit, co se dá, a udržet pro Británii kontakty s Evropskou unií.

Tvrdý brexit byl však byl především pro Británii katastrofou, protože by britské podniky nemohly vyvážet své zboží do EU a britské letecké společnosti by ztratily právo létat do Evropy. Británie by také přišla o dodávky jaderného paliva pro své elektrárny a o radioizotopy pro léčbu rakoviny, které se v Británii nevyrábějí.


40 konzervativních poslanců se dožaduje toho, aby premiérka Mayová odstoupila. Mají-li toho dosáhnout, musí jich být 48.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7232

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2017