Krize v Zimbabwe: Velitel armády varuje před čistkami

15. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
V africkém Zimbabwe roste napětí mezi armádou a politickým vedením, v jeho čele stojí jménem strany ZANU-PF "doživotní prezident" Robert Mugabe (na snímku). K hlavnímu městu Harare se - den po varování velitele armády generála Constantina Chiwengy před prezidentskými čistkami - rozjely tanky.


V úterý byl zaznamenán pohyb několika tanků směrem k hlavnímu městu, tvrdí svědci. Prezident Mugabe minulý týden vyhodil svého viceprezidenta, což vyvolalo varování armády, že by mohla proti čistkám zasáhnout.

Příčina pohybu obrněnců není známa a mluvčí armády nevydal k informaci žádné prohlášení.

"Viděl jsem dlouhý konvoj vojenských vozidel, včetně tanků, asi před hodinou. Nevím, kam směřuje," sdělila prodavačka ovoce u obchodního centra Westgate. Další přihlížející zprávu potvrzuje.

Šéf armády generál Constantino Chiwenga v pondělí varoval prezidenta Mugabeho, aby "zastavil" čistky ve vládní straně, poté co prezident náhle vyhodil viceprezidenta Emmersona Mnangagwu.

Ten se opakovaně dostával do sporů s Mugabeho manželkou Grace, která je ve svých dvaapadesáti považována za budoucí prezidentku po úmrtí letos třiadevadesátiletého manžela.

Mládežnické křídlo vládní strany i hlavní opoziční strana vyzvaly k ochraně civilní vlády, zatímco podle analytiků se krize může stát bodem zvratu.

"Nikdo si nepřeje převrat... Pokud armáda převezme moc, bude to nežádoucí. Vyřadí to demokracii, a to není pro národ zdravé," prohlásil stínový ministr opoziční strany MDC Gift Chimanikire. Mládežnická organizace vládní strany ZANU-PF výrazně podporuje Grace Mugabeouvou a vydala prohlášení, že Chiwengovi nebude dovoleno vybírat zimbabwské lídry.

V Harare se spekuluje, že Mugabe bude chtít generála považovaného za spojence odvolaného viceprezidenta Mnangagwy také odvolat.

Odvolaný viceprezident byl považován za nejloajálnějšího spolupracovníka prezidenta Mugabeho, ale prohrál boj o nástupnictví s jeho manželkou. Nyní opustil zemi a předpokládá se, že se nyní zdržuje v Jihoafrické republice.

Robert Mugabe vládne v Zimbabwe od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1980.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7025

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2017