Krájení salámu

29. 12. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Na jednání vlády nebude připuštěn šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (to je ten úřad, který kontroluje vládu, ministerstva atd.). To má logiku - ještě by vládu kontroloval!

Účast kohokoli dalšího na jednání vlády je jen na pozvání předsedy Babiše (dříve mohl pozvat kterýkoli ministr a souhlas dávala vláda jako celek).

V zápise z jednání vlády se už nebude uvádět, jak který člen vlády konkrétně hlasoval. Ze zasedání vlády se nebude vydávat tisková zpráva pro veřejnost (k čemu je nám tá transparentnosť? Vládneme, nerušiť!).

Předseda vlády řeší, tj. rozhoduje v případě sporů (fakticky: Andrej Babiš rozhoduje o všem, o čem chce rozhodnout, ministři o ničem. Pokud bude chtít Babiš jakémukoli ministrovi cokoli zatrhnout, stačí, když někdo z jeho vždy věrných ve vládě vyjádří nesouhlas - a rozhoduje předseda vlády!)

Tyto (a další) změny jednacího řádu byly poslány k připomínkování se "zkrácenou" lhůtou pěti dní, z toho ale tři připadají na svátky, takže fakticky dva dny (zákonná lhůta pro správní řízení je 15 dní. Zkrácení této zákonné lhůty se používá jen v případech, kdy je buď důvod k extra spěchu, nebo kdy jde o irelevantní technické změny).

Tyto změny dělá menšinová vláda, která dosud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny.

Jak prohlásil ministr Brabec, Babišova vláda bude mazec.

1
Vytisknout
17522

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2018