Jsou dvě minuty před půlnocí

29. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Politický chaos ve Spojených státech a eskalace verbálních hrozeb mezi Spojenými státy a Severní Koreou; eskalace, jež může přerůst v jadernou válku - to jsou hlavní důvody, proč vědci z Bulletin of the Atomic Scientists posunuli ručičku ikonického Doomsday Clocku o půl minuty dopředu na 11:58. Dalším důvodem je napříkald skutečnost, že jak USA, tak Rusko porušují klíčovou dohodu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF).

Doomsday Clock je symbolickou časomírou, která monitoruje pravděpodobnost jaderné války a dalších existenciálních hrozeb, jimž čelí lidstvo. Ručička apokalyptických hodin nyní ukazuje za dvě minuty půlnoc, přičemž naposledy tomu tak bylo v roce 1953, kdy Spojené státy a Sovětský svaz odpálily své první vodíkové bomby.

Vědci z Bulletin of the Atomic Scientists kritizují jadernou politiku Trumpovy administrativy, jakož i její přístup vůči globálnímu oteplování, což představuje dva z důvodů, proč letos znovu posunuli ručičku Doomsday Clocku o půl minuty dopředu. Vědec Lawrence Krauss rovněž uvedl, že k existenciálním hrozbám přispívá i nedostatek důvěry ve fakta.  

„Nebezpečí jaderného požáru není jediným důvodem, proč jsme se rozhodli posunout ručičku Doomsday Clocku o půl minuty dopředu. Nebezpečí nukleárního konfliktu totiž přichází v době, kdy reflektujeme ztrátu důvěry ohledně fungování politických institucí, činnosti médií, vědy – a kdy obecně reflektujeme ztrátu důvěry ve fakta. To do značné míry ztěžuje práci se skutečnými problémy, jimž dnes lidstvo čelí, a také podkopává činnost vlád, které by tyto problémy měly řešit,“ konstatuje Lawrence Krauss.      

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
9626

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2018