Trumpova "Zpráva o stavu Unie"

31. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Ve své výroční "Zprávě o stavu Unie" přislíbil Donald Trump "nový americký okamžik". Usiloval o harmonii, avšak podařilo se mu jen zdůraznit obrovský konflikt v centru americké politiky.

Trump se vychloubal, že americká ekonomika roste a přislíbil "návrat k velikosti amerického národa"  nostalgickými apely na rodinu, víru, pořádek v ulicích, na armádu a na americkou hymnu.

Projev však zvýraznil obrovský interní konflikt, s nímž v roce 2018 Amerika zápolí.




Přítomní republikáni povstávali a tleskali. Demokraté seděli většinou s kamennou tváří a vyjadřovali zuřivost milionů lidí, kteří jsou přesvědčeni, že Trump pošpinil americký prezidentský úřad. Občas hlasitě protestovali.

Po ukončení projevu Republikáni tleskali a skandovali "USA! USA", zatímco Demokraté spěchali s pohrdáním k východu. Reagovali úplně jinak než Trump ve svém projevu: hovořili o bouřlivém roce chaosu v Bílém domě, o ohromujících případech sexismu a rasismu, o četných lžích a útocích na svobodu tisku i o pokračujícím vyšetřování Trumpových vazeb na Rusko.

Trump přislíbil "bilaterální přístup", i když je Kongres v konfliktu ohledně reformy imigrační politiky a ohledně osudu statisíců lidí, kteří přišli do USA jako děti a jejichž situace je nejasná.

Trump oznámil, že zrušil Obamovo rozhodnutí uzavřít tábor v zálivu Guantánamo, kde jsou bez soudu drženy osoby podezřívané z terorismu, často mylně. Trump také varoval před "zvráceným" severokorejským režiem, i když se mu tentokrát podařilo na Kim Jong una neútočit. Nezmínil se však o žádné strategii vůči KLDR.

Trump apeloval na Kongress, aby zvýšil vojenské výdaje na modernizaci amerického jaderného arzenálu.

Po prvním roce v prezidentském úřadě čelí Trump historicky nízké podpoře voličů - 40 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9625

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2018