Proasadovská koalice navzdory humanitárnímu příměří útočí na východní Ghútu

26. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Navzdory rezoluci o příměří schválené Radou bezpečnosti OSN prorežimní síly pokračují v útoku na čtvrť Ghúta na předměstí Damašku. V minulém týdnu zde při bombardování a ostřelování zahynulo nejméně 500 civilistů.


Organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) se sídlem v Londýně v neděli ohlásila, že režimní síly provedly nové nálety, navzdory rezoluci o třicetidenním humanitárním příměří.

  Podle agentury Tasnim íránský generál Muhammad Bakerí prohlásil, že Teherán a Damašek budou rezoluci respektovat, ale to se netýká částí Ghúty "držených teroristy".

  Turecký vicepremiér Bekir Bozdag zase oznámil, že rezoluce neovlivní tureckou ofenzívu proti kurdským silám v Afrinu.

  Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová telefonicky hovořili s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby zdůraznili, "že je zásadní, aby rezoluce byla uplatněna rychle a důsledně".

  "Vyzvali tomto kontextu Rusko, aby vyvinulo maximální tlak na syrský režim, aby bylo dosaženo okamžitého přerušení náletů a bojů... zejména aby byla povolena humanitární pomoc a evakuace z válečné zóny," oznámila v neděli kancelář německé kancléřky. (Jde o naprostou frašku a zesměšnění se Macrona i Merkelové v rámci iluze vytvářené západoevropskými médii, která většinou mlčí o ruském podílu na ghútském masakru a uvádějí tak veřejnost v omyl, že jde o masakr prováděný výhradně Asadovým režimem - pozn. KD.)

  Přicházejí také zprávy o střetech mezi režimními jednotkami a bojovníky skupiny Džaíš al-Islám (kterou Damašek a Moskva nezařadily na seznam "teroristů" včleněný na ruský nátlak do rezoluce, takže z tohoto hlediska na ni nemají žádné právo útočit - KD.)

  Představitelé SOHRu připouštějí, že situace byla v noci klidnější než před vyhlášením příměří, ale ráno začaly režimní síly s bombardováním.

  Mezi 513 mrtvými z minulého týdne je 127 dětí. Útok podle SOHRu vedou režimní a ruské jednotky.

  Východní Ghúta je kontrolována dvěma hlavními islamistickými frakcemi a přítomna je zde i bývalá syrská pobočka al-Kájdy.

  V pět let obklíčené enklávě se nachází asi 400 000 civilistů, kteří nemohou nebo nechtějí odejít.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6821

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2018