V Sýrii zmizíte, jen když se křivě podíváte na portrét Vůdce

27. 2. 2018

čas čtení 4 minuty
Mnozí Češi, kupodivu, jako by už dávno zapomněli jak to chodilo za komunismu v Československu, věří syrské propagandě režimu Bašara Asada. Vzhledem k vraždění žen, dětí i mužů, jsou zvlášť obscénní čeští novináři, kteří se lísají k Asadovi, jezdí na jeho území za jeho peníze a šíří jeho propagandu.

Přinášíme úryvky z rozhovoru s jedním Syřanem, žijícím v České republice - z bezpečnostních důvodů neuvádíme jeho jméno:


Víte, bydlel jsem v Damašku 20 let, znám tam každou uličku, umím si představit kde jaká vesníce leží. Když dopadne střela ze severní strany města, tak to nechce moc koumáctví pro odhalení pachatele. Tím netvrdím, že od rebelů nepochází žádná střela. Každy den čtu na FB stránky prorežimní a proopoziční a svůj obrázek jsem si udělal. Asadův režim je zločinecké uskupení, které nemá obdoby. Problém je v tom, že reportéři, co dostanou povolení od Asada, jsou pod drobnohledem jako v Severní Koreji.

Jsem v přímém kontaktu s mnoha lidmi v Sýrii a je to mnohem horší, než uvádějí média.  



ISIS není opozice a Al-Nusra tvoří opravdu zlomek opozice. ISIS hlavně vždy bojoval proti opozici, skoro nikdy proti Asadovi. ISIS neměl podporu místních obyvatel.  Hlavně oni nejsou Syřané, jen mikro zlomek, ISIS byl produkt Íránu, Ruska a Asada pro vytvoření islámského terorismu, který odvrátí sympatie světa od syrské revoluce. To se povedlo a vznikl chaos jménem syrská občanská válka. Dnes v Idlibu je velká vzpoura obyvatel proti Al-Nusře a je zřetelné, že se už nezvedají černé vlajky ale vlajky syrské revoluce.

Umím arabsky slovem i písmem. Sleduji syrskou revoluci od prvního dne. Vím, o čem mluvím. Zemřelo mně spousta kamarádů. Nikdo nechce zavést šariu v Sýrii. Jestli si to myslíte, tak absolutně neznáte poměry v syrské společnosti.


To, co píšete, je to, co Asad prodává do zahraničí. Já jako Asad a supermoderní režim, nebo salafisté. Jiná možnost není. 

Realita taková není. Asad nikdy nebyl podporovatelem sekulárního reálného systému. Tvrdil to cizincům, bohužel tam vládla i před revolucí velmi tvrdá sektářská politika. Jako alawita jste měl jiná práva než sunnita nebo durz. Asadův otec nedovolil rozpustit církevní soudy, chtěl ponechat rozdělenou společnost. Výsledek je na světě: rozpadlá struktura státu a on jen lže a lže. 

To, že někdo chodí do mešity, neznamená, že je salafista. Taky zde v ČR nejsou všichni komunisté nebo SPD, ale navenek se to tak prezentuje, že SPD skoro vládne společnosti.

Salafisté tvoří asi 8% společnosti. Proč Vám nevadí Hizbulah, radikální teroristická organizace, a radikální šiitské milice, které bojují za Asada?

Asad a jeho režim jsou váleční zločinci kteří patří do Haagu. Jinak syrská Asadova ústava neni sekulární, je islámská ale to asi nevíte. Prezident musí být muslim. A hlavně syrská ústva za Asada je fraška. Je zřetelné, že máte velké mezery o situaci v Sýrii. Parlamentní demokracií zničil otec Háfiz Asad a tento stav je jen následek vojenského převratu.

Chodil jsem tam od první třídy až do ukončení vysoké školy. musel jsem maturovat z islámu, i přesto, že jsem třeba nechtěl. Na rozdíl od vás jsem tam 20 let prožil hezké i škaredé chvíle. Byl jsem nucen mávat na velkého milovaného neomylného vůdce. Nemohl jste být bez víry, to nešlo. 50. léta v ČSR byla proti režimu v Damašku legrace.

Hlavně je nefér tvrdit, že jediná opozice Asada jsou salafisté. Nikoho neznáte, nerozumíte jeich řeči,  vše máte přes třetí osobu . Realita je jiná. Zmizíte, jen že se křivě podiváte na portrét vůdce. Je mi zle, když poslouchám a čtu ofiální stanoviska režimu. V severní Koreji jsou také všichni šťastni.

0
Vytisknout
10399

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2018