Polští politikové nebudou mít přístup do Bílého domu, dokud nezruší zákon o holocaustu

7. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Vedoucí polští politikové nebudou mít dovoleno setkat se s Donaldem Trumpem, ani s viceprezidentem Mikem Pencem, dokud Varšava nezruší svůj kontroverzní zákon, kriminalizující zmínky o účasti Poláků na holocaustu.


Polský portál Onet.pl získal memorandum z Washingtonu, datované 20. února 2018, které toto rozhodnutí potvrzuje. Činitelé amerického ministerstva zahraničí také údajně varovali, že Spojené státy zřejmě zruší financování společných americko-polských vojenských projektů, včetně rozhodnutí rozmístit americké vojáky v Polsku, dokud Varšava nezlikviduje svůj kontroverzní zákon o holocaustu.

Wess Mitchell, náměstek amerického ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti a blízký poradce ministra zahraničí Tillersona se vyjádřil, že nový polský zákon je nepřijatelný, protože porušuje svobodu slova.

Pokud by se polské úřady pokusily podle nového zákona stíhat nějakého amerického občana, důsledky pro Polsko by byly "dramatické".

Americké úřady varovaly polské ministerstvo zahraničí před důsledky schválení nového zákona o holocaustu, avšak ministerstvo zahraničí informace nepředalo polskému ministerstvu spravedlnosti. Varovné americké memorandum bylo posláno do Polska čtyři dny předtím, než polský parlament zákon o holocaustu schválil.

Ministr zahraničí Tillerson se v této věci pokusil zatelefonovat polskému prezidentu Dudovi, než ten zákon o holocaustu podepsal, avšak Duda jeho telefonát nepřijal.



0
Vytisknout
6928

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2018