Banalita?

Turecká operace "Olivová ratolest" obsadila město Cindirese, aniž ho srovnala se zemí

9. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
V libovolném ozbrojeném konfliktu by nemělo jít o žádnou zprávu. Města se přece neobsazují proto, aby byla během bojů zcela zničena, ne? Co je tedy zajímavého na faktu, že se druhé největší sídlo v afrinském okrese na severozápadě Sýrie po bojích nezměnilo ve velkou kouřící hromadu trosek? - Bohužel, v Sýrii je právě naprosté zničení sídla, o něž se bojuje, spíše pravidlem.



Záběry pořízené UAV nad Cindiresem jsou jistě milosrdné - nevidíte na nich rozbitá okna, stopy po kulkách v omítce, střílny vydlabané ve zdech, většinou ani krátery na vozovce. Podle lokálních zpráv nyní ve městě nefunguje zásobování vodou, což jistě pro obyvatele znamená vážný problém. Ale srovnejte.

 

  Takto vypadalo kurdské město Kobani po americkém bombardování v roce 2015, když se odsud kurdské milice snažily vyhnat "islámský stát".

 

  A takto dopadlo východní Aleppo po vítězné Asadově ofenzívě před dvěma lety, při níž režimní jednotky podporované kurdskými milicemi město obklíčily a zničily.

  Srovnání videozáznamů ovšem ještě nic nevypovídá o tom, jak se vítězné jednotky ve městě Cindirese chovají k obyvatelstvu, a už vůbec nemá jít o nějakou oslavu tureckého válčení v Afrinu, kterou bych snad chtěl stavět proti počínání obránců. Obě strany v tomto ohledu mají pořádný kus másla na hlavě ZDE.

  Jde jen o kontext, který je třeba stále znova opakovat.

  I když obránci město považují za svůj domov a brání ho do posledního dechu a i když útočník používá moderní výzbroj včetně těžkých zbraní, stále to nemusí znamenat naprostou likvidaci takového sídla, odepsání a stržení 80 % budov, nutnost zcela znova stavět inženýrské sítě, atd.

  Pokud někdo nějaké město srovná se zemí, jako to standardně dělá Asad a jako to nejméně ve třech případech (Kobani, Mosul, Dajr az-Zaur) udělali Američané, zpravidla to nakonec znamená, že ho srovnat se zemí prostě chtěl - a že právě stav, kdy v takovém městě už nelze dál žít, dokonce mohl být i prvořadým cílem operace.

1
Vytisknout
7319

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2018