Nejen o Zemanově pokrytecké kritice české mediální krajiny

9. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Staronový prezident Miloš Zeman včera nepřednesl inaugurační projev hodný státníka, nýbrž plamennou řeč, v níž ostře zaútočil na české neonacisty, kontroverzního podnikatele Zdeňka Bakalu a jeho média a nakonec na integritu České televize. Na prezidentovu hlavu se podle očekávání snesla smršť kritiky; hovořilo se o nepřijatelném útoku na veřejnoprávní média, ba dokonce o lynči Zdeňka Bakaly. Ti, kdo nemohou Zemanovi přijít na jméno (sám se mezi ně počítám), by ale měli pochopit, že jednolitá kritická palba na prezidentovu adresu jeho elektorát, potažmo elektorát českých xenofobních a populistických hnutí, spíše posílí a semkne.     


Miloš Zeman se během inauguračního projevu dopustil několika lapsů, ale to už je takový kolorit. Když prezident odsoudil DSSS, zapomněl uvést, že ho Vandasovi neonacisté dvakrát v prezidentském klání podpořili. A není divu, vždyť Zemanova xenofobie a rasismus DSSS očividně mají styčné plochy.

Jestliže však ze Zemanových úst sem tam zazní slova, jež mají hlavu a patu, neměli bychom na něj pálit hlava nehlava jen proto, že se při inauguračním ceremoniálu nechoval jako důstojný státník.

Podnikatelské aktivity Zdeňka Bakaly zanechaly ošklivou stopu především na Ostravsku, jak výtečně dokládá novinářka Saša Uhlová ve svých reportážích. Je skutečně s podivem, že tento oligarcha, který pohádkově zbohatl na úkor obyčejných lidí – a to velice pochybným způsobem, dávno nestanul před soudem. Nicméně sám prezident je obklopen prapodivnou podnikatelskou suitou. Jeden z jeho poradců je dokonce v Číně vyšetřován pro podezření z ekonomické kriminality. A v tomto světle Zemanův verbální lynč Zdeňka Bakaly vyznívá dost pokrytecky.   

Zeman se opět s chutí obul do novinářů pracujících v médiích, jež vlastní právě Zdeněk Bakala. A přestože v těchto redakcích působí také poctiví a dobří novináři, samotné spojení s kontroverzním oligarchou na jejich práci zanechává trpkou a neetickou stopu. Nedivil bych se, kdyby slušní žurnalisté z Economie trpěli morální kocovinou, leč mnozí z nich jsou svázáni hypotékami a musejí živit rodinu.

Prezident Zeman si samozřejmě nenechal ujít ani kritiku České televize, přičemž zmínil studii Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, podle níž veřejnoprávní média před krajskými a senátními volbami v roce 2016 stranila TOP 09. Mám za to, že kritika veřejnoprávních sdělovacích prostředků je potřebná jako příslovečná sůl. Velice kriticky hodnotím zejména pokrývání zahraničních událostí, naposledy třeba otřesnou reportáž Jakuba Szántóa z válečného Jemenu. 

Jenže český prezident se pohybuje na hodně tenkém ledu, když dští síru na Českou televizi. Zeman totiž velebí pouze média, jež mu nehorázně podkuřují. Hlava státu týden co týden vystupuje v obskurní televizi Barrandov, jejíž majitel Jaromír Soukup nyní kydá konspirační hnůj na adresu České televize. Zeman poskytuje rozhovory také redaktorovi rasistického bulváru Parlamentní listy Radimovi Panenkovi, který v minulosti proslul svými antiromskými výroky. Miloš Zeman přirozeně v televizi Barrandov a na Parlamentních listech exceluje, protože tam nepracují žádní schopní reportéři ani novináři, kteří by mu mohli oponovat.  

Je samozřejmě důležité, aby byla zachována integrita České televize, jakož i Českého rozhlasu. Netvařme se ale, že jsou veřejnoprávní média svatou krávou a nesnažme se legitimní kritiku jejich činnosti přehlušit hlučnou protizemanovskou palbou. Vždy je totiž co napravovat, jak ostatně ukazuje analýza FSV UK.

0
Vytisknout
9349

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2018