"Galové s odporem ke změně": Macron terčem kritiky za zesměšnění Francouzů

31. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Francouzský prezident Emmanuel Macron se svým smyslem pro humor a výřečností vyvolal vlnu kritiky, když své krajany zesměšnil označením za "Galy, kteří se brání změnám".


Francouzský prezident hovořil během cesty do Dánska o přednostech dánského ekonomického modelu, který podle něj, pokud jde o zaměstnance, kombinuje flexibilitu a zabezpečení (flexisécurité). Jinými slovy, směšuje silný systém sociálního zabezpečení s pravidly, která podnikům umožňují snadněji propouštět.

V projevu k francouzským přistěhovalcům Macron hovořil o rozdílech mezi francouzskou a dánskou kulturou, které podle něj zabránily Francii, aby šla podobnou cestou jako Dánsko.

"Nebuďme naivní," prohlásil Macron. "Co je možné je spojeno s kulturou, lidmi, kteří jsou produktem své historie. Tihle luteránští lidé, kteří zakusili transformace v nedávných letech, nejsou zrovna Galové, kteří se brání změnám," prohlásil Macron s použitím výrazu pro kmeny obývající Francii před dvěma tisíciletími.

Opoziční politici obvinili Macrona, že dal najevo "pohrdání" francouzským lidem.

Není to ale poprvé, kdy Macron v zahraničí hovořil nelichotivě o svých spoluobčanech. Vloni v Rumunsku prohlásil, že Francouzi "nenávidí reformy".

A v září běhm návštěvy Řecka řekl: "Francie není země otevřená reformám."

"Francie nereformuje... protože rebelujeme, odporujeme, obcházíme. Takoví jsme," sdělil vystěhovalcům na francouzské archeologické škole v Athénách.

Prezident Macron rychle prosadil reformy, které jeho předchůdci pouze slibovali, včetně kontroverzní reformy pracovního trhu. Nicméně tyto reformy nepřinesly zásadní změnu francouzského ekonomického modelu.

Představitelé byznysu tento týden vyzvali prezidenta, aby pro reformu ekonomiky udělal více.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7426

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2018