Uvědomme si konečně, co je skutečná priorita české společnosti

Pevný bod

29. 10. 2018 / Tomáš Vicherek

čas čtení 3 minuty

Mnozí z nás ho hledáme. I Česká republika ho hledá. Hledá pevný bod, okolo kterého by pootočila  malým českým vesmírem. Hledá svou prioritu. Z mnoha důležitých úkolů hledá ten hlavní. Co je dnes tou prioritou? Je to vznik Československa v roce 1918? Je to získání svobody v roce 1989? Je to vstup České republiky do Evropy a NATO? Bejvávalo. Je to zdravotnický poplatek? Je to EET? Je to všechno a nic? Je to to, co se zrovna namane? Co to je?

"Každá žákyně deváté třídy, každá maturantka musí volit. Každá se musí rozhodnout, kým chce být. Zdravotní sestrou, prodavačkou, chemičkou … Jsou i ty, které s radostí přijmou lichotku o zlatých českých ručičkách. A pak montují, drží, montují."

Článek reaguje na vystoupení Boba Kartouse v rámci oslav výročí založení samostatného Československa 28. 10. 2018 na Václavském náměstí, v němž apeluje na potřebu zabývat se v ČR trestuhodně zanedbávaným vzděláváním (v záznamu od času 2:03:12).

Co to je pro krásný městský stát s parkovou úpravou Českomoravské vrchoviny, Moravského krasu, Českého středohoří?

Je to lov? Je to sběr? Je to chov? Je to zemědělství? Je to těžba stříbra v Kutné Hoře? Je to těžba zlata v Otavě? Těžba uhlí? Lithia?

Každá žákyně deváté třídy, každá maturantka musí volit. Každá se musí rozhodnout, kým chce být. Zdravotní sestrou, prodavačkou, chemičkou … Jsou i ty, které s radostí přijmou lichotku o zlatých českých ručičkách. A pak montují, drží, montují.

Mám-li továrnu a v ní budovu, stroje a polotovary, co to je? Je to aktivum, spící Golem. Teprve člověk mu může vdechnout život. Ovšem jen ten, který ví jak, který to umí. Jen někdo umí najít a vložit šém do jeho čela. Bez takového člověka je to jen kupa harampádí.

Co je u fotbalového klubu nejdůležitější? Barva dresů? Stadion? Jsou to zase lidi. Vedení klubu, hráči, fanoušci. Rozdíly mezi kluby jsou příkladné.

Co je odpovědnější práce? Tvarování Hlíny? Dřeva? Kovu? SW? Nebo lidské Duše, Mysli, Těla?

Jaký je rozdíl mezi prací právničky, doktorky a učitelky? Proč potom mají jiné společenské postavení?

Pyšníme se státnickým činem císaře římského a českého krále Karla IV., když jako první ve Střední Evropě založil univerzitu. Pyšníme se Janem Amosem Komenským jako Učitelem národů. Stovky let spokojeně klimbáme pod jejich vavříny, stejně jako pod zlatem Českého hokejového družstva z Nagana. 

Česká republika je jak horolezec kdesi uprostřed kilometrové svislé stěny. Mnoho obtížných chytů má pod sebou, na některých bezpečně stojí. Jaký chyt z mnoha nabízených si vybere? Jaký zvolí? Jaký bude jeho prioritou? Z podstaty slova jednou jedinou nejdůležitější? Jaká priorita ho posune ve stěně o kus dál?

Jakou pevnou prioritu zvolí Česká republika? Na jaký pevný bod zavěsíme svou budoucnost? Svou naději?

Nejsou to děti? Není to mládež? Nejsou to vzdělaní lidé? Není to vzdělání?

Je.

0
Vytisknout
10489

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2018