Trumpův právník Michael Cohen byl r. 2016 v Praze

27. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Mobilní telefon Trumpova právníka Michaela Cohena se krátce propojil koncem léta 2016, na vrcholu americké prezidentské kampaně,  s mobilní sítí v Praze. Vznikl tak elektronický záznam, který podporuje tvrzení, že se tou dobou Cohen v Praze tajně setkal s ruskými činiteli.

Běhhem téhož období koncem srpna či začátkem září 2016 zaznamenal odposlech jedné východoevropské špionážní agentury rozhovor mezi Rusy, jeden z nichž poznamenal, že je Cohen v Praze.
 


Tato dosud nezveřejněná mobilní a výzvědná data zdá se potvrzují klíčovou součást dokumentace, kterou o koordinaci akcí Kremlu a Trumpvy předvolební kampaně vypracoval jeden bývalý britský špion Christopher Steele. Donald Trup dokumentaci odmítl jako "hromadu nesmyslů".

Výše zmíněné informace má k dispozici vyšetřovatelský tým Roberta Muellera, který vyšetřuje ruské zásahy do amerických prezidentských voleb.

Server McClatchy informoval už v dubnu 2018, že Mueller má důkazy o tom, že Cohen cestoval koncem srpna či začátkem září 2016 z Německa do Prahy, avšak dosud nebylo známo, jak tyto informace získal.

Cohen systematicky popíral, že by býval cestoval do Prahy. Nyní však s Muellerovým vyšetřováním spolupracuje a není jasné, co mu řekl. 

0
Vytisknout
7481

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2018