Boris Johnson bude usilovat o post britského premiéra

17. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Bývalý ministr zahraničí a primátor Londýna Boris Johnson, přední postava kampaně za brexit, potvrdil, že se bude ucházet o post premiéra, pokud Theresa Mayová funkci opustí.


Mayová musí ještě stanovit datum odchodu z Downing Street, avšak slíbila odstoupit, jakmile bude zajištěn odchod Británie z Evropské unie.

Mnozí z jejích ministrů a vysoce postavených poslanců již soupeří o její funkci, nechají se fotografovat a přednášejí projevy, které jdou daleko za hranici oficiálních řečí.

Johnson byl dlouho považován za kandidáta, který čeká na vhodnou chvíli, ale donedávna se držel stranou.

V zahraničí je znám svými faux pas a je obviňován ze zavádění voličů ve věci brexitu. Nicméně je oblíben mnoha obyčejnými členy Konzervativní strany, kteří mohou ovlivnit výsledek.

Pozn. JČ: Katastrofální problém brexitu zůstává nedořešen. Konzervativní strana na to reaguje snahou vykopnout Mayovou a zahájit tříměsíční (!!) volbu nového šéfa strany. Stranu unesli ultrapravičáci, kteří se domnívají, že zvolením Borise Johnsona do šéfa strany dojde k tomu, že Johnson dohodu Mayové o brexitu, uzavřenou s Bruselem, roztrhá a zařídí vypadnutí Británie z EU bez dohody, "čímž ukážeme Evropské unii co proto!".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6989

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019