Libye: Válečný podnikatel Haftar na jednání v Paříži odmítl výzvy k příměří

24. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Velitel libyjských povstalců Chalífa Haftar během jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži odmítl výzvy k příměří. Je však ochoten za určitých podmínek jednat, oznámil Elysejský palác.


Macron a francouzští představitelé několik týdnů vyzývají k bezpodmínečnému zastavení palby v rámci bitvy o Tripolis, která začala v dubnu, když Haftar zahájil ofenzívu proti hlavnímu městu. V bojích se Haftarova samozvaná Libyjská národní armáda střetla s milicemi podporujícími vládu v Tripolisu uznanou OSN, kterou vede premiér Faíz as-Sarrádž.

Elysejský palác nesdělil, jaké podmínky požaduje Haftar před dalšími rozhovory, ale oznámil, že velitel povstalců zpochybňuje, kdo by mohl zasednout na druhé straně stolu. S reprezentanty provládních milic jednat odmítá.

Haftar ospravedlňuje svou ofenzívu tvrzením, že bojuje proti "soukromým milicím a extrémistickým skupinám", které získávají vliv v hlavním městě. Haftarovy síly se základnou na východě státu bojují s milicemi podporujícími vládu na západě.

Jednání s Haftarem za zavřenými dveřmi přišlo dva týdny poté, co Macron přijal libyjského premiéra. Ten odsoudil Haftarovu ofenzívu jako pokus o puč. Macronův úřad veřejně vyslovil podporu Sarrádžovi, ale je v podezření, že tajně podporuje Haftara, jehož prostřednictvím hodlá vést boj s militantními extrémisty. Francouzští představitelé se k těmto tvrzením veřejně nevyjádřili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6053

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2019