Německo: Přední politici volají po "evropském islámu"

24. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Každodenní opatření jsou klíčem k zachování evropského způsobu života, tvrdí německý ministr zdravotnictví a premiér spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko. Jens Spahn a Daniel Günther by si přáli víru, která sdílí kontinentální hodnoty.


Dva špičkoví němečtí politici v komentáři pro deník Rheinische Post vyzvali ke vzniku pokrokovější verze islámu, který by přizpůsobil náboženství evropskému způsobu života.

"Místo tolerování symbolů reakcionářské, misogynistické formy islámu, musíme prosazovat vývoj evropského islámu, který sdílí naše hodnoty, abychom zachovali náš svobodný evropský způsob života," napsali oba křesťanští demokraté.

Téma burek oba politiky zvlášť znepokojuje. "Když se ženy a dívky objevují na školách a univerzitách plně zahalené, pak nemáme jen možnost postavit se na odpor, musíme odporovat," napsali.

Zmiňují se také o "břemenech místního obyvatelstva", když "selžou deportace", než zdůraznili, že pro úspěšnou společnost je zásadní integrace.

Spahn, který neuspěl ve snaze nahradit Merkelovou, je zástupcem konzervativního křídla strany, zatímco Günther je považován spíše za liberála.

Společné prohlášení také vyzývá k větší hmatatelnosti evropské myšlenky v každodenním životě občanů EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8367

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2019