Australské přímořské porosty mizí. A uvolňují uhlíkové emise

2. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Australské mangrovníkové porosty a louky s mořskou trávou absorbují ročně 20 milionů tun oxidu uhličitého, avšak zpráva varuje, že poškození ekosystémů přispívá ke změně klimatu, všímá si Graham Readfearn.


Rozsáhlé australské pobřeží představuje 5-11 % veškerého tzv. "modrého uhlíku" obsaženého po celém světě v mangrovových porostech, mořské trávě a bažinách zaplavovaných přílivem.

Podle nové studie publikované v časopise Nature Communications však degradace těchto pobřežních ekosystémů již vrací do atmosféry 3 z 20 každoročně pohlcených milionů tun oxidu uhličitého.

44 vědců z 33 různých vědeckých institucí spolupracovalo na studii zahájené v roce 2014.

Doktor Oscar Serrano z Centra pro výzkum mořských ekosystémů při Cowan University uvedl. že podle studie veškeré pobřežní ekosystémy obsahují 4 000 - 6 300 tun oxidu uhličitého. Australské roční emise dosáhly rekordu v roce 2018, když se vyšplhaly na 558,4 milionů tun.

Serrano tvrdí: "Když jsou tyto ekosystémy poškozeny bouřemi, vlnami veder, bagrování nebo jinými lidskými aktivitami, oxid uhličitý uložený v jejich biomase a půdách pod nimi se může dostat zpět do prostředí a přispět ke změně klimatu."

"V globálním měřítku rostlinné pobřežní ekosystémy ubývají dvakrát rychleji než tropické deštné pralesy, přestože pokrývají jen zlomek území."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6686

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2019