Šokovaní vědci objevili 400 km dlouhý pás mrtvých mangrovníků

9. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Kaskáda příčin včetně vzestupu mořské hladiny, vln veder a tam a zpět se přesouvajících tropických cyklonů vytvořila 400 km dlouhý pás mrtvých nebo těžce poškozených mangrovníků v Carpentarském zálivu na pobřeží Austrálie. Zjistila to vědecká monitorovací expedice, uvádí Graham Readfearn.


Profesor Norman Duke z James Cook University strávil deset dní monitoringem 2 000 km dlouhého pobřežního pásu z vrtulníku, stejně jako pozemní kontrolou na 32 lokalitách pobřeží mezi Weipou v Queenslandu a Cape Barrow v Severním teritoriu.

V roce 2015 tato odlehlá oblast utrpěla do té doby největší vymírání mangrovových porostů. Příčinou byla podle Duka kombinace extrémních veder, dočasného poklesu mořské hladiny způsobeného atmosférickým tlakem a sucha.

Duke a kolegové se vrátili z druhé monitorovací cesty, která zjistila devastující dopady dvou cyklonů. Ty vytvořily 400 km dlouhý pás mrtvých nebo poškozených mangrovníků.

V prosinci 2018 cyklón Owen zasáhl pobřeží zálivu - a pak, jen o tři měsíce později, udeřil cyklón Trevor kategorie 4 o něco jižněji.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6614

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2019