"Hodili jsme to do koše": Trumpův dopis Erdoganovi se dočkal nepřátelského přijetí

18. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Explozívní korespondence vyhrožující tureckému prezidentovi dále poškodila vztahy před návštěvou Mikea Penceho v Ankaře, upozorňuje Ragip Soylu.


Uniklý dopis napsaný americkým prezidentem Donaldem Trumpem Recepu Tajipu Erdoganovi a varující turecký protějšek, aby nebyl "blázen" vyvolal v Turecku vlnu šoku kvůli nedostatku protokolu a vážnosti.

Dopis s datem 9. října, tedy ze dne, kdy Erdogan zahájil ofenzívu do severovýchodní Sýrie proti Američany podporovaným milicím SDF, měl dosáhnout dohody mezi Tureckem a SDF a zahrnoval otevřenou hrozbu ekonomickými sankcemi.

To ovšem nebyla ta část, na niž se Turci zaměřili.

"[Historie] bude na vás koukat navždy jako ďábel, pokud se nestanou dobré věci," napsal Trump. "Nebuďte tvrďák. Nebuďte blázen!"

Zdá se, že dopis byl zveřejněn, aby konfrontoval ty ve Spojených státech, kteří kritizují Trumpa za to, že odmávl tureckou ofenzívu, když stáhl americké jednotky ze Sýrie.

Bílý dům pravost dokumentu nepotvrdil, ale krátce po zveřejnění ve středu se tisíce Turků ptali na Twitteru a WhatsAppu, zda jde o autentický dopis, nebo vtip.

"Pokud je tento dopis skutečný, Trump je absolutně zcela šílený," napsal jeden Turek.

Turečtí představitelé pod podmínkou anonymity sdělili, že na Trumpův dopis odpověděli náležitě a ještě silnějším výrazivem.

"Prostě jsme jeho dopis hodili do koše," prohlásil jeden z nich.

Rusko se ve čtvrtek pozastavilo nad tónem dopisu, který označilo za "velmi neobvyklý".

Mezitím bývalý premiér Ahmet Davutoglu prohlásil, že by všechna jeddání s americkými představiteli měla být zrušena.

"Turecký národ a stát byly uraženy," napsal na Twitteru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6341

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019