Vlády EU omezí prodej zbraní Turecku, celounijní embargo však nebude

16. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Vlády členských zemí EU se v pondělí dohodly na omezení prodeje zbraní Turecku kvůli jeho ofenzívě v severní Sýrii, ale nedospěly k celounijnímu embargu proti spojenci v NATO.


Itálie, přední (s 15 % podílem po Španělsku ve skutečnosti až druhý největší evropský - KD) exportér zbraní do Turecka v loňském roce, prohlásila, že se připojí k zákazu prodeje zbraní a munice Ankaře poté, co Francie a Německo o víkendu prodeje přerušily a Španělsko signalizovalo, že je připraveno udělat totéž.

Kolektivní pozice EU byla hlavně zaměřena na to vyhnout se legálně závaznému embargu proti Turecku, které je dlouhodobým kandidátem členství v unii.

Plné embargo by postavilo Turecko po bok Venezuely a Ruska, zemí, kde EU zavedla formální zákaz a považuje je za nepřátelské. Podle diplomatů ministři nebyli připraveni zařadit Turecko do této skupiny, navzdory hněvu vůči prezidentu Erdoganovi.

Sadik Arslan, bývalý Erdoganův poradce, označil opatření EU za "vtip". Řekl novinářům: "Máme dost velkou průmyslovou základnu, abychom je nahradili našimi mnohem lepšími systémy."

(Turecko je sice zhruba ze 70 % soběstačné ve zbrojní výrobě, většina zde vyráběných zbraňových systémů však je licenčního původu, případně vznikla místní úpravou původně zahraničních konstrukcí. Výjimek sice pomalu přibývá, ale není jich mnoho. Zejména bitevní vrtulníky T129 ATAK vyráběné ve spolupráci s firmou AgustaWestland by samo nahrazovalo velmi obtížně - pozn. KD.)

EU vloni vyvezla do Turecka zbraně a munici v ceně 45 milionů eur.

Prodeje letounů, ačkoliv ne všechny jsou vojenské, činily 1,4 miliard eur. EU je největším zahraničním investorem v Turecku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5929

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019