Čech lord Dubs: Britské ministerstvo vnitra se vůči dětským uprchlíkům chová naprosto ostudně

21. 12. 2019

čas čtení 4 minuty


Britské ministerstvo vnitra odmítlo nabídku britských komunálních úřadů, že přijmou 1400 dětských uprchlíků



Vyvolává to kritiku, že vláda Borise Johnsona odmítá plnit svou povinnost a nabídnout útočiště zranitelným uprchlickým dětem. Komunální úřady po celé Británii nabídly, že přijmou stovky dětí bez doprovodu rodičů z celé Evropy, z Blízkého východu a z Afriky. Avšak počet dětí, jimž bylo umožněno přicestovat do Británie, je "zoufale nízký až neexistující".

Komunální úřady v hrabstvích Wiltshire, Leicestershire, Brighton a Hove a londýnské čtvrti Islington, Hammersmith a Fulham a Lewisham každý nabídly, že přijmou nejméně 100 dětských uprchlíků, informuje charitativní organizace Safe Passage.

 

Birmingham chce přijmout 80 dalších dětí, Bristol 60 a Leicester 50. Nabídky přijmout více než 400 dětí pocházejí z konzervativci ovládaných komunálních úřadů, nabídky přijmout 950 dětí od labouristy ovládaných komunálních úřadů a ostatní nabídky přicházejí od skotských nacionalistů a od nezávislých komunálních rad.

Podle odhadů žije asi 200 dětských uprchlíků za strašlivých podmínek v severní Francii. Tisíce dalších uvízly v Itálii a v Řecku, kde jsou tábory šokujícím způsobem přeplněné a podmínky jsou tam děsivé. Mnoho těchto dětí má oficiálně právo být přijato v Británii, protože tam mají příbuzné.

Boris Johnson řekl tento čtvrtek v parlamentě, že ve svém novém zákoně o brexitu omezuje právní ochranu pro uprchlické děti. Tento zákon, schválený ve čtvrtek jeho novou parlamentní většinou, ruší povinnost, platnou podle předpisů EU, že uprchlické děti nacházející se v Evropě musí Británie přijmout, pokud mají v Británii příbuzné.

Tato podmínka byla v původní verzi zákona o odchodu Británie z EU po kampani, kterou vedl labouristický lord, Čech Alf Dubs, kterému se v kindertransportu Nicholase Wintona podařilo uprchnout v šesti letech z Československa.

Lord Dubs nyní konstatuje: "Je to zoufalé. Organizace Safe Passage nalezla značný počet komunálních úřadů ochotných děti přijmout. Mluvíme tu o naprosto základním principu. Je to neuvěřitelně sprosté a chybí tomu jakákoliv lidskost, pokud vláda toto ustanovení ruší."



Z jediných dat, která jsou k dispozici, vyplývá, že Británie během posledních tří let přijala jen 20 dětí bez doprovodu rodičů, přestože v rámci projektu, zahájeného před třemi lety, měla přijmout 3000 zranitelných dětí z válečných zón na Blízkém východě a v severní Africe.

I podle Dubsova zákonného dodatku, který vláda přijala v dubnu 2016, podle něhož měla Británie přijmout dětské uprchlíky bez doprovodu rodičů z Evropy, bylo přijato jen minimum obětí. Poslanci a aktivisté doufali, že v rámci Dubsova projektu Británie přijme 3000 dětí, ale vláda kontroverzně tento počet snížila na pouhých 480 a neuvedla, kolik jich vlastně bylo přijato.

Clare Moseley, zakladatelka organizace Care4Calais, se vyjádřila: "Začalo to být naprosto odporné. Nechápu, jak může být ministerstvo vnitra takto nepřátelské, jak je možné, že se naše země takto chová, jak mohou jejich přijímání odmítat."

Mluvčí ministerstva vnitra tvrdil, že od roku 2010 Británie přijala 41 000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6994

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019