Íránská armáda: USA chybí "odvaha" ke konfliktu

6. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Donald Trump varoval Írán, že bude "velmi tvrdě" zasažen, pokud Teherán provede odvetu za zabití generála Sulejmáního. Dodal, že cílem by se stalo 52 lokalit na íránském území. Avšak šéf íránské armády prohlásil, že USA chybí "odvaha" k zahájení konfliktu.


Velitel íránské armády generál Abdulrahím Músáví v neděli řekl agentuře IRNA, že USA chybí "odvaha" k vyvolání konfliktu, poté co prezident Trump varoval, že zasáhne desítky cílů v islámské republice, pokud Teherán zaútočí.

Prezident Trump v sobotu reagoval na íránské hrozby odvetou poté, co americký bezpilotní prostředek zabil předního íránského generála Kásima Sulejmáního.

Íránský ministr zahraničí Muhammed Džavád Zaríf poté Trumpa obvinil, že vyhrožuje útoky na kulturní památky. Ministr telekomunikací Muhammed Džavád Azari Džahrumí přirovnal Trumpa k předákům "islámského státu, Adolfu Hitlerovi a Čingischánovi.

Bílý dům mezitím odeslal Kongresu formální vyrozumění podle zákona War Powers Act o leteckém útoku, který v pátek zabil Sulejmáního.

Tento dokument je v režimu utajení a není známo, zda dojde ke zveřejnění upravené verze. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová však tvrdí, že zpráva "naznačuje, že Kongres a americký lid jsou ohledně národní bezpečnosti ponecháni v temnotě".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7341

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2020