Expert: Rusko považuje Polsko za překážku svých evropských ambicí

6. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Ruský prezident Vladimir Putin si vybral vánoční čas k tomu, aby obvinil Polsko ze spojenectví s Hitlerem před válkou a ze spoluodpovědnosti za holokaust.


Polský expert Witold Rodkiewicz z thinktanku Centrum pro východní studia považuje Putinův útok za pokus prosadit ruský historický narativ. Podle něj však tento narativ příliš přehání, než aby měl šanci na Západě uspět.

Putinovo tvrzení, že mnichovská dohoda z roku 1938 vyvolala 2. světovou válku není přijatelný pro Británii a Francii, které se snažily ustupovat Hitlerovi, nikoliv s ním uzavřít spojenectví. Teze, že Mnichov se nelišil od paktu Molotov-Ribbentrop je zcela falešné, protože ten byl spiknutím dvou mocností ohledně obsazení území jiných zemí (Polska a pobaltských států). Výrazně přispěl ke vzniku války, protože umožnil Němcům zahájit válku a "zajistil Německu, že nebude muset vést válku na dvou frontách". Dnešní obhajoba paktu pomáhá prosadit "ruskou vizi mezinárodních vztahů, podle níž je možné intervenovat v jiných zemích".

Podle Rodkiewicze se Rusko rozhodlo, že Polsku zatím nevěnovalo dost pozornosti. Nyní, když jsou v Polsku americké jednotky prakticky nepřetržitě a Polsko způsobilo Rusku problémy v EU kvůli sankcím, projektu Nord Stream 2 a Ukrajině, to Moskva chce změnit.

Jenže podle experta Putinův útok na Polsko postrádá kredibilitu, protože jeho narativy ohledně Krymu, Donbasu a sestřelení malajsijského letadla byly usvědčeny z falešnosti. Z toho důvodu západní reakce na ruské obviňování Polska byly překvapivě dobré a Putinova tvrzení se dočkala odmítnutí. Polská reakce pak byla klidná a přímočará, vyhnula se zbytečnému hněvu a přehánění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7859

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2020