Průběžné zpravodajství:

Blbí Američané v Michiganu se srocují a demonstrují proti karanténě

16. 4. 2020

čas čtení 9 minut
 
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 15.4.  bylo v ČR oficiálně registrováno  6216  nakažených,  427 osob bylo  v nemocnici a 166 zemřelo. - Právě se dovídáme, že v jedné pražské nemocnici zemřela třiatřicetiletá dívka. Byla nemocná, ale v nemocnici se nakazila koronavirem. Jestlipak je zahrnuta do stattistiky MZČR? - Ano, v "Otevřené datové sadě" se dá stáhnout "COVID-19: Přehled osob s prokázanou nákazou dle hlášení krajských hygienických stanic" Aktuální k 16. 4. 2020 v 8.25 h je tam datum hlášení, věk a pohlaví nakažené osoby, KHS, informace o místě a zemi nákazy. Ale není tam to samé s úmrtími... Takže ta informace o úmrtí 33leté matky malých dětí tam není...

- Fox News: "Příkaz, abyste zůstali kvůli koronaviru doma, je levicové spiknutí! Ignorujte to a zmocněte se své svobody!" Americká republikánská ultrapravice zneužívá oprávněné frustrace dělnických voličů k vytvoření vlny emocí k tomu, aby byl znovuzvolen Trump. V důsledku toho bude jejich situace ještě horší, nejen sociální a ekonomická, ale nyní i zdravotní. ZDE  - Na rozdíl od Británie, která platí lidem, kteří nemohou do práce, 80 procent jejich platů, aby jejich pracovní místo krizi přežilo, v USA se zaměstnanecká místa rovnou likvidují, podniky krachují a bývalí zaměstnanci žádají o podporu v nezaměstnanosti - už 22 milionů.

- Bolsonaro odvolal svého populárního  ministra zdravotnictví. Ten prosazoval sociální distancování, Bolsonaro to v zájmu ekonomiky odmítá. Studie z Imperial College v Londýně varuje, že v Brazílii zemře více než 1,1 milionu lidí, jestliže stát nepodnikne žádné akce proti pandemii, 529 000 lidí zemře, pokud budou v izolaci jen staří lidé a 44 200 lidí zemře, pokud budou zavedeny proti pandemii drastická opatření. 76 procent Brazilců podporuje postoj ministra zdravotnictví, 33 procent podporuje Bolsonarovo bagatelizování COVIDU-19. ZDE 


- V evropských městech, která byla uzamčena, poklesla koncentrace NOx ve srovnání s loňskem o 40 procent, informuje European Space Agency ZDE


- Situace v Británii "pozměňuje pozitivní signály přicházející z Evropy," konstatoval Hans Kluge, regionální ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu. "Mraky stále ještě těžce ohrožují evropský region" a Británie je jednou z hrstky zemí, které jsou protilátkou vůči optimismu v Evropě. Počet nákaz v Evropě se za posledních 10 dnůl téměř zdvojnásobil na téměř milion. Špatná situace je v Británii, v Turecku, na Ukrajině, v Bělorusku a v Rusku. "Nadcházejících několik týdnů bude pro Evropu kritických. Jsme uprostřed bouře."

- V Africe se bude provádět více než milion testů na koronavirus, uvedl John Nkengasong, ředitel Afrického centra pro zvládání nemocí. Dodal, že v nadcházejících třech měsících bude zapotřebí až 15 milionů testů.

- Downing Street musí zrychlit plánování strategie, co s uzamčením země, protože vyhledávání kontaktů nakažených osob, testování a sociální distancování bude nutno praktikovat nepřetržitě, dokud nebude vytvořena vakcína, konstatoval čelný britský epidemiolog profesor Neil Ferguson. Britská vláda přitom plánovala daleko víc pro brexit než co plánuje pro pandemii koronaviru. Podle Fergusona je třeba vytvořit novou infrastrukturu, velení a řízení, zcela novou organizaci. Klíčové je soustředit se na zintenzivnění testování a vyhledávání kontaktů nákazy.

- V Británii zemřela další zdravotnice na koronavirus: osmadvacetiletá těhotná zdravotní sestra. Dítě bylo zachráněno císařským řezem:

- Před Kapitolem státu Michigan v městě Lansing se konala demonstrace, kterou uspořádal Michiganský konzervativní výbor, proti příkazu, aby občané zůstali doma. Demokratická guvernérka Michiganu, na niž často útočí Trump, Gretchen Whitmerová, poukázala na to, že účastníci demonstrace tím ohrozili nákazou koronavirem své zdraví. "Víme, že tato demonstrace bude stát mnoho lidí jejich zdraví," řekla Whitmerová. "Takhle se právě COVID-19 šíří." Dodala, že demonstrace paradoxně bude zřejmě znamenat nutnost uzamčení státu Michigan prodloužit.

- Trump pohrozil, že suspenduje obě komory amerického Kongresu, protože "blokují" jeho schopnost jmenovat soudce a další činitele. Že mu prý Senát neschválil 129 jmenování, zejména jeho člověka pro Radu pro zahraniční vysílání, protože, tvrdil Trump, "to, co vysílá Hlas Ameriky, je hnus". "Říkají hnusné věci o naší zemí." Žádný americký prezident to dosud nikdy neudělal. Americký Nejvyšší soud rozhodl jednohlasně, že prezident nemůže jmenovat své lidi bez souhlasu Senátu, pokud není Senát na prázdninách a nemůže fungovat.

- Nancy Pelosiová kritizovala Trumpovo rozhodnutí zastavit financování Světové zdravotnické organizace. Konstatovala, že toto rozhodnutí je "nebezpečné, protizákonné a rychle proti němu podnikneme kroky". Trumpovo rozhodnutí kritizoval také bývalý americký prezident Jimmy Carter a celá řada světových politiků. - Trump nemá právo odebrat Světové zdravotnické organizaci financování, tu Spojené státy financují rozhodnutím Kongresu. Má však bohužel možnost zavést různé byrokratické překážky, které zamezí konkrétnimu transferu financí Světové zdravotnické organizaci.

- Muži umírají na koronavirus dvakrát tak častěji než ženy. Vyplývá to z analýzy britského statistického úřadu ohledně úmrtí na koronavirus za březen 2020. Muži umírali ve všech věkových kategoriích dvakrát tak často než ženy (niokdo nezemřel ve věkové kategorii pod 20). V březnu v Británii zemřelo 3912 osob a v 86 procentech případů byl hlavní příčinou koronavirus.

- Většina Britů si myslí, že se do půl roku život vrátí k normálu. Budou překvapeni. Epidemiologové varují, že sociální distancování bude muset být dodržováno až do vzniku vakcíny za 18 měsíců.  Britský ministr zdravotnictví varoval, že rušit uzamčení země v současnosti není možné a neví se, kdy to bude možné zrušit.

- Britský 99 letý válečný veterán chodí z charitativních důvodů po své zahradě a vydělal tím na dobročinné účely už 12 milionů liber:

- Britská pasová kontrola odmítla vpustit do Británie matku, která přiletěla pomáhat po porodu své těhotné dceři. Právníci varují, že zákaz vstupu byl protizákonný. ZDE 

- Trump šíří konspirační teorii, že pandemie vznikla, když koronavirus omylem unikl z laboratoře ve Wuchanu. Je to v důsledku vysoce efektivní akce prezidenta Moon Jae-ina proti koronaviru. Trump řekl v televizi Fox News, že prý "o této teorii ještě hodně uslyšíme, myslím."

- MMF: Hospodářský růst v Asii bude letos poprvé po šedesáti letech nulový.  ZDE  

- Vládnoucí strana v Jižní Koreji vyhrála drtivé volební vítězství, 180 křesel v třistačlenném parlamentu. 

- Kalifornie vytvořila finanční fond na podporu nezdokumentovaným migrantům v částce 125 milionů dolarů.

- 113 poslanců amerického Kongresu požaduje, aby nebyly v USA suspendovány základní služby - dodávka vody, plynu, elektřiny a připojení na internetu.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že doufá, že pět permanentních členů Rady bezpečnosti OSN podpoří apel generálního tajemníka OSN o zavedení příměří ve všech světových válkách, aby se lidi mohli soustředit na boj proti pandemii.

- V Irsku bylo uzamčení země prodlouženo o další tři týdny.

- V Brazílii čeká více než 90 000 vzorků na testy koronaviru, ale laboratoře jsou v nečinnosti, protože nemají potřebné reagenty.

- Ředitelé podniků v EU, kteří dostanou v pandemii finanční podporu, nesmějí dostat prémie, rozhodla EU. Do 31. 12. 2020 to platí i pro Británii. V Británii dostal velkou finanční podporu od státu supermarket Tesco a okamžitě poté vydal svým akcionářům prémie právě v hodnotě té státní finanční podpory.

- Spojené státy zaznamenaly nových 26 385 případů nákazy. Celkem je v USA oficiálně registrováno 605 390 případů nákazy. Počet mrtvých stoupl o 2330 na 24 582.

- Globální počet nakažených je více než 2 miliony. Celkem zemřelo nejméně 130 528 lidí.

- Ministři financí skupiny G20 souhlasili, že budou suspendovat splátky dluhů chudých zemí, a to od 1. května 2020 do konce prosince 2020.

- Počet mrtvých v britských nemocnicích stoupl o 761, celkem v britských nemocnicích zemřelo na koronavirus 12 868 osob.

- New York City výrazně opravil počet mrtvých na více než 10 000.

- V Itálii zemřelo dalších 578 lidí. Celkový počet mrtvých v Itálii je 21 645.

- Regulační úřad lékařství Evropské unie odhaduje, že to bude trvat rok, než bude k dispozici vakcína.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

0
Vytisknout
11843

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020