Proti Gorile v Praze

5. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

V pondělí dne 6. února 2012 se od 18ti hodin koná před velvyslanectvím SR v Praze (Pelléova 12, 160 00 Praha 6) solidární protestní shromáždění se slovenskými demonstranty v kauze Gorila.

Veto Ruska a Číny proti rezoluci o Sýrii v Radě bezpečnosti vyvolalo zuřivou reakci

5. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Rusko a Čína vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující, aby syrský prezident Assad odstoupil. Ostatních 13 členů Rady bezpečnosti hlasovalo pro tuto rezoluci a ruské a čínské veto vyvolalo mezi nimi zuřivou reakci.

Rezoluce podpořila arabský mírový plán, jehož cílem mělo být ukončení násilí v Sýrii. Rusko a Čína rezoluci zablokovaly, protože v ní viděly potenciální porušení suverenity Sýrie, které by mohlo vést k vojenské intervenci nebo k změně režimu.

Čína podporuje řešení syrské krize dialogem

5. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Navzdory čínskému vetu rezoluce Rady bezpečnosti OSN k Sýrii stálý čínský zástupce při OSN Li Pao-tung prohlásil, že Čína požaduje rychlé obnovení pořádku v zemi a podporuje úsilí Ligy arabských států. Peking podporuje Syřany vedený politický proces zahrnující všechny strany konfliktu.

Prohlášení informatiků Úřadů práce ČR k současnému stavu na ÚP ČR

5. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dne 25. 1. 2012 jsme byli, my informatici Úřadů práce ČR, vyzváni Generálním ředitelstvím Úřadu práce ČR prostřednictvím jeho tiskového mluvčího Jiřího Reichla k definování problémů a postojů a k sepsání svých požadavků. Tímto prohlášením, velice stručným, tak činíme. Obecně se dá říci, že jestli pan tiskový mluvčí Reichl vyzýval k tomu, abychom sepsali, co nefunguje, bylo by pro nás podstatně snazší napsat, co funguje.

Kompletní text ZDE

V Moskvě demonstrovalo proti Vladimiru Putinovi "120 000 lidí", pro Putina "140 000 osob"

4. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce protivládních demonstrantů v sobotu demonstrovaly proti Putinovi v Moskvě a v dalších ruských městech.

Demonstraci neodradilo ani mrazivé počasí - v Moskvě bylo -18 stupňů Celsia. Demonstrace měla karnevalový charakter. Vůdci opozice tvrdi, že se demonstrace účastnilo až 120 000 lidí. Lidé se podle nich prý přestali bát. Policie odhadla počet protiputinovských demonstrantů na 35 000.

Většina protiputinovských demonstrantů si stěžuje na aroganci moci a na to, že činitelé u moci kradou. "Úřady žijí čistě ve svém vlastním uzavřeném světě, nemluví s občany. My si chceme zvolit politiky, kteří s námi budou mluvit. A nechceme uctívat jedinou osobu". Jiná demonstrantka uvedla: "Chceme vrátit svou důstojnost. Úřady námi pohrdají. Nedávno jsem jela navštívit nemocnou matku v nemocnici a oni uzavřeli ulici na hodinu, protože kolona limuzín vezla Putina kamsi na čaj. Seděla jsem v autě a zuřila jsem."

Zároveň se v jiné části Moskvy konala manifestace proputinovských příznivců, podle odhadu policie na ní bylo 140 000 osob.

Syrské jednotky "usmrtily 200 osob v městě Homs"

4. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Více než 200 osob bylo usmrceno syrskými jednotkami v městě Homs, uvádějí aktivisté, zatímco se Rada bezpečnosti OSN připravuje k hlasování o rezoluci, která má podpořit apel arabských států, aby prezident Bashar al-Assad odstoupil.

Poté, co se rozšířily zprávy o násilí v Sýrii, davy Syřanů zaútočily na syrské velvyslanectví v Káhiře a konají se protesty před syrskými velvyslanectvími v Británii, v Německu a v USA.

Péče o bezdomovce v kanadské Ottawě

4. 2. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Po dlouhé době uveřejnily místní ottawské noviny opět obrázek z Prahy. Fotograf Petr Josek (Agentura Reuters) na něm zachytil dvojici bezdomovců, kteří se k sobě choulili v nějaké opuštěné továrně v Praze. Snímek ilustroval situaci chudých lidí a bezdomovců v některých evropských státech v souvislosti s nedávnou vlnou mrazů.

(V sérii fotografií britského konzervativního deníku Daily Telegraph, věnované dnešní kruté zimě v Evropě, je jediným snímkem z České republiky fotografie několika zoufalých bezdomovců, jak se choulí kdesi pod mostem v pražské Libni. Je to jediná drastická fotografie v sérii snímků poetické zasněžné a zmrzlé krajiny z mnoha částí Evropy. Praha tedy se dnes v evropském porozumění rovná bezdomovci, pozn. red. )

O několik dní později jsme četli, jak se snaží podobnou situaci řešit Ottawa - hlavní město Kanady.

Nedejme si vzít kulturní dědictví

3. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Slovensko je, zdá se, země někde v Africe nebo jižní Americe. Soudím tak alespoň podle toho, jakou pozornost věnuje i ta část české veřejnosti, u níž by se dala předpokládat nějaká míra solidarity, kauze Gorila.

Ta vyhnala v pátek v třeskutém mrazu na náměstí několika slovenských měst tisíce lidí, kteří se nemohou smířit s tím, že tamní politika je podle zjištění kanadsko-slovenského novináře Toma Nicholsona určována finančními oligarchy, kteří vodí politiky jako loutky.

OKsystem reaguje na pomluvy ze strany MPSV

3. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva firmy OK System

Na brífingu ministra práce a sociálních věcí dne 2.2.2012 pan ministr Jaromír Drábek uvedl, že OKsystem jako dosavadní poskytovatel informačních systémů nesplnil své závazky vůči MPSV, konkrétně že doposud nesplnil požadavek na předání dat, který MPSV vzneslo v polovině měsíce listopadu 2011. Dále dne 3.2.2012 na tiskové konferenci po setkání odborů s vedením MPSV náměstek ministra pro trh práce pan Karel Machotka uvedl: "... návrat k původnímu dodavateli (OKsystem s.r.o.) není možný, a to jak technicky, tak není možný také z toho hlediska, že největší část problému, kterou máme, máme díky špatné migraci dat, která byla od původního dodavatele a vrátit se tedy k neserióznímu dodavateli není pro nás řešením."

Anonymous zveřejnili nahrávku policejního telefonátu mezi FBI a Scotland Yardem

3. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Skupina Anonymous vydala na internetu patnáctiminutovou nahrávku telefonního rozhovoru britských a amerických policistů z FBI a ze Scotland Yardu, v níž policisté hovoří o vyšetřování internetových trestných činů. Anonymous získali nahrávku v Americe a posmívali se FBI, že je to jistě pro ni zajímavé, že hackeři mají přístup k jejím interním komunikacím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

A proč máš takovou velkou organizaci, babičko?

4. 2. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Německo zažívá v krátké době už druhý zpravodajský skandál. Zatímco v prvním šlo o to, že oficiální "lovci extrémistů" po dlouhá léta nedokázali zastavit vraždící ultrapravicový gang, v nynějším se naopak jedná o zpravodajské sledování lidí, kteří nic špatného neudělali. Nikoho nezabili, žádného spiknutí se neúčastní, dokonce ani verbálně na veřejnosti zásadně nezpochybňují status quo a postupují výhradně v rámci existujících institucí. Jde o špehování sedmadvaceti poslanců opoziční strany Die Linke Spolkovým úřadem na ochranu ústavy.

V podmínkách rostoucího mezinárodního napětí začíná 48. mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově

3. 2. 2012

čas čtení 3 minuty

Ve dnech 3.-5. února probíhá mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově. Letos se očekává přílet delegací z Egypta a Libye, premiérů z Tuniska a Kataru (první země, která vyzvala k rozmístění arabských jednotek v Sýrii). Eskalace násilí v Sýrii se stane předmětem jednání stejně jako nevyřešený konflikt kvůli íránskému jadernému programu. Konferenci předsedá bývalý diplomat a expert na bezpečnostní a zahraniční politiku Wolfgang Ischinger.

Bradley Manning bude postaven před vojenský soud

4. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký armádní důstojník nařídil, aby byl Bradley Manning, vojín obviňovaný z toho, že údajně předal tajné americké diplomatické depeše serveru WikiLeaks, postaven před vojenský soud.

Generálmajor Michael Linnington předal všechna obvinění, vznesená proti Manningovi, v pátek všeobecnému americkému vojenskému soudu.

Manning je obviněn z 22 trestných činů, včetně "napomáhání nepříteli" a může být odsouzen na doživotí. Datum procesu zatím nebylo určeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pět věcí, kterých lidé před smrtí nejčastěji litují

3. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Žádná zmínka o sexu nebo bungee jumpingu. Paliativní sestra, která byla svědkem posledních dnů umírajících, hovoří o nejobvyklejších lítostech, které doprovázejí konec života. A na prvních místech, zejména mezi muži, je "Kéž bych tak tvrdě nepracoval".

Na malárii umírá v Africe dvakrát tolik lidí, než se původně myslelo, světu je to jedno

3. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Každoročně umírá na malárii 1,2 milionů lidí, zjistil tým vědců ze Seattle, který analyzoval novými metodami data od roku 1980. Dochází sice k poklesu počtu úmrtí, ale z daleko většího počtu, než se původně věřilo. V roce 2004 totiž na malárii zemřelo 1,8 milionu lidí.

Studie také vyvrací mýtus, že na malárii umírají jen malé děti. 42 procent úmrtí bylo v kategorii starších dětí a dospělých.

Policie v Egyptě nasadila plastové projektily a slzný plyn, hlášeno zhruba 600 zraněných

3. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s násilnostmi fotbalových fanoušků v Port Saidu, při nichž ve středu zahynulo kolem 80 osob a na 250 jich bylo zraněno, se včera konaly masivní protivládní demonstrace na káhirském náměstí Tahrír, v Suezu a v samotném Port Saidu. Policie proti nim nasadila plastové projektily a slzný plyn. Hlášeno je 388 zraněných (údaj ministerstva zdravotnictví). Podle agenturních zpráv se káhirská demonstrace večer rozešla.

Exekutory této vlády a současného systému se musí stát voliči

3. 2. 2012 / Milan Dubský

čas čtení 7 minut

Člověk, dočasná pomíjející částečka jsoucna. Nahraď jsoucno pojmy Zem, příroda, vesmír atd. to vše tu bylo i dříve bez člověka. Člověk je jen jedním z žívých tvorů na Zemi, pokud neplatí možnost, že se život na naši planetu dostal z vesmíru, u nějž se nejvíce rozvinula inteligence. Ve své pýše se domnívá, že je nad přírodou, nad ostatními druhy. Jeho uvažování jej vede k jednání proti přírodě, jíž je sám součástí, ale i proti samotnému vlastnímu správnému uvažování, jehož poznatky sám zneplatňuje. A to vede ke zkracování jeho existenčního času na této planetě.

Pozoruhodný úkaz na českém politickém nebi

3. 2. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty


Tráva roste, ty to víš,
slunce svítí, ty to víš,
vítr duje, ty to víš,
na všechno nám odpovíš,
ty děde Vševěde, dědečku náš,
ty všechno víš, ty všechno znáš.

Píseň oslavující děda Vševěda,
Jára Cimrman: Dlouhý, Široký a Bystrozraký

Geniální Cimrmanův předobraz kultu osobnosti je znovu aktuální. Premiér Nečas totiž vypustil do světa definici novou definici vědce. Stalo se tak 2. února 2012 na 33. schůzi Sněmovny. Díky jejímu stenografickému záznamu teď již máme jasno, že

Kdyby Havel nebyl zemřel

3. 2. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 1 minuta

Následující text je samozřejmě čistě hypotetický, protože předpokládá, že Havel by byl vůbec ochoten odpovědět na otázku přicházející od ontarijské bobří řeky.

Jak víme, byl Havel vězněn za to, že pod záminkou svobody slova porušoval zákony chránící zájmy jeho tehdejší socialistické vlasti. Cosi psal a cosi říkal, a tehdejší režim proti němu vytáhl zákony, které si pro vlastní ochranu zavedl. Ať tak či onak, šlo o omezení svobody slova.

Kanadský občan, Vladimír Stwora, provozovatel serveru Zvědavec, byl českou policií požádán o sdělení identifikačních údajů dvou diskutujících pod jedním z článků. Jakýsi kapitán Bc mu píše, že se jedná o zavažný trestný čin a že informaci je tudíž nutné sdělit bez zbytečného odkladu.

Skotské univerzity jsou pro lidi

2. 2. 2012

čas čtení 6 minut

Je to truismus, že postindustriální národy, jako jsme my, přežívají jedině v důsledku své inteligence. Je to ale pravda, píše ve skotském deníku The Herald Iain McWhirter.

Ať už bude Skotsko samostatné či nikoliv, praktickou realitou je, že vzdělání jeho obyvatelstva určí velkou měrou kvalitu jejich života. Neexistuje žádná alternativa k tvrdému úkolu učit se, vzhledem k tomu, že těžký průmysl zmizel a falešní bůžci skotského bankovnictví jako Fred Godwin [bývalý šéf Royal Bank of Scotland, který byl právě zbaven šlechtického titulu] byli svrženi a rozšlapáni v prachu.

VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ

Analýza skotského ministerstva školství navrhuje zásadní kroky proti zkomerčnění univerzit

2. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

1. února 2012 byla zveřejněna cca padesátistránková analýza správní struktury skotských univerzit, kterou pro skotské ministerstvo školství vypracoval tým odborníků pod vedením profesora Ferdinanda von Prondzynského, rektora Robert Gordon University v Aberdeenu, na základě četných připomínek pracovníků univerzit i veřejnosti. Závěry práce jsou v naprostém protikladu k tomu, co pro české univerzity navrhuje Dobešovo ministerstvo školství. Doporučujeme text ke studiu.

Zpráva se snaží vytvořit rovnováhu mezi manažerskými strukturami, které každá univerzita samozřejmě potřebuje, a svobodou výzkumu a akademického směřování. Ze zprávy citujeme:

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

27334

FuckACTA: Podporujte kooperaci namísto konkurence

3. 2. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

rozšířená verze projevu autora na demonstraci prosti smlouvě ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), pořádané Pirátskou stranou 2.2. 2012 v Praze na Klárově.

Krádež je, když vám seberu čepici, vám umrznou uši a mě ne. Když budete čepci kopírovat, budu mít čepici já a vám zůstane. Sdílení není krádež. V roce 1963 přiletěl John F. Kennedy do Západního Berlína, aby viděl Berlínskou zeď a prohlásil "Ich bin ein Berliner". Ze solidarity. A já vás dnes prosím, abyste vy všichni solidárně řekli "Ich bin ein Anonymous".

Foda-seACTA: apoie cooperação em vez de concorrencia

3. 2. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 6 minut

Versão completa do discurso do autor na demonstração contra o ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), organizada pelo Partido Pirata tcheco em 2.2.2012 em Praga.

Roubo é quando eu pego seu chapéu e, por causa disso, suas orelhas congelam e as minhas não. No entanto, se eu copio o seu chapéu, então eu terei um pra mim e o seu continua lhe protegendo as orelhas do frio. Dividir não é roubar. Em 1963 o presidente americano John F. Kennedy foi a Berlim Ocidental checar a construção do Muro de Berlim e declarou "Ich bin ein Berliner" (Eu também sou berlinense). E eu hoje conclamo todos a solidariamente dizerem "Ich bin Anonymous" (Eu também sou Anonymous).

FuckACTA: Support cooperation, not competition

3. 2. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

An extended version of the author's speech at the demonstration against ACTA (the Anti-Counterfeiting Trade Agreement), organised by the Czech Pirate Party on 2nd February 2012 at Prague's Klárov area.

If I steal your hat, your ears freeze off and mine don't, thatś what a theft is. If the hat is copied, I'll have it and you will, too. Sharing is not a theft. In 1963, when John F. Kennedy arrived by plane to West Berlin to see the Berlin Wall, he declared: „Ich bin ein Berliner“. And today, I beg you all to stand in solidarity with one another and say: „Ich bin ein Anonymous“.

Únorový program Pražské školy alternativ

3. 2. 2012

čas čtení 5 minut

V pondělí 6. února zahajuje Ekumenická akademie Praha již třetí cyklus Pražské školy alternativ, která nabízí pravidelné přednášky, semináře a workshopy k aktuálním politickým, kulturním, ekologickým a ekonomickým tématům. Na projektu spolupracují také Masarykova demokratická akademie, Socialistický kruh, Alternativa zdola, Centrum globálních studií, Eurosolar, ProAlt a Socialistická solidarita.

Happening dle Juliána

3. 2. 2012 / Jan Kadubec

čas čtení 12 minut

Flavius Claudius Julianus (v letech 360/361 -- 363 římský císař) byl pokřtěný, byl tedy křesťanem. Když se ale stal císařem, pokusil se zvrátit vývoj a zakázat křesťanství a vrátit se ke starým antickým (římským) kultům. Jenomže byl pokřtěný, a to byl tehdy a je podnes velký problém. Přemýšlel o tom, jak se zbavit křtu, jak to polití svěcenou vodou zneplatnit, smazat. Provedl to následovně. Před nastoupenými vojáky legií se svlékl do naha a postavil se pod železný rošt. Asistenti přivedli býčka a podřezali ho (toho býčka, ne Juliána!) a krev stékala na císařovu hlavu a tělo. K vojákům pak pronesl: "Tímto aktem jsem zrušil a smazal křest, nejsem již křesťanem, a kdo z vás, legionáři, chce následovat můj příklad, nechť se také pomaže krví tohoto býčka."

Byl objeven vůbec nejstarší druh krokodýla

3. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Výzkumník z University of Missouri identifikoval nový druh pravěkého krokodýla. Vyhynulý živočich s tlustým koženým štítem na hlavě byl prapředkem dnešních krokodýlů. Jeho objev poskytuje vědcům dodatečné informace o evoluci krokodýlů a o možných způsobech jejich ochrany. Objev byl publikovánv časopise PLoS-ONE.

Do ruky vidle

2. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Skoro milion případů výkonů rozhodnutí v exekučních případech jen za loňský rok připustila v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková. Má možná pravdu v tom, že ze 146 exekutorů působících v České republice se jen menšina -- podle ní ne více než deset procent - změnila v byznysmeny a že k tomu přispívá i to, že každý z nich může působit na území celého státu. Zmírnit negativní dopady tohoto stavu by podle ní mohlo zavedení principu teritoriality, tedy působnosti exekutora jen na přesně vymezeném území (stejně jako to platí v případě soudů). Tomu se ovšem brání obrovské exekutorské úřady (největší z nich, v Přerově, má 150 zaměstnanců), které mají enormní zisky a díky tomu i sílu k lobbyistickému působení, jež možná sahá až do nejvyšších pater politiky.

Vyjádření Exekutorské komory

Dražba nemovitosti kvůli dluhu 256 Kč "uspokojí i další pohledávky"

2. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Exekutorská komora uvádí na pravou míru informace, které se objevily v Britských listech. Autor článku upozorňuje na nepřiměřenost mezi výší pohledávky a cenou dražené nemovitosti. Tento názor však není podložen kompletní znalostí daného případu, píše Petra Báčová.

Soudní exekutor JUDr. Martin Růžička z EÚ Zlín sice vydal usnesení o elektronické dražbě, ale nikoliv pro jedinou pohledávku ve výši 256 korun. Celková výše všech pohledávek totiž činí 2.500.000 korun. Diskutovat o nepřiměřenosti tedy není na místě.

Dražba se ze zákona nařizuje pro pohledávku vymáhanou první v pořadí, tedy podle pořadí vydaných exekučních příkazů. Pro čtenáře neznalé věci tedy může být matoucí, že je v dražební vyhlášce uveden dluh ve výši 256 korun. Výtěžek z dražby však následně (v tzv. rozvrhovém řízení) uspokojí další pohledávky, kvůli nimž se k dražbě nakonec přistoupilo. Další věřitelé se totiž mohou domáhat uspokojení svých pohledek z výtěžku dražebního prodeje nemovitosti, jestliže své pohledávky přihlásí u soudního exekutora.

Mluvčí exekutorské komory:

Dražba domu za 1,5 milionu Kč kvůli pohledávce 256 korun se "váže ještě na další dluhy"

2. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Britské listy ve čtvrtek zveřejnily odkaz na dokument o elektronické dražbě, v němž se konstatuje, že kvůli pohledávce 256 Kč bude vydražena dlužníkova nemovitost v hodnotě cca 1,5 milionu Kč. ZDE

S Britskými listy se spojila Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory ČR, a sdělila, že dražba dlužníkovy nemovitosti se koná i kvůli dalším dlužníkovým závazkům, které však v dražebním dokumentu uvedeny nejsou a uvedeny v něm být nemusejí. Soudní exekutor Martin Růžička sdělil Britským listům, že dražba se koná kvůli pohledávkám v celkové výši více než 2 miliony Kč. Dokumenty v této věci však podle Petry Báčové není možno zveřejnit.

Není tedy jasné, jak pohledávky vznikly a jaké byly původní dluhy ve srovnání s konečnými pohledávkami.

Bylo také poukázáno, že vysoké úroky z pohledávek určuje soud, exekutoři "vykonávají soudní rozhodnutí".



Dražba se koná ZDE podrobnosti: ZDE.

Naši tři mušketýři

2. 2. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 6 minut

Ani ne po dvou letech existence naši vlády, stojí Česko zas před vládní krizí. Nedokáži spočítat kolikátá to už je, tentokrát ale nejde o pseudopolitické tance veverek ale (snad) o první vážný politický rozkol mezi oběmi velkými pravicovými stranami české vládní koalice. Na první pohled to snad vypadá docela nadějně, jakoby pád vlády již byl za dveřma, tím spíš, že se nejedná o nesmyslné veverčí prkotiny, ale o prkotiny nanejvýš smyslné. Skutečnost ovšem tolik nevzrušuje.

Dokud nemrzne, máme čisté svědomí

2. 2. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 3 minuty

Zase jednou mrzne až praští a na ulicích měst umrzají nepřizpůsobiví bezdomovci. Veřejnost, která se poklesu teplot přizpůsobit umí, vnímá, že tohle není úplně v pořádku. I člověk průměrný, kterého pouhá představa údajně zapáchajících, špinavých, permanentně opilých či spících černých pasažérů a žebráků odrazuje od jízdy MHD, cítí že lidé by U nás neměli jen tak umrzat. Asi by se s tím mělo něco dělat? Pamětníci si vzpomenou, že za reálsocialismu tohle nebývalo.

Morální kýč

2. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Článek Jakuba Stadlera "Boj o smysl našeho světa" je naprosto špičkovou ukázkou morálního kýče, který je podle mého názoru jednou ze základních destruktivních vlastností české společnosti, píše Jiří Karen.

Pominu argumentaci, že hlavním problémem současnosti je "nezdravá sebedůvěra" a nedostatek jakési "víry v řád věcí jsoucích" (?). Omezil bych se jenom na faktickou poznámku. Autor tvrdí, že "Kapitalismus je naše jediná svobodná možnost. Není ničím, co bychom si vybrali a není ani ničím, co by historicky nahradilo jiný systém."

Spisovatelka Lenka Procházková komentuje trestní oznámení na Dominika Duku

2. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle spisovatelky to, co následovalo po únoru 1948, nebylo zabíráním, ale důsledkem zákona přijatého ještě demokratickou vládou.

Procházková dále kritizuje nadhodnocení majetků, které mají být církvi nahrazeny. "Mezi slovem restituce a slovem dar je velký rozdíl. Chce-li vláda a parlament darovat církvím, a především té římskokatolické, nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard a k tomu nás všechny zavázat ke třiceti letům splácení dalších 59 miliard plus inflace, což překročí 90 miliard, a přitom tvrdit, že se jedná o restituce z dob totalitního režimu, pak je to lež..."

Bin Ládinova past: jeden už padl, další je na řadě

2. 2. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 4 minuty

V říjnu 2001, krátce po 11. září, jsem napsal následující:

"Režimy v [Pákistánu a Saúdské Arábii] se opírají o koalici prozápadních modernizujících elit a krajně konzervativního islámského establishmentu, který má lidovou podporu. Udržují si stabilitu díky tomu, že dokáží s touto koalicí žonglovat. Tuto schopnost jim dává dvojakost jejich politik a jejich veřejných vyjádření.

Spojené státy nyní říkají ,pryč s těmito dvojakostmi`. Nepochybně mohou dosáhnout svého. Ale režimy v Saúdské Arábii a Pákistánu mohou v tomto procesu zjistit, že jejich lidová základna je nenapravitelně nahlodaná...

Zvažme, jestli tohle nemohl být bin Ládinův plán. Jeho vlastní sebevražednou misí možná bylo vlákat Spojené státy do této pasti."

Otevřený dopis vládě České republiky

1. 2. 2012 / Petr Kellner

čas čtení 3 minuty

V Praze 30. 1. 2012

Adresát: RNDr. Petr Nečas, předseda vlády ČR
Odesílatel: Petr Kellner

Věc: Petice proti přejmenování letiště Praha-Ruzyně na letiště Václava Havla

Vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády,

dovoluji si Vás informovat v rámci objektivity o existenci petice proti přejmenování letiště Praha-Ruzyně na Letiště Václava Havla.

Člověk míň než pes?

1. 2. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 8 minut

"Jako pes!", vydechl Josef K., hrdina Kafkova románu Proces, když mu pochopové soudu, k němuž se nikdy nedostal, vrazili v lomu za městem do srdce nůž. Dnes by takové přirovnání příliš trefné nebylo, neboť se zvířaty se mnohdy zachází lépe než s některými lidmi. Prý se dokonce uvažuje o tom, že by zákon dovolil státní policii vyrazit dveře a vniknout do bytu, ze kterého se ozývá psí štěkot. Rozhodně by pes volně a sám bez pána nemohl pobíhat jen tak venku, třeba v lese. Byl by odchycen, ošetřen a poslán do útulku, kde by mrazy přečkal v teple a bez hladovění. O lidi se zatím takhle postarat nejde.

No nekupte takovou pohledávku!

1. 2. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Jiří Pospíšil je ministrem spravedlnosti. Je to údajně jeden z těch tak zvaně slušných lidí ve vedení ODS. Je ovšem znám především neúspěchem při čistění právnické fakulty v Plzni (ten se dal vzhledem ke klientele oné školy čekat).

V otázce exekucí Pospíšil neselhal manažérsky, ale především lidsky. O lichvářích s honosným titulem "Exekutor" se píše dost dlouho, aby nemohl nevědět. Osud vydíraných mu je ovšem ukradený. V OVM na téma exekuce žvanil cosi o možném snížení odměn a dokonce i o možnosti zrušení exekutorů. To by bylo krásné, kdyby tento člověk nebyl svrchovaným ochráncem "spravedlnosti" v již ve třetí vládě. Ve zmíněných OVM si zanečasil a obvinil ČSSD, že prý cosi neudělala v roce 2005. Pro vyvážení dojmu připustil, že k čemusi chybí politická vůle (tedy mezi blíže nejmenovanými trojkoaličními kumpány).

Obama dotazován, proč USA chtějí soudit britského studenta

1. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama se octl pod tlakem, aby vysvětlil americké úsilí nechat do USA deportovat anglického studenta, který nikdy v Americe nebyl, za to, že údajně porušil americký zákon o autorských právech, i když v Británii proti němu není vedeno žádné trestní řízení. Internetová kampaň v jeho věci způsobila, že se otázka o této záležitosti dostala do popředí "rozhovorů s prezidentem", vysílaných v pondělí firmou Google. Stala se nejčastější ze 133 000 otázek, předložených americkému prezidentovi.

Obama se pokusil od záležitosti distancovat, když se ho dotazovala webová osobnosti Michael Mozart, vehementní kritik protipirátských zákonů, aby vysvětlil, proč se snaží Amerika studenta nechat deportovat z Británie do USA, a to na základě zákonů proti terorismu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

81612