Špinavá tajemství války proti terorismu

24. 4. 2013

čas čtení 6 minut

Více než čtyři roky poté, co Barack Obama přislíbil, že uzavře americký internační tábor na Guantánamo, drží více než polovina tamějších vězňů hladovku. Šestnáct z nich je násilně vyživováno a vojáci minulý týden použili gumových projektilů proti "neposlušným" vězňům. Guantánamo spolu s věznicí Abu Ghraib se už před dlouhou dobou stalo symbolem brutality a bezpráví Bushovy války proti terorismu, píše v deníku Guardian Seamus Milne.

Tábor v zálivu Guantánamo je umístěn na území, které okupují Spojené státy. Byl naplněn údajnými "nepřátelskými bojovníky", zajatými v poinvazním Afghánistánu. Většina vězňů tam byla zadržována, aniž by proti nim bylo vzneseno jakékoliv obvinění, byla brutalizována a mučena. To všechno mělo po Obamově zvolení skončit.

Rusko pomůže islamistickému Egyptu s jaderným programem

24. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Egyptský ministr průmyslu a obchodu Hatim Sálih oznámil, že Rusko pomůže jeho zemi s jaderným programem. Ten byl zmrazen v roce 1986, ale v roce 2006 ještě vláda prezidenta Husního Mubaraka oznámila, že program znova oživí.

Pět měsíců před svržením Mubaraka, v únoru 2011, jeho administrativa oznámila plány na mezinárodní výběrové řízení pro jadernou elektrárnu v Dabáa nedaleko středomořského pobřeží. Současný islamistický prezident Muhammad Mursí získal podporu ruského prezidenta Putina během návštěvy v Moskvě uskutečněné minulý týden.

Španělsko plánuje další kolo škrtů

24. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Španělský premiér Mariano Rajoy oznámil další kolo rozpočtových škrtů, a to navzdory obavám, že to prodlouží recesi, během níž je bez práce více než čtvrtina Španělů. Podle premiéra jsou škrty nutné ke snížení rozpočtového deficitu o loňském objemu 10,6% HDP, který byl největší v Unii. Detaily budou oznámeny v pátek.

Sarah Palinová požaduje invazi do České republiky

23. 4. 2013

čas čtení 3 minuty

(Vyšlo v americkém satirickém časopise The Daily Currant. Sarah Palinová je bývalá republikánská guvernérka Aljašky, která r. 2008 kandidovala na funkci amerického viceprezidenta. Angažovala se také v extremně pravicovém americkém republikánském hnutí Tea Party a je častou komentátorkou na americké televizní stanici Fox News.)

Sarah Palinová požadovala dnes invazi do České republiky v reakci na nedávné teroristické útoky v Bostonu. V rozhovoru s televizní stanicí Fox News zdůraznila bývala guvernérka státu Aljaška, že i když federální vyšetřovatelé dosud nedokončili svou práci, čas k činu je teď.

"Ještě o těchto podezřelých osobách nevíme všechno," řekla Palinová dnes dopoledne v pořadu Fox and Friends. Mínila tím Tamerlana a Džhoara Carnajevovy, kteří údajně spáchali útoky proti maratonu v Bostonu. "Avšak víme, že to byli muslimové z České republiky. Určitě hovořím za hodně Američanů, když říkám, že chci, abychom tam hned teď provedli invazi a dali těm lidem řádné poučení. A neměli bychom se zastavit jen v České republice, měli bychom zaútočit na všechny ostatní arabské země.

Vivat academia, vivant professores

24. 4. 2013

čas čtení 4 minuty

Únava, kruhy pod očima, nevolnost a neustálý pocit blížícího se čehosi velmi nepříjemného ač neodvratného. Zní to povědomě?, ptá se John B. Crikey.

Ne, není to čekání na smrt terminálně nemocného člověka. Je to stav, který prožívá většina žáků po dobu osmi měsíců ve čtvrtém ročníku každé střední školy s maturitou. Účel světí prostředky a páni profesoři si rádi přihřejí své želízko v ohni, vždyť je potřeba využít situace k větší motivaci. Konečně i sígři poslouchají a dělají, co se jim poručí. Bodejť by ne, mají strach. Strach ze selhání, z nejisté budoucnosti, z reakcí svých rodičů a vrstevníků v případě nesplněných očekávání.

Staronové císařovy šaty a dvě těla panovníkova

23. 4. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Motto:

Nevěřte v ušlechtilý motiv činu, pokud se dá najít nízký. Edward Gibbon

Uznávám, že s výše uvedeným citátem britského historika 2. poloviny 18. století mám trochu problém, neboť přibývá činů, v nichž nalézt ušlechtilý motiv je poněkud zapeklité. Například v době, kdy v našich lékárnách stále častěji vidíme zoufalství přepočítávat drobné v peněženkách seniorů, kdy se pořádají sbírky a charitativní koncerty pro nemocné děti, snižuje se počet nemocničních lůžek a pokud se na nás i přes to občas někdo usměje, jako by nám tím zároveň sděloval, že nemá na zubaře, neboť ani grál není tak svatý jako prapor rozpočtové odpovědnosti, že?

Proč šílí Amerika kvůli terorismu, avšak ignoruje každodenní vraždění domácími zbraněmi v rukou civilistů?

23. 4. 2013

čas čtení 4 minuty

Boston se minulý pátek stal mrtvým městem. Školy byly uzavřeny, ulice byly prázdné. Všechno to byla reakce na to, že v ulicích měl být jeden devatenáctiletý mladík, pohybující se pěšky a jasně identifikovaný médii.

Avšak Londýňanům, kteří dlouhá léta trpěli terorismem Irské republikánské armády, se může zdát, že ta reakce byla naprosto přehnaná. Byla to další deprimující připomínka, že mnoho let po 11. září 2001 se Američané nechávají rádi zastrašovat "hrozbou" terorismu.

Konec konců není to poprvé, co v nějakém americkém městě řádili vrazi. R. 2002 byl Washington terorizován dvěma střelci, kteří náhodně střelbou usmrtili 10 lidí. Letos v únoru zabil v Los Angeles nespokojený policista Christopher Dorner během několika dní čtyři lidi. Ani v jednom z těchto případů se Washington ani Los Angeles nestaly mrtvým městem, protože to vraždění nebylo spojeno s magickým a pro Američany děsivým slovem "terorismus".

Cožpak vám jméno Slobodan Miloševič nic neříká?

23. 4. 2013

čas čtení < 1 minuta

@Migla Yes. Lots of misinformed people on here saying Czechs are peaceful. Does the name "Slobodan Milosevic" mean nothing to them?

@Migla Ano. Mnoho dezinformovaných lidí tu říká, že jsou Češi mírumilovní. Cožpak jim jméno Slobodan Miloševič vůbec nic neříká?

ZDE

98. výročí vypuknutí arménské genocidy: problémy dneška a tíživé dědictví minulosti

24. 4. 2013

čas čtení 14 minut

Dnes tomu bylo přesně 98 let ode dne, kdy začala vláda Osmanské říše, ztělesněná diktaturou mladotureckého hnutí Výbor pro jednotu a pokrok (İttihad ve Terakki Cemiyeti), zatýkat členy arménské intelektuální elity v Istanbulu. Tímto činem započalo systematické vyhlazování osmanských Arménů, později známé jako arménská genocida. V Jerevanu se sešli Arméni u památníku genocidy, aby navršili hradbu z květin okolo věčného ohně, který zde hoří na památku obětí, upozorňuje Marek Jandák.

Mariánský sloup - bezmocnost zastupitelstva MHMP

24. 4. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 12 minut

Kohokoliv onálepkovat výrazem hurářvouni, který byl použit v článku Postavte Mariánský sloup na Staroměstské náměstí pana Švece, není rozumné. Spekulace o tom, že se jedná o hájení zájmu jedné strany, jen umocňuje osobní charakter posuzování problému místo reálného pohledu. Označit takto nepřímo spisovatelku Lenku Procházkovou, ale i ostatní, kteří se záměrem znovupostavení Mariánského sloupu zabývají, má nebo může mít za důsledek, že ti, kteří by se chěli vyjadřovat k znovupostavení Mariánského sloupu se stahnou a budou raději mlčet.

Je to přesně opak toho, co si taková věc zaslouží. Obyvatelé Prahy by měli být v maximální míře informováni o faktech proč.

Můžeme si je pomocí otázek probrat.

Sun-c' a Evropa

24. 4. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Čínský stratég Sun-c' (孫子) v traktátu Umění války mezi mnoha jinými radami doporučuje, aby vojevůdce, který zpozoruje u protivníka nějakou jednostrannou a přepjatou tendenci, udělal vše pro podporu jejího dalšího vystupňování - tak aby časem přerostla přes míru a vedla nakonec k záhubě.

To je např. nejkratší možný komentář k někdejší překvapivé podpoře kmotrovského křídla ČSSD pro prezidentskou kandidaturu Jiřího Dienstbiera. Ale ani najít další aplikace o úroveň či dvě výše není vůbec těžké.

CESTA: Stojíme na prahu telekomunikační revoluce?

24. 4. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dovolujeme si Vám připomenout aktuální veřejnou diskusi věnovanou otázkám souvisejícím se současným děním na telekomunikačním trhu v ČR "Stojíme na prahu telekomunikační revoluce?". Bude se konat ve středu 24. dubna 2013 od 18.30 ve velkém sále Goethe-Institutu (Masarykovo nábřeží 32, Praha 1, 2. patro).

Účast v panelu přislíbil zástupce Českého telekomunikačního úřadu; Jakub Chytil, výkonný ředitel pro právní záležitosti, člen představenstva a tajemník společnosti Telefónica Czech Republic, a.s.; Vladimír Mlynář, člen vrcholového vedení společnosti PPF odpovědný za spolupráci s veřejným sektorem; Milan Urban poslanec a předseda Hospodářského výboru PS PČR za Českou stranu sociálně demokratickou a internetový podnikatel, novinář a zakladatel zpravodajského serveru Mobil.cz Patrick Zandl. Moderuje Vít Klepárník.

Mezinárodní konference na téma obchodování s lidmi přivedla do Prahy stovku odborníků

24. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva La Strada ČR

Jak a zda se v Evropě postihují novodobé formy otroctví -- na tuto otázku se snažila najít odpověď mezinárodní konference, která přilákala do Prahy stovku odbornic a odborníků. Konference proběhla ve dnech 22.--23. dubna 2013 a představila mimo jiné závěry tříletého projektu organizace La Strada ČR, o. p. s., Ministerstva vnitra ČR a Justiční akademie.

Česko "oslavilo" Den Země překročením limitů pro prach v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Ústí a dalších městech

24. 4. 2013

čas čtení < 1 minuta

Česká republika "oslavila" Den Země překročením platného denního limitu pro znečištění prachem (PM10) na mnoha měřících stanicích v největších městech jakou jsou Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem, Karviná, Most, Teplice, Chomutov nebo Kladno. Limit pro 24-hodinovou koncentraci prachu činí 50 mikrogramů/m3. Hodnoty naměřené 22. dubna 2013:

Na Ropáka za Jihomoravský kraj nominováni dva úředníci

24. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Dětí Země

Do ankety o antiekologický čin Ropák byl za Jihomoravský kraj navržen tajemník ÚMČ Brno-jih Vladimír Vařeka za špatné uložení náhradní výsadby dřevin za ty, co byly zničené výstavbou odstavného nádraží v Brně, a zástupce Ministerstva životního prostředí v Brně Jaroslav Pospíšil, který potvrdil vydání výjimky k zásahu do biotopů 13 ohrožených druhů organismů v trase silnice R5509 Moravský Písek -- Bzenec na hranici ptačí oblasti. Přesto se ani jeden z nich mezi dvanáct finalistů ankety nedostal.

Výsledky anket Ropák 2012 a Zelená perla 2012 budou zveřejněny v pátek 26. dubna v 11 hodin na tiskové konferenci na EkoCentru Brno (Ponávka 2). Večerní soirée, na kterém své pouliční šramly zahraje brněnská kapela Urband, proběhne od 18 hodin v půdní kavárně Skleněná louka.

Filozof, před kterým smekám

19. 4. 2013 / Zdeňka Petáková

čas čtení 7 minut

V posledních letech u nás zaslechneme hlasy rozumu a moudrosti častěji odjinud než z Prahy, kde bývají přehlušeny ruchem metropole, (nediskutovanou) nutností uvěřit paradigmatům doby, dalšími a dalšími změnami, které přicházejí dříve, než stačíme správně reagovat na ty minulé.

Dokonalost komplexní systémové analýzy oděnou v elegantním šatu filozofie nacházíme tak v díle brněnského myslitele Josefa Šmajse (1938), profesora Masarykovy univerzity. Uplatnění výjimečného talentu k myšlení na celek v těch nejširších evolučních souvislostech a mimořádná úcta k přírodě prolínají celou jeho prací.

Prozatím poslední kniha prof. Šmajse "Evoluční ontologie kultury a problém podnikání" právě vychází, péčí nakladatelství Masarykovy univerzity a Doplněk.

Občané jsou moudřejší než premiér

23. 4. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 10 minut

O tak vychvalovaný druhý pilíř důchodového systému není zájem. A to bychom se na to podívali, řekl si premiér Nečas a spolu s dalšími ministry se zapojil do reklamní kampaně, placené z peněz daňových poplatníků, která by měla soukromým penzijním fondům nahnat potřebný počet plátců. Přece takový byznys si nenecháme zničit, zní v hlavách představitelů vládní koalice. Když se hodně vynasnažíme, snad na nás, až nás voliči vypakují z vlády a ve velké většině i z parlamentu, zbudou nějaká dobře placená místečka ve správních radách vděčných penzijních fondů.

Rozpory ve výpovědích o smrti Tamerlana Carnajeva:

Byl starší z bratrů popraven policií?

23. 4. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Okrskový policejní šéf bostonské čtvrti Watertown Edward Deveau řekl CNN, že starší z obou bratrů podezřelých z atentátu na bostonský maratón, Tamerlan Carnajev, zemřel rukou svého bratra poté, co byl (po vystřílení munice) zatčen. Džochar Carnajev měl podle Deveaua na bratra najet odcizeným terénním automobilem. ZDE a ZDE

Nicméně bostonská lokální rozhlasová stanice WEEI odvysílala v pátek ZDE rozhovor s očitou svědkyní zásahu, obyvatelkou Dexter Street, kterou oslovuje jménem "Linda". Její verze událostí je naprosto odlišná: Tamerlana Carnajeva mělo nejprve srazit policejní vozidlo, načež byl střílejícími policisty fakticky popraven.

Martinec versus Bradáčová

23. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Přiznám se, že jen těžko rozumím tomu, když někdo jako pan Štván vydává pana Ratha za "oběť paní Bradáčové". Případ pana Ratha není z padesátých let: nemáme tu sovětské poradce, justici a policii neovládá jedna stalinistická strana. Celou dobu přinejmenším od "akce čisté ruce", která neproběhla, lidé čekají, kdy budou stíháni a souzeni i lidé z vysoké politiky. A konečně se to začíná dít. Nedávno policie obvinila pražské radní nebo bývalého ministra Julínka. Uvažování typu, že tohle jsou metody, jak se zbavit politických odpůrců, je uvažování, které dělá politiky a priori beztrestnými. Mohou dělat jakékoli zločiny, protože když na ně policie a justice sáhne, je to nepřípustné.

...a na zítřek zapomeňte

23. 4. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Vyrůstal jsem obklopen všudypřítomnou válečnou hysterií, kterou režim vedoucí soustavný "boj za mír" rozpoutal prakticky ve všech oblastech. A přece nakonec stačilo tak málo - aby politici supervelmocí konečně uznali, že v jaderném klinči nemohou setrvávat donekonečna a příprava na válku, jejímž nejpravděpodobnějším výsledkem by byl oboustranný mnohonásobný "overkill" (i tu smrtku dohnat a předehnat!), nedává smysl. Bylo to plně v jejich silách a nakonec to také udělali.

Jaké jsou dnešní hrozby? Chronický ekonomický úpadek deindustrializovaného Západu, globální ekonomická nerovnováha a z toho plynoucí vleklá krize, změna klimatu, ropný zlom, koneckonců znovu i staronová hrozba války a terorismus (byť na Západě stále velmi přeceňovaný, neboť průměrný Američan daleko pravděpodobněji zemře třeba při uklouznutí v koupelně než při nějakém atentátu).

Nic z toho politici svými aktivitami neřeší a nevyřeší - a tím, co ve skutečnosti každodenně dělají, to dokonce trvale tak či onak zhoršují. Fakticky vzato, svět je v daleko horší šlamastice než v době, kdy jsme byli nepřetržitě strašeni jeho koncem. Jenže málokdo si to dnes vůbec připouští. Smysl pro odpovědnost za stav světa se navíc postupně vytratil. Pěstují ho už pouze nenapravitelní masochisté s mizivým vlivem na praktický chod událostí.

Socialismus se zvířecí tváří

23. 4. 2013 / Milan Kohout

čas čtení 6 minut

Když jsem kdysi dělal rozhovor s Noamem Chomskym, šokoval mě odpovědí na moji otázku, jestli si dovede představit život v socialismu, když v něm nikdy nežil. Řekl mi, že jsem v něm také nikdy nežil, protože to, co bylo v Československu, byl takzvaný státní kapitalismus, který se snažil vytvořit stejné množství produkce jako v té době nepřátelský kapitalismus...

Jeho odpověď mně dodnes zní v hlavě. A od té doby se táži, co je vlastně socialismus a vůbec o co vlastně takový systém usiluje?

Po cestách světem vím jednu věc. Jakýkoliv politicko-ekonomický systém postavený na nekonečném růstu praktikovaný na konečně velké planetě je zrůdný, zaslepený a sebezáhubně idiotský.

Předneseno na konferenci Unie českých spisovatelů a Výbor národní kultury v Praze dne 20. dubna 2013.

Omyl, který bolí

22. 4. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 6 minut

V posledních měsících jsme svědky revizí ekonomických přístupů, které kladly důraz na škrty a přísnou fiskální konsolidaci či obnovení důvěry finančních trhů jako všelék. Nejenže se nyní za obnovení elementární keynesiánské logiky do boje pouští slavná ekonomická jména (Paul Krugman, Joseph Stiglitz), ale objevují se rovněž analýzy, které vyvracejí údajnou nedůležitost fiskálních multiplikátorů -- včetně MMF, jak Britské listy informovaly.

Mučení na Teplicku

22. 4. 2013 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

V bývalém utečeneckém táboře, v Červeném Újezdě na Teplicku, mučí údajně hladem klienty a přitom vedení bohulibé instituce nemá ani licenci k provozování podobného zařízení; v bývalém táboře jsou ubytováni i dementní alkoholici a lidé s psychiatrickými diagnozámi. Dobrodějové se prý snaží vymámit z těchto nebožáků peníze, dělají odporný byznys na úkor nemohoucích klientů. Účetnictví provozují v úrovni doby kamenné! Chovanci ke svačině hltají suché rohlíky, k večeři mívají chleba namazaný hořčicí; důchody mizejí záhadným způsobem, ke všemu se klienti mezi sebou perou o cigarety!

Archivy

22. 4. 2013 / Přemysl Janýr

čas čtení 21 minut

Reálnější představa o našem historickém a kulturním kontextu mohla včas zchladit opojení z naší západoevropské exkluzívnosti a namísto dvanácti let neplodného čekání jsme mohli účinně přispět ke stabilizaci středoevropského prostoru v rámci Visegrádské skupiny. Znalosti okolností vzniku hranic Československa, jejich historické vázanosti na tento státní útvar a naší argumentace pro poválečný odsun Němců by bývaly musely vnést závažné pochybnosti o moudrosti a prozíravosti jeho rozbití. Při vědomí nedořešených otázek jsme mohli jinak formulovat náš bezvýhradný souhlas se sjednocením Německa a koordinovat svůj postup s Polskem. Vzpomínka na předválečnou izolaci Československa, která nakonec způsobila jeho opuštění spojenci v Mnichově, nám mohla být dostatečným varováním před sebevědomými arogantními politiky, využívající příležitostí ke své osobní seberealizaci na úkor vztahů se sousedními zeměmi. Pouze historická nevědomost a zaslepenost nás mohly inspirovat, abychom po r. 1989 navazovali právě na období před únorem 1948, na období největších zločinů a nejradikálnějšího přerušení demokratické kontinuity. Dlouhodobá česká tradice vyvlastňování a problematičnost konfiskace německého majetku nás mohly přivést k jiným závěrům, než k restituci majetku vyvlastněného výhradně v jediném úzkém historickém kontextu. Osudy majetků, které po válce náhodně připadly těm, kteří se na jejich vytváření nepodíleli, nás mohly poučit a varovat před neblahým privatizačním experimentem.

Naše ostudná hierarchie: Usmrcení některých lidí je "významnější" než usmrcení jiných

22. 4. 2013

čas čtení 4 minuty

V době, kdy přicházely informace o atentátu v Bostonu, jsem poslal na twitteru zprávu o schůzce, jíž jsem se v té době účastnil. V reakci na to mě začali umravňovat někteří uživatelé, že v době atentátu v Bostonu nemám psát o jiných věcech, píše v deníku Independent jeho komentátor Owen Jones. Jejich postojem bylo, že je nevkusné zabývat se čímkoliv jiným než atentátem v Bostonu.

Někdo mě pak upozornil, že ve stejnou dobu, kdy došlo k atentátu v Bostonu usmrtily bomby umístěné v automobilu v Iráku 31 lidí. Tak jsem poslal na twitteru tuto zprávu: "Myslím taky na lidi v Iráku. Nejméně 31 mrtvých v další den bombových atentátů. Strašné." Dostal jsem tirádu záporných reakcí - že prý je to politická manipulace, která se pokouší umenšít dopad atentátů v Bostonu poukazem na to, že jinde dochází k daleko většímu vraždění.

Proč je zabíjení nevinných Američanů více šokující a závažnější zprávou dne než zabíjení Arabů?

Nominace 55 výroků do ankety Zelená perla 2012

22. 4. 2013

čas čtení 28 minut

Tisková zpráva Dětí Země

Jmenný seznam 32 autorů 55 výroků, které veřejnost zaslala Dětem Země -- Brno do ankety o antiekologický výrok Zelená perla (18. ročník). Z nich se do finále dostane jen 18 nejlepších. O pořadí pak rozhodne nezávislá Komise v aktuálním počtu 113 osob (o Komisi více ZDE).

Výsledky ankety, společně s anketou o antiekologický čin Ropák 2012 (21. ročník) budou zveřejněné v pátek 26. dubna 2013 od 11 hodin na tiskové konferenci v Brně (více i s pozvánkou na večerní soireé od 18 hodin ZDE).

Jmenný seznam 32 autorů 55 antiekologických výroků za rok 2012:

1) Marek Benda, poslanec Poslanecké sněmovny P ČR (ODS)
"Nedovolíme, aby se ekoteroristé zmocnili čísel z ČEZ."
(k návrhu zákona, aby Nejvyšší kontrolní úřad mohl kontrolovat hospodaření i státních akciových společností)
z článku Pan Morální kredit
Respekt, 19. 3. 2012

Vatikánské jaro a česká zima

22. 4. 2013 / Mojmír Grygar

čas čtení 7 minut

1. Nedivím se, že představitelé naší katolické církve nepřijali zvolení lidového papeže Františka s nějakým zvláštnímnadšením. Ve svých projevech samozřejmě vyjadřují úctu k zástupci božímu na zemi, k neomylné autoritě Svatéhostolce. Ale pokud vím, žádný z nich dosud nepronesl nadšený souhlas s radikálními změnámi, které nový papež již vprvních dnech svého pontifikátu přímo nebo nepřímo vyhlásil.

Církev se má podle nového pontifika vrátit ke svému evangelickému poslání, má vyjadřovat úzkosti, naděje a potřeby chudých, zavržených, ponížených. Papež tento postulát vyjádřil nejen slovy, ale i nedodržením některých vžitých rituálů. Jedním z takových -- spíš příznačných než významných -- bylo to, že odmítl červené botičky, na který si jeho elegantní předchůdce tak zakládal.

"Měli bychom bombardovat Českou republiku za to, že terorizuje Boston" "A kde vůbec je, ta Česká republika?"

Lidé, kteří si myslí, že Čečna je Česká republika

22. 4. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na internetu vznikla stránka nejpitomějších výroků lidí, kteří si myslí, že Čečna je Česká republika. Je ZDE.

Drž se dědečka Péťo, ať se neztratíš!

22. 4. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Blíží se konec volebního období a jisté politické subjekty budou hledat nové pevné zázemí, které by je mohlo dále udržet v nejvyšší politice. Týká se to především politického bumbrlíčka STAN, který je svázán pupeční šnůrou s TOP 09 a protože již STAN poněkud odrostl, mohlo by se stát, že jej TOP 09 odstaví od kojení a pustí k vodě, k vlastní seberealizaci. Petr Gazdík si je moc dobře vědom, že takové odstavení se rovná odchodu z politické scény, jakkoliv se nechává slyšet, že STAN je dostatečně svébytný a silný subjekt, jen jaksi zapomíná dodat, že jen pod křídly TOP 09. Současná spřízněnost a spolupráce byla dána na základě smlouvy obou subjektů a ta v brzké době skončí. Neumdlévající a zuby nehty nejvyšší politiky se držící Petr Gazdík již nyní podniká kroky, jak se nadále ve vysoké politice udržet. Proto se předběžně domluvil s lídry TOP 09 na možnostech prodloužení nové smlouvy, která by byla platná až do roku 2017, kdy bude rovněž končit mandát současného prezidenta.

Zamyšlení - soudní vymáhání pohledávek

22. 4. 2013

čas čtení 18 minut

Psaní je vlastně druh matematické rovnice, kde prožitek = podnět (námět) ke psaní. Alespoň tomu tak u mě vždy bylo. Abych mohl psát, musím prožívat a vstřebávat. Nejsilnější je osobní zkušenost, ale občas, při silném soustředění a těkavosti postačí i zkušenost zprostředkovaná. Na těchto řádcích se pokusím shrnout svou dosavadní zkušenost s právem, přesněji řečeno s dluhy a procesy jejich vymáhání právní cestou. Úkol, který jsem si stanovil, není pro mě samotného nijak lehký, vyžaduje odstup a hloubku. Potíž s odstupem spočívá v míře jeho uplatnění. Měl bych být v pozici jakéhosi soudce, soudit sebe, druhé i samotný systém. Nejsem ale soudce, ani stroj, jsem jen člověk a tak musím zaujmout nějaké stanovisko. Rozhodl jsem se postavit na stranu svých pocitů, svědomí a intuice, neboť nebýt nich, nevznikly by nejen tyto řádky, ale vůbec žádné, píše Marek Pechal.

První krok: Sněmovna reprezentantů schválila americkou obdobu zákona ACTA

22. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Tři dny po bostonských výbuších, ve čtvrtek 18. dubna, schválila americká Sněmovna reprezentantů kontroverzní zákon o bezpečnosti internetu, který podle obhájců občanských svobod "ohrožuje soukromí milionů uživatelů internetu".

Sněmovna reprezentantů schválila 18. dubna tzv. Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA), Zákon o sdílení výzvědných informací a o ochraně, a to 288 hlasy proti 127.

Zákon byl poprvé předložen r. 2011 a loni ho také už přijala Sněmovna reprezentantů, jenže ho tehdy odmítl americký Senát po vlně protestů od organizací hájících soukromí a občanské svobody.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33326