Na Ropáka za Jihomoravský kraj nominováni dva úředníci

24. 4. 2013

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Dětí Země

Do ankety o antiekologický čin Ropák byl za Jihomoravský kraj navržen tajemník ÚMČ Brno-jih Vladimír Vařeka za špatné uložení náhradní výsadby dřevin za ty, co byly zničené výstavbou odstavného nádraží v Brně, a zástupce Ministerstva životního prostředí v Brně Jaroslav Pospíšil, který potvrdil vydání výjimky k zásahu do biotopů 13 ohrožených druhů organismů v trase silnice R5509 Moravský Písek -- Bzenec na hranici ptačí oblasti. Přesto se ani jeden z nich mezi dvanáct finalistů ankety nedostal.

Výsledky anket Ropák 2012 a Zelená perla 2012 budou zveřejněny v pátek 26. dubna v 11 hodin na tiskové konferenci na EkoCentru Brno (Ponávka 2). Večerní soirée, na kterém své pouliční šramly zahraje brněnská kapela Urband, proběhne od 18 hodin v půdní kavárně Skleněná louka.

"Loni se do finále za zodpovědnost při schválení Zásad územního rozvoje kraje v rozporu se zákonem dostal ze dvou nominovaných aspoň hejtman Michal Hašek, ale letos je prostě vyšší konkurence jiných krajů, v nichž se staly horší prohřešky proti životnímu prostředí a přírodě, takže asi proto nemá Jihomoravský kraj ve finále po dlouhé době svého zástupce," spekuluje koordinátor ankety Miroslav Patrik z Dětí Země -- Brno.

Důvodem nominace Vařeky je spor Dětí Země s ÚMČ Brno-jih o uložení přiměřené náhradní výsadbě, který probíhá již od roku 2007, přičemž magistrát už prohrál dva soudní spory. Odstavné nádraží přitom funguje od května 2010. Problémem silnice R55 z Rohatce do Otrokovic je podle Dětí Země její trasování napříč velké ptačí oblasti u Bzence, takže je nutné postavit zahloubený tunel délky 8 km, i když levnější je tuto oblast obejít.

V anketě o Ropáka má letos nejvíce finalistů Jihočeský kraj, za který kandiduje ředitelka odboru EIA na MŽP Jaroslava Honová a ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek, a Ústecký kraj se dvěma úředníky krajského úřadu, kterými je vedoucí oddělení ŽP Tomáš Burian a vedoucí stavebního úřadu Zdenka Švehlová.

O Ropákovi a Zelené perle rozhoduje Komise, která má nyní 114 členů. Do ankety Ropák 2012 bylo nominováno 24 kandidátů, ve finále je 12 osob, a na Zelenou perlu 2012 pak 55 výroků, ve finále jich je 18.

0
Vytisknout
6236

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2013