Chlapi nepláčou

1. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut



Jako by si Evropa stále silněji uvědomovala, jak zrůdný a nebezpečný je nacionalismus a nenávist vůči druhým, vůči jinakosti, vůči každé jiné kultuře, a jak děsivé a dlouhodobě nezvládnutelné je, když tato nenávist - zcela logicky - vede k válce. Nejvarovnějším příkladem v Evropě je v tomto smyslu nedávná válka z devadesátých let doprovázející rozpad Jugoslávie. V republikách bývalé Jugoslávie na dosud nezvládnuté hrůzy z této války nezapomněli.

Vynikajícím filmem zpřístupňujícím, k jakým hrůzám vede nenávist vůči jiným kulturám, je snímek Alena Drljeviće Muškarci ne plaču (Chlapi nepláčou, 2017), který dramaticky zahájil letošní hlavní karlovarskou filmovou soutěž. Je velmi povzbudivé, že film byl financován Chorvatskem, Slovinskem, Bosnou-Hercegovinou a německým druhým televizním programem ZDF a samozřejmě také, nesmírně záslužně programem Média Evropské unie. Je v zájmu nás všech, aby se takovéto filmy natáčely a aby se dostaly mezi nás všechny.

Brutální podnikatelský teror

2. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Ostře dramatickou kritikou brutální praxe dnešních velkých firem - na Západě i na Východě je celovečerní filmový debut Nicolase Silhola Corporate (Korporátní, 2016), který se v neděli promítal v karlovarské soutěži. Ředitel velké nadnárodní firmy se sídlem v Paříži se rozhodne vyhodit deset procent zaměstnanců, avšak ve Francii, kde vládne přísná ochrana zaměstnaneckých práv, to nemůže udělat rovnou. Najme tedy jako manažerku pro "lidské zdroje" (jak hnusný výraz) svou bývalou studentku, která má za úkol vybrané zaměstnance, jichž se chce firma zbavit, systematicky terorizovat tak dlouho, až z podniku odejdou. Je to šikana nejhrubšího zrna a po ročním teroru tohoto druhu spáchá jeden zaměstnanec, vrchní účetní, v podniku sebevraždu skokem z nejvyššího patra do dvora.

Sonda do duše českého národa: "Chci si u piva zakouřit, infarkt neinfarkt"

1. 7. 2017

čas čtení 6 minut



"Já chci umřít na infarkt a je mi to odpíráno"

"Co mi je do Británie? Já jsem Češka a chci svobodně kouřit"


Reakce čtenářů na článek podle informací z Guardianu, založeného na renomovaných vědeckých studiích, "Od zákazu kouření ve veřejných místnostech v Anglii před deseti lety poklesl počet úmrtí na srdeční choroby o více než 20 procent ".

Kouření ve veřejných místnostech je ve většině zemí světa zakázáno nikoliv proto, že by úřady odpíraly občanům právo zničit si vlastní zdraví, ale že kuřáci způsobují rakovinu a srdeční onemocnění přítomným nekuřákům, především zaměstnancům restaurací, kaváren a hostinců.

Povšimněte si hrubých nelogičností v níže citovaných reakcích občanů. To, že nekuřáci umírali na následky druhotného kouření v zakouřených místnostech, nelze bagatelizovat nebezpečím alkoholu či skutečností, že děti pojídají příliš mnoho cukrovinek, nebo že potraviny jsou nekvalitní či lidé chudí,  atd. :)))


Ať žije inteligence níže citovaných občanů!!

(Britské listy samozřejmě "od socanů" nedostávají žádné dotace  :)))   )


Pepe Tomanek radsi chcipnu na infarkt,pivo bez cigara...na picu!!!stejnak u nas v hospode hulime furt tak nam muzete vsichni vyhulit ocasy!!!!ať žije revoluce!!!
 
Marie Hartmannová A urcite to nema co delat s pokrokem mediciny...
 
Maxwell Dejmal Harrison propaganda..
 
Marta Stránská Proč by mi měl někdo diktovat, co mám delat
 
Petr Princ Zato teď budou umírat na nepřátelské migranty, to si nevyberete..
 
Josef Moravec Chci si u piva zakourit infarkt neinfarkt

Rozhovor Britských listů 116:

Ministr školství učitelům: Vydržte, udělám, co bude v mých silách

30. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Na závěr školního roku hovoří Bohumil Kartous s nově jmenovaným ministrem školství ČR Stanislavem Štechem o platech učitelů, o financování školství obecně o i celkové strategii rozvoje tohoto klíčového odvětví. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Vzdorné multikulturní gesto karlovarského festivalu: "Muslimové jsou taky lidi!"

30. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Je docela pikantní a záslužné, že zahajovacím filmem letošního karlovarského filmového festivalu se stal americký film režiséra Michaela Kuwaitera The Big Sick (doslova: Strašná nemoc, film jde do českých kin od 13. července pod podbízivě bulvárním českým názvem "Pěkně blbě"). Ale určitě na něj zajděte, pobavíte se, je komedie, vlastně hodně vážná, opravdu dobře napsaná a zahraná - je to velmi dobrý film. 

Film je analýzou a důrazným přitakáním multikulturalismu, zároveň však ukazuje, jak nelehké je pro příslušníka druhé generace imigrantů žít v přijaté společnosti a přitom mít rozumné vztahy ke svým rodičům, kteří zůstávají produktem jiné kultury, z níž vzešli.

Kromě toho, že je zábavný, působí film nesmírně lidsky a autenticky, v důsledku zkušeně napsaného scénáře, na němž se velkou měrou podílel sám hlavní herec, stand-up komik Kumail Nanjiani. Do hloubky jednotlivých protagonistů film silně proniká komickým, často sebeironickým dialogem, který je silně inspirován zkušeností stand-upových komiků, kteří se na scéně běžně zmocňují skutečnosti prostřednictvím vtipů a komických paradoxů.

Neuvěřitelné: Trump zveřejnil video, na němž (údajně) útočí na reportéra z CNN

2. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta


Trump brilantně změnil narativ. Už se lidi neptají "Je to agent ruských rozvědek?" a ptají se: "Je to nebezpečný, násilný blázen?"



Trump: Já jsem prezident, oni ne!

2. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Během evangelikálského shromáždění na počest veteránů zaútočil Donald Trump na "falešná média" a obvinil je, že se ho a jeho stoupence snaží umlčet.

"Falešná média se snaží nás umlčet, ale my jim to nedovolíme. Falešná média se snažila zabránit tomu, abychom se dostali do Bílého domu. Ale já jsem prezident a ona ne," řekl Trump na shromáždění. Tisk se podle Trumpa "zničil, protože zašel příliš daleko." "Jeho agenda není vaší agendou," řekl Trump svým stoupencům.

Na Twitteru dal do záhlaví útok na CNN, kterou chce označovat za "podvodné zpravodajství":




Lidé poukazují na to, že je Trump posedlý médii, ale o vážné problémy dneška se nezajímá: Kolikrát zveřejnil výroky na Twitteru na určitá témata:




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Poněkud znepokojující celovečerní český animovaný film Lichožrouti

1. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty




Se zájmem jsem se šel podívat na už loňský celovečerní animovaný film Galiny Miklínové Lichožrouti (2016) o kultuře miniaturních postav, upletených z vlny, které žijí v Praze a živí se ponožkami, které kradou lidem. Chtěl jsem totiž vědět, zda se Miklínové podaří udržet divákovu pozornost tímto námětem celých 83 minut. Vzhledem k tomu, že film je natočen podle knih básníka Pavla Šruta, Šrut se podílel na scénáři, umí psát a zjevně dokáže napsat nosný narativ pro celovečerní film, musím říct, že se divákovu pozornost víceméně udržet podařilo. Šrut je poučen českou i světovou literaturou a ví velmi dobře, co je směšnohrdinský epos (Válka žab a myší) a ten tady také vytvořil. Film Lichožrouti je víceméně parodií na gangsterské filmy, sleduje boj na život a na smrt mezi dvěma gangy těchto z vlny upletených postaviček, velikosti přibližně krysy (protože je to směšnohrdinský epos, tak se ukáže, že vlastně to zase takový boj na život a smrt není). Vzhledem k tomu, že se film docela konvenčně přidržuje schematu gangsterky, není asi překvapivé, že ho trochu financovala i firma HBO.

60 procent Britů si chce ponechat své občanství Evropské unie

1. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



60 procent Britů si po brexitu chce ponechat své občanství Evropské unie včetně práva žít, pracovat, studovat a cestovat v EU. Mnoho z nich by bylo ochotno za to zaplatit velké finanční částky. Vyplývá to z průzkumu provedeného školou London School of Economics.

Tato práva si chce udrže 85 procent britských občanů ve věku od 18 do 24 let, stejně jako 80 procent lidí žijících v Londýně.

Britské podnikatelské organizace, včetně Konfederace britského průmyslu, politikové bojující proti brexitu a kulturní osobnosti z celé Evropy varují Theresu Mayovou před jejími plány na "tvrdý brexit" a požadují co nejsilnější vazby Británie na EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Útok kyselinou: Kdyby to udělal Asiat bělochovi, bylo by to v hlavních zprávách...

30. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Jameel Mukhtar a jeho sestřenice se stali v Británii před osmi dny ve svém autě terčem útoku. Útočník je polil kyselinou.




Jameel Mukhtar: "Opravdu si myslím, že to je zločin z nenávisti. Myslím, že to má asi něco společného s islamofobií. Nevím, jestli se lidi snaží oplácet útoky, ale my jsme nevinní lidé, my jsme si to nezasloužili. Moje sestřenice měla své jednadvacáté narozeniny.

Jameel Mukhtar a Resham Khan se stali minulý týden terčem útoku kyselinou, když seděli ve svém autě.

"Jameel Mukhtar: "Prostě  nás postříkal jakousi čirou tekutinou. Myslel jsem, že je to voda, ale moje sestřenice začala křičet. Viděl jsem, jak je popálená. Pak vidím, že jsem i já popálený."

Jameela kyselina oslepila, takže autem zajel do svodidla, než požádal o pomoc.

Jameel Mukhtar: "Zpanikařil jsem a strhal jsem ze sebe šaty. Strhal jsem šaty i z ní, jen co jsem mohl. Táhnu jí, ona křičí a pláče. Já křičím, kopu do dveří lidí, tluču na dveře, ona křičí. Lidi vycházejí ven, já jim říkám, 'Poslouchejte, někdo nás napadl kyselinou.'Teď už jsme věděli, že to musí být kyselina.  Lili na ni kýble vody, lili kýble vody na mne, někdo vyšel ven s hadicí, lidi začali přicházet ze všech stran.

Když jsem přišel do nemocnice, museli mě umýt vodou stříkačkou pod tlakem, aby ze mně odstranili tu kyselinu. Byla to šílená bolest, řval jsem jako nemluvně.

Jameela dali do umělého komatu a Resam museli implantovat novou kůži.

"Byli jsme v nemocnici v Newhamu, ona mě nechtěla opustit, protože je z Manchesteru. Byla plná hrůzy. Tak nás oba přivezli sem.

Já jsem toho člověka v životě neviděl. Nemám s nikým žádné problémy. Mé sestřenici je 21. Studuje podnikání. Proč nám to udělali?

Jak Jameel, tak jeho sestřenice utrpěli vážná trvalá zranění.

"A opravdu si myslím, že kdyby takhle zaútočil člověk z Asie na bělocha, chytli by ho do 24 hodin, bylo by to všude ve zprávách, policie by ho hledala veřejně a celostátně.

Mě a mou sestřenici tady nechali, abychom tu scvrkli a čekali."

Počet útoků kyselinou se v poslední době v Británii  zvyšuje.

"A jediné, co chci říct, je, že je to nebezpečné. Je to nebezpečné pro každého. Nejen pro muslimy, pro každého. Měli jsme ten problém na London Bridge, na Westminster Bridge, pak ten problém u mešity ve Finsbury Park, a teď tyhle útoky kyselinou.

Já a moje sestřenice... Já jsem nikomu nic neudělal. Moje sestřenice taky ne. My nejsme teroristi... Ten člověk se nás pokusil zabít. Já mám velký štěstí, že jsem naživu.

On má přece právo si hrát...

30. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Tento Syřan a jeho dvě děti jsou mezi 10 000 migranty, kteří byli v posledních třech dnech zachráněni ve Středozemí

"Budu jim vyprávět o celé té cestě. Řeknu jim, že jsem riskoval vaše životy, moje drahé děti."




EVROPSKÁ MIGRAČNÍ KRIZE NESKONČILA. TENTO MUŽ JE JEDNÍM Z 10 000 MIGRANTŮ,KTEŘÍ BYLI ZA POSLEDNÍ TŘI DNY ZACHRÁNĚNI VE STŘEDOZEMÍ.

"On má přece právo si hrát. V Sýrii jsem je nemohl vzít na hřiště, protože to tam nebylo bezpečné. Jsou tam výbuchy, je tam smrt.

Děti by měly být šťastné. Tam není žádné štěstí."

LETOS DOSUD PŘIPLULO PO MOŘI VÍCE NEŽ 100 000 LIDÍ. TOTO JE NĚMECKÁ ZÁCHRANNÁ LOĎ U POBŘEŽÍ LIBYE. HUMANITÁRNÍ ORGANIZACE A DOBROVOLNÍCI NESTÍHAJÍ.

Humanitární pracovník o nápisu na ruce dítěte: "Myslím, že je to adresa nebo číslo nějakých příbuzných. Nevím to jistě. Jsou to určitě nějaká telefonní čísla."  

MIGRANTI JSOU UPRCHLÍCI A EKONOMIČTÍ MIGRANTI Z DESÍTEK ZEMÍ, OD SÝRIE PŘES BANGLADÉŠ AŽ PO NIGÉRII.

OD LEDNA LETOŠNÍHO ROKU ZAHYNULO PŘI POKUSECH PŘEPLAVIT  SE DO EVROPY 2030 MIGRANTŮ.

Otec: "Vím, že jeho budoucnosti v Evropě bude lepší než v Libyi. V budoucnosti jim to řeknu. 'Riskoval jsem pro vaši budoucnost vaše životy, mé děti.' Je to pro jejich budoucnost."  

Dlouholetý odborník na Rusko šokován, co se s ním děje

30. 6. 2017

čas čtení 4 minuty



Angus Roxburgh, někdejší žák Jana Čulíka v hodinách češtiny na Glasgow University, posléze dlouholetý reportér televize BBC v Moskvě a v Bruselu, pak poradce Vladimíra Putina pro jednání se Západem a autor několika významných knih o Rusku, byl v minulých dnech v Nižném Novgorodu sedm hodin vyslýchán. Posléze se účastnil děsivé "hodinky nenávisti" v ruské státní televizi. Je zděšen, co se v dnešním Rusku děje. Píše v deníku Guardian:

Studuju Rusko 45 let a máloco o něm mě šokuje. Avšak tento měsíc jsem byl opravdu zděšen. Ne proto, že jsem sledoval, jak nevinní mladí lidé jsou na ulicích ruských měst zatýkání násilnickými pořádkovými jednotkami, ne proto, že jsem sám byl zatčen a vyslýchán sedm hodin, ale v důsledku toho, co jsem zažil ve studiu ruské státní televize.

Třináctiletá romská zpěvačka ze Slovenska zvítězila v belgické televizní soutěži

30. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Belgickou televizní zpěváckou soutěž The Voice Kids 2017 vyhrála třináctileté Katarina Pohlodková, jejíž rodiče jsou ze Slovenska. Získala tak stipendium ve výši 10 000 euro a možnost natočit vlastní single. Její verze písně Whitney Houson "I have nothing" bude k dispozici na iTunes od 3. července.

Zdroj v angličtině ZDE


Globální nedostatek čelného antibiotika ohrožuje pacienty

1. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

Lékaři jsou nuceni používat méně efektivních alternativ

Globální nedostatek čelného, široce v nemocnicích používaného antibiotika ohrožuje pacienty, varují lékaři. Mezinárodně zavládl nedostatek piperacilinu-tazobactamu, léku, který kombinuje vlastnosti antibiotika a protibakteriální látky, známého pod obchodním jménem Tazocin. Léku se používá vnitrožilně při intenzivní péči. Léčí se jím také cystická fibróza, infekce močového traktu, infekce nohy, postižené cukrovkou a neutropenní sepse - což je život ohrožující nemoc, která může postihnout pacienty s rakovinou.

Problém vznikl tak, že letos na jaře došlo k výbuchu v čínské továrně, která vyrábí suroviny pro výrobu tohoto léku. Nedostatek tohoto léku se datuje od března letošního roku. Nyní už je továrna plně funkční, avšak nedostatek bude trvat až do podzimu.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Proč i vzdělaní lidé podléhají nesmyslným konspiracím

30. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Autoři Bohumil Kartous a Kryštof Kozák se ve svých textech pozastavují nad tím, jak je možné, že i vzdělaní lidé mohou věřit konspiračním teoriím typu chemtrails. Ostatně tato proslulá teorie není cizí ani známé vědkyni ověnčené řadou titulů. Můžeme se snažit přijít věci na kloub, úzkostlivě se držet faktů a přitom nemít na zřeteli zjevné souvislosti. Proč manipulativní média, mezi nimiž patří Parlamentní listy k těm serióznějším, slaví jeden úspěch za druhým? Nemáme snad jednu z hlavních příčin tohoto stavu neustále před očima?    

Rusko postaví velké oceánské fregaty

30. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Velení ruského námořnictva plánuje stavbu série fregat pokročilého projektu 22350М s výtlakem kolem 8 000 tun. Informoval o tom zástupce velitele vojenského námořnictva pro vyzbrojování viceadmirál Viktor Bursuk během Mezinárodního salónu vojenského námořnictva v Petrohradě.

Czech brewery owner floods the Czech Republic with racist and antifeminist billboards

30. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

"LOOK FOR A WOMAN BEHIND EVERYTHING"

(After some protests, Mr. Bernard replaced the face of a woman in this billboard with his own face. Critics point out that this dehumanises women even more.)

Stanislav Bernard, the owner of the "Bernard" brewery, which is located in the small town of Humpolec in the Czech-Moravian Highlands, has flooded the Czech Republic with a series of highly offensive billboards with provocatively anti-feminist and deliberately racist attitudes. The billboards are supposed to be "ironic". In a number of them, highly degrading female postures are complemented with a sign "feminist edition".

The series is an interesting contribution into the debate about the deepening chasm in the values of the former communist countries and the West.

The complete set of the images from the anti-feminist billboard series, published by the Benard Brewery, is HERE

"BLACK AVALANCHE":

"Bernard's rotating beer tap":



BEER WITH BALLS:


Jeremy Corbyn vyhodil stínové ministry. Nepodpořili brexit

30. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová: Tak když odmítnete tvrdý brexit, vyhodí vás z labouristické stínové vlády. Pro tohle snad hlasovali mladí lídé?




Předseda britské Labour Party Jeremy Corbyn vyhodil několik členů své stínové vlády, když v Dolní sněmovně vznikl rozkol ohledně postoje v brexitu.

29714

Nekompatibilita sociálních realit může vést k neudržitelnosti demokracie

Ztrácí česká společnost jakoukoliv soudnost?

29. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vedl jsem diskusi s šéfredaktorkou jednoho lifestylového portálu. S vážnou tváří reprodukovala konspirační teorii o tom, že Daeš (ISIS) je produktem marketingové kampaně jedné mocné americké zbrojařské firmy, která potřebovala vytvořit konflikt kvůli obřímu obchodnímu kontraktu na zbraně. Zdrojem informace byl údajně učitel z jedné české soukromé vysoké školy. Den na to mi přítel, Američan žijící v Praze, popisoval setkání s poradkyní pro životní prostředí jednoho českého miliardáře. Tato "expertka" přesvědčovala absolventa Rutgers University o tzv. chemtrails, jedné z nejstupidnějších konspirací o tom, že kondenzační stopy po letadlech obsahují nebezpečné chemické a biologické látky. Směřujeme k naprostému pomatení? Nebo už jsme se úplně zbláznili?

Rusové v zahraničí a jejich róba utkaná ze stereotypů

Slovo vládne světu

29. 6. 2017 / Anna Skladchiková

čas čtení 7 minut

Slovo má unikátní schopnost ovlivňovat společnost jako celek, stejně jako působit na její jednotlivé elementy odděleně. To je vcelku zřejmé, nicméně je stále důležité si to připomínat. – všechny tyto elementy jsou zranitelné. A těmito elementy jsme my.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Rozhovor Britských listů 115:

Slovanská zádumčivost je překážkou úspěchu Čechů v Americe

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Josef Švéda, Země zaslíbená, země zlořečená.  Příbram: Pistorius & Olšanská, 2016. 435 stran. ISBN 78-80-87855-40-9 

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Josefem Švédou, autorem knížky Země zaslíbená, země zlořečená, která se zabývá tím, jak píší od devatenáctého století až do současnosti čeští autoři o Spojených státech a jaké mýty si v souvislosti s vlastní českou identitou o USA konstruují. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Konspirace a vzdělávání: případ Chemtrails

29. 6. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Jak je možné, že řada mladých lidí, z nichž řada má maturitní zkoušku, a někteří z nich i vysokou školu, věří na chemtrails? Chemtrails, chemical trails, jsou bílé čáry za letadly, které obsahují psychotropní látky. Pravidelně je tam umisťují konspirátoři. Látky nás totiž ohlupují a tím nás všechny udržují v područí Pánů světa, ať už to jsou Ilumináti, Bilderberg, CIA, NSA nebo snad i židobolševici jako George Soros...

"Hadi mají nohy." Nebuďte blbci na internetu!

28. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Muž 1: "Díval jsem se na svůj Facebook a dověděl jsem se tam, že hadi mají nohy."

Muž 2: "Ano? Aha! Opravdu? Já to jdu všem říct."

Muž 1: "Jdi a řekni to všem, člověče, protože je to pravda!"

(do záběru se připlazí had)

Muž 1: "Ha! Ty seš had?"

Had: "Jo, člověče. Já jsem had."

Muž 1: "Slyšel jsem, že máš nohy, člověče."

Had: "To je nějaká pitomost. Blbost."

Muž 1: "Aha..."

Had: "Získal jsi tu informaci z důvěryhodného zpravodajského zdroje?"

Muž 1: "Ano, jmenoval se Každodenní varle."

Had: "Ty věříš něčemu, co vyšlo na serveru Každodenní varle?"

Muž 1: "Ano."

Had: "A proč že si myslíš, že je to pravda?"

Muž 1: "Četl jsem to na internetu."

Had: "Takže ty si myslíš, že je to pravda, protožes to četl na internetu."

Muž 1: "Jo."

Had: "Okamžitě s tím přestaň. Navždycky."

Muž 1: "Zastavit internet?"

Had: "Ne. Ty se přestaň chovat na internetu  jako blbec. Internet je fantastický nástroj, který lze používat k mnoha vynikajícím věcem, ale ty se musíš přestat chovat na něm jako idiot."

Muž 1: "Blokuju tě."

Muž 1: "Hadi mají nohy."


Hadi mají nohy

29. 6. 2017 / Vladimír Hejnic

čas čtení 3 minuty


Vysoce oceňuji vtipný šot i s překladem a doporučuji mnoha známým, píše Vladimír Hejnic.

Silně mi to připomnělo maminku mé manželky, která celý život četla každé noviny a časopis, ke kterým se dostala. Jako poštovní doručovatelka k tomu ve zlaté době tištěných médií, kdy téměř v každé rodině lidé odebírali několik titulů, měla dost příležitostí...v jejím prostém životě to byla neskutečně pracovitá žena a ve vztahu k rodině i v nejbližším okolí moudrá paní s místní znalostí,  předvídavostí a z toho všeho velice uznávaná.


Ekologická výchova v době antropocénu

29. 6. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 6 minut

Mluvit o ekologické výchově v Česku, znamená uvědomit si nejprve jak je strukturována naše dnešní společnost: Plutokracie a oligarchové, manažerská elita, salariat, proficians, proletariát, prekariát, lumpenprekariát. Jaká je díky tomu zřejmě nejaktuálnější společenská výzva - zejména z řad dramaticky rostoucí třídy prekariátu? Znovuvydobytí si společných statků, na kterých dnes vydělávají zejména rentiéři, o jejichž poctivosti a přínosu pro stát lze často pochybovat. Nemáme tu tedy jakousi plochou a jednoduchou VEŘEJNOST, na kterou bychom mohli efektivně cílit zjednodušenými metodami public-relations, ale každá třída naší mnohavrstevné společnosti má nějaké jiné parametry a prahy vnímání důležitých veřejných informací, pokud je tedy má vůbec. Navíc některé z těchto tříd mají tolik starostí s vlastní základní existencí (aniž by jim stát významněji pomohl), že jim jsou nějaké veřejné informace povětšině ukradené. 

Otevřený dopis ministerstvu školství ČR

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Příprava na apokalypsu

29. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Ještě naposled k té tahanici kolem změny ústavy a evropské směrnice o zbraních, píše na Facebooku Tomáš Hečko. Přijde mi, že postoj k nim je do značné míry určován vztahem k prepperství, tedy k přípravě na případnou civilizační apokalypsu. Ať už si pod ní představujeme státní převrat, válku, nebo cokoli jiného. Samozřejmě, že v situaci fungujícího státu je je Scorpion vz. 61 (ca 6.000,- Kč) nebo CZ 858 (civilní verze slavného vz. 58, ca 11.000,- Kč) nepraktickou hračkou, musíte dodržovat hromadu omezení a z praktického hlediska je jednou za čas na střelnici téměř jedno, zda máte nasazen zásobník na 10, 20 nebo 30 nábojů. Přibližně třetí den po zhroucení civilizační infrastruktury může být ale vlastnictví takové nepraktické hračky rozdílem mezi životem a smrtí vás a vaší rodiny. Tohle je zcela racionální úvaha a těžko mohu někomu vyčítat, že ji udělal a také se podle ní zařídil. Také ji beru, na rozdíl od řečí o tom, jak ozbrojení občané hrdinně likvidují teroristy. Nemám žádnou pointu. Čím více se budeme bát apokalypsy, tím více bude mezi lidmi zbraní. Zdravím pány Cílka, Bártu a celou tu partu z planety Bude konec světa.

Zákon o střelných zbraních jako idiotská vzpoura ČR proti EU?

Dobře našim tak, měli mně kúpit nové boty

29. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

 Zajímá mě váš názor, píše na Facebooku v souvislosti se zákonem o držení střelných zbraní Jiří Hlavenka. Momentálně prochází zákonodárnými sbory ústavní zákon, dle kterého je možné "nabývat, držet a nosit zbraně k ochraně bezpečnosti státu". Myslím si o tom zhruba toto...

Bodláky Václava Duška

Ukomentovat do nevědomí

29. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Otrávit spoluobčana výraznými postoji, býváme němými svědky prakticky denně. Musí se nám bezpodmínečně poradit, jak nahlížet konkrétní kroky státnických nedouků, namyšlených pávů, dekadentních budižkničemu; kruhy předkresleny neviditelnými ideologickými kuchtíky, podporovány úslužnými pachateli svatosvaté pravdy, bičují nevědomé. Komentátorské veličiny se bez uzardění pouštějí do taktických bitev s malou vzdělaností, a hlavně, jejich viditelná snaha vyhovět zadání bývá k smíchu, k pláči, pohrdání i k vypískání! Hnedle medle krasavice nevaří knedle, ale poučuje zámořského kolegu, jak se má dělat rozhovor s uzurpátorem a novodobým carem Velké Rusi. Vlčata okusují hrdinně kotníky kdekomu politicky nevhodnému k použití v dnešním světě nelásky.

Je Česko pistolnický stát?

28. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Měl jsem příležitost v posledních dnech slyšet v Českém rozhlase debaty o ústavní novele, jež má lidem, kteří legálně drží zbraně, zajistit ústavní právo tyto zbraně použít při zajišťování bezpečnosti státu. Jako by bylo dodnes protiústavní konat zbraní dobro. Dnes vidíme, že tuto novelu ve Sněmovně podpořilo 139 poslanců, tedy ústavní většina.

Poslankyně Černochová (za ODS) dokonce v Radiožurnálu po poledni tvrdila, že tak jako Polsko údajně má v ústavě podporu malorolníků, tak je stejně legitimní, aby Česko mělo v ústavě podporu držitelů zbraní. To mi spadla čelist. Polsko je tradičně malorolnický stát, Česko ale pistolnický stát není. Nebo je?

Česko v globálních médiích: ČEZ a jeho "výběr stážistek"

29. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Na případ soutěže ČEZ "Maturantka energie", jejíž vítězka měla dostat za odměnu stáž v Temelíně, upozornila v ironickém (leč zpravodajském) textu americká stanice CNN. Britské listy na tragikomický "marketingový" nápad státem vlastněné energetické firmy upozornily před týdnem. ČEZ mezi tím soutěž zrušil, odstranil post z Facebooku a problém podle CNN vyřešil tím, že na stáž přijme všech desert účastnic... Opět se potvrzuje, že ČR se dostává do pozornosti globálních médií zejména jako kuriózní zemička, ve které se - pohledem zvenčí - zastavil čas...

Proč nejsou v ČR v krajině na silničních křižovatkách kruhové objezdy?

28. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Jedním z rozumných západních bezpečnostních opatření, která byla přijata po pádu komunismu v České republice, bylo budování kruhových objezdů namísto křižovatek. Kruhové objezdy jsou daleko bezpečnější než křižovatky, protože řidič se může dívat pouze jedním směrem, když na kruhový objezd vjíždí, kdežto, na křižovatce musí sledovat nebezpečí zároveň ze tří směrů, což je daleko obtížnější.

Chovancovi mrtví

28. 6. 2017 / Rudolf Havelka

čas čtení 6 minut

Jedním z hlavních veřejných témat ministra Chovance je strašení obyvatelstva teroristickými útoky. Na boj s – v našem prostředí – imaginárním nebezpečím terorismu jsou vydávány nemalé prostředky z rozpočtu ministerstva vnitra. Tímto tématem je zahlcován i mediální prostor, a to po hranici paranoidní posedlosti, s pořádáním nesmyslných a drahých manévrů policie a výzvami k ozbrojování obyvatelstva.

Na druhé straně zde máme reálné stovky mrtvých každý jeden měsíc v roce – na našich silnicích, za jejichž bezpečnost je Chovancem řízené ministerstvo z velké části zodpovědné. Přestože pohled do policejních statistik napoví (a je to více nežli náležitě zdůrazňováno), že absolutní čísla fatálních obětí dopravních nehod klesají (pravda, meziročně o jednotky), dovolím si vyslovit názor, že je to spíše zvyšující se kvalitou samotných aut, nežli zvyšující se kázní jejich řidičů. Díky tak patří inženýrům a ne dopravní policii.

Jak je možné, že tak blízko Evropy lidi umírají?

28. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

"Jak je možné, že tak blízko Evropy lidi umírají? My jsme přijeli úplně na poslední chvíli. Víme, že tam byly čluny a nikdo je nezachraňuje."

Evropská migrační a uprchlická krize neskončila. Ne pro tohoto muže.

"Zůstaňte při vědomí! Dívejte se na mě! Dívejte se na mě!"

Ne pro tuto ženu:

"Záchranné přikrývky, potřebujeme záchranné přikrývky!"

Ne pro dobrovolníky, kteří se zoufale snaží pomáhat.

Začalo to po nás včera při úsvitu, 20 kilometrů od pobřeží Libye. Uvědomili jsme se obrovský, nezvládnutelný rozměr toho, co se děje.

Dopředu zpátky

28. 6. 2017 / Jan Sláma

čas čtení 15 minut

V jednom románu Stanislava Lema si lidé mysleli, že normálně žijí. Ve skutečnosti je ale neustále sledovali zřízenci a sypali na ně prášek, který jim navozoval jejich představy o normálním životě. Ve skutečnosti byli jen mátohami.

Současný život mi také připadá jako nějaké absurdní divadlo, ve kterém jsme všichni nechtěnými herci. Kdo to divadlo režíruje, nevíme. Ale záměr lze vytušit. Ovšem jen tehdy, když se silou dokážeme vytrhnout nebo spíše vyrvat z toho každodenního posýpávání práškem všeho druhu. Sype se na nás z počítačů, televize i rádia. Už ho sypou i kolem žijící lidé infikovaní a nákazu šířící.

Politické hnutí, které závisí výlučně na vůli penzistů, je bez budoucnosti

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta





Z nejnovějších politických analýz vyplývá, že rozhodnutí Británie odejít z EU bylo skutečně  rozhodnutím lidí starších 55 let.

Avšak každé politické hnutí, které závisí výlučně na postojích starých lidí, je zjevně bez budoucnosti:


Časopis Time nařídil Trumpovi, aby odstranil falešnou titulní stránku ze svých golfových klubů

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


Nejméně ve čtyřech Trumpových golfových klubech visí falešná titulní stránka z týdeníku Time s fotografií Donalda Trumpa a nápisem "Pořad 'Učeň' je televizně obrovský hit!"

Stránka je datována 1. března 2009, ale v týdeníku Time nikdy taková stránka nevyšla. 

Kdo zaplatil za hlasování pro brexit?

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Měl by být výsledek referenda o odchodu Británie z EU anulován? Co když to nebylo demokratické rozhodnutí, ale bylo ovlivněno masovými finančními injekcemi? Server openDemocracy zjistil, že volební kampaň za brexit dostala od severoirské fundamentalistické strany DUP 425 000 liber. Peníze pocházely z anonymního zdroje. Není vyloučeno, že peníze pocházejí z nepovoleného zdroje, od osoby, která není na seznamu britských voličů.  Je také možné, že peníze byly nad povolený volební limit.

Britská volební komise tato a další podezření vůbec nevyšetřuje. Brexit by měl být pozastaven do té doby, než bude způsob, jímž byl výsledek referenda získán, řádně vyšetřen, ideálně veřejným vyšetřováním. Pokud by vyšlo najevo, že byl vážně porušen volební zákon, výsledek referenda by měl být anulován, argumentuje George Monbiot.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ŽÁDNÉ obkladové panely na britských obytných věžácích nyní neprošly požárním bezpečnostním testem

28. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


V Anglii je nyní registrováno 95 obytných věžáků, které jsou ohrožením života jejich obyvatel. Je opravdu možné, že v ČR je všechno v naprostém pořádku?

Vzorky obkladových panelů z 95 obytných věžáků ve 32 regionech v Anglii neprošly nyní bezpečnostními požárními zkouškami, uspořádanými po katastrofálním požáru v londýnské Grenfell Tower. Je to 100% selhání všech zkoumaných vzorků.

Stárnete předčasně, protože iracionálně zuříte?

28. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Nedaleko za Prahou jsem tento týden byl svědkem zbytečného konfliktu, kde dva gentlemani středního věku zuřivě nadávali u pokladny v supermarketu ve frontě jinému muži za to, že podle nich údajně umístil svůj nákupní vozík špatně, poznamenává Jan Čulík.  Byl to učebnicový příklad takzvaného "cynického nepřátelství", zbytečných zuřivých a nepřátelských útoků kolem sebe na všechny kolem sebe, jichž je v ČR tak plno (a nejen v ČR, viz dánská karikatura situace v Polsku - čímpak je to, že jsou lidé v postkomunistických zemích tak často tak zuřiví?), které, jak dokazuje nositelka Nobelovy ceny za lékařství Elizabeth Blackburn a zdravotní psycholožka Elissa Epel, vedou k zbytečnému zkracování života.

Britská vláda chystá kategorii podřadných občanů pro lidi z EU

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Pokud dojde k brexitu, britská vláda vytvoří druhořadou kategorii tří milionů občanů EU, žijících v Británii,  kteří nebudou mít právo účastnit se voleb, a tedy ovlivňovat vládu v zemi, v které žijí, a kteří se budou muset registrovat a  nosit identifikační karty, zatímco Britové žádné občanky nosit nemusejí. Týká se to i Čechů a Slováků v Británii.  Je to začátek ostudné občanské segregace a povede to zřejmě k tomu, že většina občanů EU Británii opustí, argumentují mnozí komentátoři v deníku Guardian.  Odejdou zřejmě i proto, že pokud Británie nepřipustí volný pohyb obyvatelstva, nedojde k dohodě s EU a britská ekonomika zkolabuje volným pádem.

Zdroj ZDE

Ukrajinu zasáhl mohutný kybernetický útok

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mohutný kybernetický útok zasáhl ukrajinské banky a energetické společnosti. Údajně se jedná o další vyděračský virus podobný produktu WannaCry. Malware zakóduje soubory na počítačích používajících systému Microsoft Windows a vyžaduje platby v pseudoměně bitcoin. 

 

Podle různých zdrojů se útok týká ukrajinské vlády, policie, státní banky Oščadbank, energetických firem Dniproenergo, Zaprožjaenergo, Kyjivenergo, doručovací služby Nova pošta, státní pošty, mediálního holdingu TRK Luks, který kontroluje televizi 24 Kanal TV, Radio Luks, Radio Maksymum - a dalších společností a organizací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Přečetli jsme:

Veškerá úroda je poškozena. Česko vypadá jako Středomoří

28. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dlouhodobé sucho ničí plodiny na českých polích, zemědělcům tak nezbývá nic jiného, než je sklidit o pár měsíců dříve. Podle agrárního analytika Petra Havla to není pouze důsledek nepřízně počasí, ale i špatného hospodaření s vodou. Již dnes je podle něj jisté, že částečně bude poškozena veškerá úroda. Odborníci se shodují, že situace je výrazně horší než v roce 2015.

Celý článek: ZDE

Básník Ben Okri: Chcete-li vidět, jak umírají chudí...

27. 6. 2017

čas čtení 2 minuty





Chcete-li vidět, jak umírají chudí, přijďte do Grenfell Tower.
Prohlédněte si ten věžák a ať sen o změně světa rozkvete.
Místní lidi mu říkají krematorium.
Odhalilo to skryté proudy naší doby.
Chudé, kteří si mysleli, že když budou hlasovat pro bohaté, tak je to zachrání.
Chudé, kteří věřili všemu, co se píše v novinách.
Chudé, kteří naslouchali se svými obavami.
Chudé, kteří žijí ve svých pokojích a snech o budoucnosti svých dětí.
Chudí jste vy a já.
Vy ve své květinové zahradě
a ve svém domě knih, kteří se díváte zdaleka na osud,
který se přibližuje s jiným jménem.
Někdy stačí záběr, aby se národ probudil ze své tajné hanby.
A tady je to každé jméno někoho upáleného.
Na schodech nebo ve svém pokoji. Netušili, za co umírají,
anebo jak byli zrazeni.
Nezemřeli, když zemřeli,
k jejich smrti došlo dávno předtím.
Došlo k ní v myslích lidí, kteří je nikdy neviděli.
Došlo k tomu v maržích zisku.
Došlo k tomu v zákonech.
Zemřeli, protože bylo možné šetřit a vydělávat peníze.
Ti, kteří žijí, jsou nyní mrtví.
Ti, kteří dýchali, nyní byli donuceni uprchnout z živoucí země.
Chcete-li vidět, jak umírají chudí, přijďte se podívat do Grenfell Tower.
Podívejte se na ten věžák a ať rozkvete sen, který změní svět.
Musíte porozumět těm číslům,
protože duch žije tam,
kde pravda nemůže zabíjet.
Deset milionů vydali na falešné obložení,
v ohni, kde stovky lidí přišly o všechno, co měly. 
Pět milionů bylo nabídnuto na pomoc.
To by mělo způsobit, že národ změní své přesvědčení.
Obraz rodí život
a obraz zabíjí.
Srdce se projevuje
mimo politickou manipulaci.
V tomto věku škrtů
umírají chudí za bohatství jiných.
Školky a knihovny mizí z této země.
Divná doba vzniká na pobřeží.
Meč osudu visí nad hluchotou moci.
Jděte se podívat do toho věžáku
a nechť rozkvete myšlenka o změně světa.

EU hrozí firmě Google rekordní pokutou 2,4 miliardy euro za manipulaci trhu

27. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Brusel tvrdí, že Google zneužíval své převahy na trh k manipulaci výsledků svého vyhledávání tak, aby to zvýhodňovalo jeho vlastní internetové nákupní služby   

Evropští regulátoři dali Googlu 90 dní na to, aby ukončil svou protizákonnu činnost, jinak bude muset zaplatit pokutu ve výši 5 procent každodenního obratu své firmy Alphabet.

Komisařka EU Margrethe Vestager, která odpovídá za dohled nad konkurenční politikou, uvedla: "Google zneužíval své převahy na trhu k prosazování svých vlastních služeb a informace o konkurenci umisťoval na nižší pozice.  To je podle protitrustových zákonů EU protizákonné.

Hrozba pokutou je důsledkem sedmiletého vyšetřování, vedeného proti firmě Google.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Mayová poskytla severoirským fundamentalistům 30 miliard Kč, aby se udržela u moci

27. 6. 2017

čas čtení 1 minuta





Skotsko, Wales a anglické regiony zuří nad tím, že Theresa Mayová poskytla severoirským protestantským fundamentalistům ze strany Demokratických unionistů úplatek ve výši 1 miliardy liber (30 miliard Kč), aby umožnili její vládě fungovat.  Mayová po nedávných volbách nemá v parlamentě  většinu a musí spoléhat na irské protestantské fundamentalisty, kteří zakazují v Severním Irsku potraty, popírají globální oteplování a nenávidí homosexuály a zakazují jejich sňatky

Kritikové také poukazují na to, že tento úplatek je pouze začátek, neboť demokratičtí unionisté budou požadovat další a další peníze za svou podporu britských konzervativců. Zuří velšský premiér Carwyn Jones i skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Ta se vyjádřila: "Uzavřením této ostudné, špinavé dohody ukázali toryové, že se nezastaví před ničím, aby se udrželi u moci - dokonce obětují i základní principy britské decentralizace." Úplatek totiž bude Severnímu Irsku vyplacen mimo tzv. Barnettovu formuli, která upravuje financování decentralizovaných vlád jednotlivých britských národů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Právo dnes nepravdivě informuje, že Mayová nabídla občanům EU stejné podmínky, jako mají Britové

27. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Deník Právo přinesl v úterý nepravdivou informaci, že podle nabídky britské premiérky Theresy Mayové mají občané EU, žijící v Británii, získat tatáž práva jako samotní britští občané.

Není to pravda. Občané Evropské unie nebudou mít právo účastnit se voleb v Británii. Na rozdíl od britských občanů (v Británii neexistují občanské průkazy) se budou muset registrovat a nosit "občanské průkazy".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

46172