Cohen: Trump věděl předem o vazbách své kampaně na Rusko

27. 2. 2019

čas čtení 5 minut

 Dosud nejzásadnější část Cohenova svědectví. Na otázku Raji Krishnamoorthiové, demokratky z Illinois, konstatoval Cohen, že ví o Trumpových trestných činech, ale nemůže o nich hovořit, protože je už vyšetřuje soud v Jižním okrese New Yorku:




Michael Cohen svědčil, že Trumpův společník Roger Stone ho předem informoval, že se WikiLeaks chystají zveřejnit maily ukradené Ruskem z ústředí Demokratické strany:

"Pan Trump věděl od Rogera Stonea předem o plánech Wikileaks na zveřejnění těch mailů. V červenci 2016 jsem byl v Trumpově kanceláři, když jeho sekretářka oznámila, že telefonuje Roger Stone. Pan Trump přepojil pana Stonea na hlasitý reproduktor.
Pan Stone sdělil panu Trumpovi, že právě skončil telefonní rozhovor s Julianem Assangem a že pan Assange sdělil panu Stoneovi, že během dvou dnů bude zveřejněno obrovské množství emailů, které poškodí kampaň Hillary Clintonové. Pan Trump reagoval: "No, to by bylo vynikající".

* * *

Debbie Wasserman Schultz: "Je možné, že před volbami r. 2016 byla celá Trumpova rodina v komplotu s Ruskem, anebo zkompromitována Ruskem?"

Cohen: "Ano."




Michael Cohen: "Pan Trump je rasista. Země je svědkem toho, jak se pan Trump uchází o přízeň bělošských supremacistů a fanatiků. Slyšeli jste, jak charakterizuje chudé země jako "shitholes", "díry plné hoven". V soukromí je dokonce ještě horší. Jednou se mě zeptal, jestli dokážu jmenovat zemi, v jejímž čele stojí černoch, která není "dírou plnou hoven". To bylo v době, kdy byl prezidentem USA Barack Obama. A když jsme jednou jeli chudou čtvrtí v Chicagu, vyjádřil se, že jen černoši dokáží žít v takovém stavu. A řekl mi, že černoši pro něho nikdy nebudou hlasovat, protože jsou na to příliš blbí. A přesto jsem já pro něho dál pracoval."


Aktualizace:

V připraveném dokumentu, který má Cohen přečíst v Kongresu, se praví mj. toto:


- Považujete mě za lháře. Proto dávám k dispozici nezvratitelné dokumenty.
- Trump věděl, že Roger Stone komunikuje s Julianem Assangem o zveřejnění souboru ukradených emailů ústředí Demokratické strany na WikiLeaks.


Dávám k dispozici kopii šeku z Trumpova osobního bankovního účtu, jímž mi zaplatil peníze, které jsem uhradil pornografické hvězdě za účelem jejího umlčení.

Dále kopie finančních výpisů z let 2011-2013, které Trump dal k dispozici takovým institucím, jako je Deutsche Bank.

- Kopii článku s rukopisnými poznámkami Donalda Trumpa - článek informuje o dražbě portétu Donalda Trumpa - zařídil kupce před dražbou a uhradil cenu dražby z účtu své neziskové charitativní nadace

- Kopie dopisů, které jsem odeslal na příkaz Donalda Trumpa, které vyhrožovaly jeho střední škole, a vysokým školám, aby nezveřejňovaly jeho studijní výsledky

Lhal jsem Kongresu, že Trump přestal vyjednávat o stavbě moskevské Trump Tower v Rusku v lednu 2016. To byla lež - vyjednávání pokračovala po dlouhé měsíce během kampaně.

Trump mi nenařídil přímo, abych lhal Kongresu. Tak Trump nefunguje.

V době, kdy jsem aktivně pro něho vedl vyjednávání v Rusku, podíval se mi do očí a řekl mi, že nemá žádné podnikatelské jednání v Rusku. Pak šel a stejně lhal americkému lidu. Svým způsobem mě instruoval, že mám lhát.

Nejméně šestkrát se mě mezi lednem 2016 a červnem 2016 ptal, jak pokračuje jednání v Rusku.

Dokument neobsahuje tajné informace, které Cohen sdělil Kongresu pří úterním uzavřeném slyšení.

* * *

Bývalý Trumpův osobní právník Michael Cohen by měl ve středu ve Sněmovně reprezentantů vypovídat o tom, co označí za lhaní, rasismus a podvádění Donalda Trumpa - a možná i za kriminální jednání, informují Mary Clare Jalonicková a Michael R. Sisak.

Rozhovor Britských listů 207. Psychedelika by neměla být zákonem považována za drogy

22. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta


Psychiatr Filip Tylš pracuje v Národním ústavu duševního zdraví a je zakladatelem České psychedelické společnosti. Podle jeho názoru by psychedelika neměla být zákonem zakazována, protože nejsou návyková a mají určitý léčebný potenciál. Jsou daleko méně škodlivá než jiné látky, které zakázány zákonem nejsou, jako je například alkohol. Mezi psychedelika patří LSD či meskalin a další. Marihuana patří k psychedelikům jen okrajově, protože je poměrně návyková. Bohumil Kartous hovoří s Filipem Tylšem v Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. února 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mezitím v Absurdistánu 97:

Protizákonné kácení lesů, protizákonné hlídání pomníků a mazání hoven na zdi domů v norském městě

27. 2. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Jestliže existuje jedna věc, kterou strana Právo a spravedlnost dělá dobře, musí to být kácení stromů. Když to chtějí dělat, nemohou riskovat, že jejich kácení naruší ekologičtí aktivisté. Nebyl čas na odklady, protože letošek je v Polsku rokem voleb, a oni musejí alespoň předstírat, že budou realizovat své volební sliby. A tak navzdory tomu, že výstavba kanálu pro lodě přes Viselskou kosu, který má umožnit přímý přístup do přístavu Elbląg (kam je dosud pouze přístup Baltijskou úžinou, ovládanou Ruskem), stále ještě nebyla schválena, museli s tím kácením začít, protože stromy se dají kácet jen v únoru, než začne období hnízdění ptactva.

Theresa Mayová ví, že referendum o brexitu bylo zkorumpované. Jak může EU přijmout výsledek zmanipulovaného referenda?

27. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Minulý týden svědčil právník Theresy Mayové u soudu, že Theresa Mayová ví, že referendum o brexitu z r. 2016 bylo zkorumpované a zmanipulované. Takže nyní je otázkou pro EU - Může premiér členské země EU skutečně zneužít zkorumpovaného referenda k vyčlenění své země z EU? Bylo by to OPRAVDU překvapivé, kdyby to bylo v pořádku.

Děsivá úroveň britské politiky. Katastrofálně robotické chování premiérky Mayové

27. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Poslankyně Jess Phillips, Labour:  Opravdu zuřím tento týden nad naprostou, totální absencí odvahy a neschopností učinit pro naši zemi to, co je správné. A možná je to proto, že jsem strávila týden ve svém volebním okrsku snahou napravovat děsivé nespravedlnosti, které způsobila vláda paní premiérky tam, kde žiji. Nebudu tady sedět už ani jediný den a poslouchat jí, jak krákorá o tom, že zaměstnanost stoupá. Tam, kde já žiju, zaměstnanost klesá a hladovění stoupá. Mám v současnosti ... jedinou porodní asistentku v celém svém volebním okrsku. V mém volebním okrsku jsou lidi, kteří jsou nuceni žít v hotelech a musejí se vystěhovat, protože do Birminghamu přichází [psí šampionát] Crufts. Udělá paní premiérka něco odvážného a udělá projednou něco, co je nejlepší pro naši zemi, ne co je nejlepší pro nás tady? Udělejte to, co je nejlepší pro naši zemi, bude se paní premiérka konečně chovat odvážně a alespoň odpoví na otázku mého kolegy, bude alespoň sama hlasovat proti vypadnutí Británie z EU bez dohody?

Theresa Mayová: Chci říci paní poslankyni. Uznávám její vášnivost, s níž hovoří o věci týkající se jejího volebního okrsku. Mohu ale jen říci - pořád se mě v této sněmovně  ptají na otázky, jejichž dopadem je snažit se popírat skutečnosti situace, které čelíme. A fakta této situace jsou velmi jednoduchá. Tato sněmovna bude rozhodovat, ale jsou jen tři alternativy: Buď odejít z EU s dohodou, nebo odejít bez dohody anebo zrušit Článek 50 a zrušit brexit. Já říkám jasně, že tu poslední možnost nepodpořím a jsem přesvědčena, že by ji neměla podpořit ani tato sněmovna, protože by to zrušilo výsledek referenda.

Poslankyně Jess Phillips, Labour: Vy jste na mou otázku neodpověděla...


Británie: Brexitoví fundamentalisté ustupují - bojí se zjemnění brexitu

27. 2. 2019

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová tvrdí ve středu v pochybném bulvárním plátku Daily Mail, že Británie stále ještě může odejít z EU 29. března 2019 - navzdory tomu, že v současnosti požaduje převážná většina britských občanů, aby Británie zůstala členem Evropské unie.

K odchodu Británie z EU by mohlo dojít 29.3., pokud by poslanci Dolní sněmovny schválili dohodu Mayové s Bruselem. Zdá se, že fundamentalističtí konzervativní euroskeptikové začínají slevovat ze svého požadavku odstranění tzv. Irish backstop - irské podmínky.

Indie a Pákistán na pokraji války

27. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

14. února provedli teroristé podporovaní Pákistánem masivní sebevražedný útok s pomocí vozidlové bomby (VBIED) na konvoj indických pomocných oddílů ve sporném Kašmíru. Zahynulo nejméně 40 Indů. Analytici jsou toho názoru, že samotní kašmírští separatisté, bez expertní pomoci pákistánských sponzorů, by nedokázali podobný útok provést. 

Spektrum moci – proč Andrej a spol. potřebují formát „demokrácije“

27. 2. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


Nejde tolik o zachování demokratického dojmu navenek, jako o využívání úskalí a zákoutí demokracie k upevňování vlastního mocenského vlivu. A samozřejmě o čerpání a kontrolu veřejných prostředků ČR a EU.

V prosinci diskutoval předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha s Marií Bastlovou z Radiožurnálu o pozici společnosti Agrofert v českém zemědělství a o dopadech politizace českého zemědělství na menší podniky, které nejsou součástí Agrofertu. Rozhovor se odehrával několik dní po usnesení Evropského parlamentu neproplácet prostředky ze strukturálních fondů, o které zažádala společnost Agrofert ze svěřeneckého fondu premiéra Babiše, a zvedla tak další vlnu debat upozorňujících na Babišův monstrózní střet zájmů (více ZDE). Pýcha přidává svůj pohled ze znalosti procesů a pravidel, kterými se distribuce prostředků ze strukturálních fondů EU řídí, a poukazuje na to, že jediný člověk fyzicky nemá možnost ovlivnit takové množství rozhodovacích úrovní a úředníků, aby ze systému mohl profitovat.

Konec agenta MDZ prostřednictvím syrského řezníka

27. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf považovaný za jednoho z hlavních architektů dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 (JCPOA) oznámil v pondělí na Instagramu rezignaci. Vnitroíránské zdroje označují za poslední kapku dvouhodinové setkání nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího se syrským diktátorem Bašárem Asadem, jež se Zarífem nikdo nekonzultoval - a které velmi účinně torpédovalo snahy "reformního" ministerstva zahraničí vybudovat íránskému režimu na Západě nové mezinárodní PR. 

Britská vláda varuje: Vypadnutí Británie z EU bez dohody povede k zchudnutí země o 9 procent

27. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Nejvážněji bude postiženo Severní Irsko. Ceny potravin stoupnou po celé Británii


Britská vláda vydala vážné varování před vypadnutím Británie z EU bez dohody. Britská ekonomika by oslábla o 9 procent, podniky v Severním Irsku by zkrachovaly a došlo by po celé Británii ke zvýšení cen potravin.

Vyšlo také najevo, že britská vláda nezvládá nouzové plánování pro brexit v oblasti podnikání a obchodu a třetina "životně důležitých projektů" v této věci zůstává nerealizována.

Navzdory otravě Skripalových, britští konzervativci dál přijímají obrovské finanční dary od Putinových lidí

27. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Britští konzervativci přijali v listopadu a v prosinci 146 750 liber od Ljubov Černuchinové, manželky jednoho bývalého Putinova ministra, osm měsíců po otravě Skripalových. Dalších 100 000 liber věnovala konzervativní straně v březnu. Tatáž osoba zaplatila 20 000 liber za večeři s šéfkou skotských konzervativců Ruth Davidsonovou.


Opustí Madura jeho příznivci?

27. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Zatímco se venezuelský prezident Nicolás Maduro křečovitě drží moci, jeho příznivci tvrdí, že přinejmenším v jednom ohledu měli celou dobu pravdu. Prvním principem chavismu, hnutí vytvořeného Madurovým předchůdcem Hugem Chávezem, je, že chavisté jsou zaklíněni v permanentním boji s imperialistickými USA a jejich poskoky z řad venezuelské oligarchie. Po 20 let stát vtloukal toto tvrzení do hlav veřejnosti, čas od času je používal k ospravedlnění razií tajné policie, vybrakování regálů v obchodech a rostoucích cen, napsal Ivan Briscoe.

Pour a Chalánková si pozvali do Poslanecké sněmovny k diskusi násilníka, kriminálníka-recidivistu

4. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Trapnou konferenci s kriminálníkem Pour zrušil:


Aktualizace: Milan Pour, poslanec za ANO, a senátorka Jitka Chalánková (nezávislá) pozvali k "diskusi" do Poslanecké sněmovny ČR britského kriminálníka Stephena Yaxley-Lennona (známého též pod fotbalovým přízviskem Tommy Robinson). Britský velvyslanec v ČR to právem považuje za naprosto šokující.

Robinson byl nedávno zablokován na Facebooku i na Twitteru, viz níže.

Minulý pátek jeho stoupenci za Yaxley-Lennonovy přítomnosti fyzicky zaútočili na ultrapravicové demonstraci před Dolní sněmovnou na televizní štáby CNN a Channel 4 News, pak se začali prát mezi sebou, než je zatkla policie.

K seznamu Yaxley-Lennonových  trestných činů patří, viz níže:

2005 - 12 měsíců vězení za fyzický útok
2010 - Zatčen za trestný čin proti veřejnému pořádku
2011 - Odsouzen za fotbalové chuligánství
2011 - Uvězněn za porušení podmínek kauce
2011 - Odsouzen za fyzický útok
2011 - Odsouzen za protest na střeše ve Švýcarsku
2013 - Odsouzen za cestování na falešný pas
2014 - Uvězněn za hypotéční podvod
2014 - Odsouzen za trestné činy proti veřejnému pořádku
2015 - Povolán zpět do vězení
2017 - Odsouzen za pohrdání soudem
2018 - Znovu odsouzen za pohrdání soudem


K mezinárodní pověsti Poslanecké sněmovny ČR výrazně přispívá, když si tam Pour a Chalánková zvou recidivistu kriminálníka, odsouzeného mj. za zmlácení své partnerky.

Článek publikovaný níže  vyšel v BL poprvé v únoru 2019.


Tommy Robinson, britský kriminálník a fašista byl konečně odstraněn z Facebooku i Instagramu




Ultrapravicový britský kriminálník Tommy Robinson, který byl odsouzen na 12 měsíců do vězení za zmlácení partnerky, dále byl odsouzen za vyvolávání veřejných nepokojů, za fotbalové chuligánství, za porušení podmínek kauce, za fyzický útok na veřejnosti, za cestování na falešný pas, za hypotéční podvody, za pohrdání soudem a za četné další trestné činy, byl nyní pro systematické vyvolávání nenávisti odstraněn z Facebooku i z Instagramu. Už loni byl odstraněn z Twitteru.

Robinson, jehož skutečné jméno je Stephen Yaxley-Lennon, je zakladatelem nebezpečné ultrapravicové organizace English Defence League.

Přehled Robinsonových trestných činů:


Mayová ustupuje ohledně brexitu, ale stále to nepřináší řešení

26. 2. 2019

čas čtení 1 minuta



Pokude nebude 12. března v Dolní sněmovně hlasováním schválena dohoda Theresy Mayové s Bruselem o brexitu, Mayová poskytne parlamentu právo hlasovat o tom, zda si přejí, aby Británie vyloučila odchod z EU bez dohody, a také o "krátkém" odložení data brexitu, do konce června 2019. Mayová však varovala, že údajně dále brexit odložit nejde, protože by Británie musela v květnu hlasovat v eurovolbách, což v současnosi neplánuje.

Mnozí poukazují na to, že to na situaci nic nemění - jen to posunuje vypadnutí Británie z EU berz dohody z 29. března na konec června.

Milí Češi. Vaše vláda financuje 200 miliony Kč brutální mučení lidí. Nesete za to odpovědnost

26. 2. 2019

čas čtení 5 minut

Jednoduše řečeno, Evropská unie platí severoafrickým zemím, především Libyi, zemi v chaosu bez fungující vlády, aby chytala migranty ve Středozemním moři a věznila je.

Česká republika, v rámci Evropské unie, financuje libyjské pobřežní stráže, aby ve Středozemním moři chytaly uprchlíky a umisťovaly je do koncentračních táborů. Stávají se obětí mučení.

K tomu:

Cynické lži Evropské unie, které podporuje i Hamáček

Blahopřání Hamáčkovi, že česká vláda podporuje libyjské teroristické vlády

Otřesnou reportáž o tom v pondělí večer přinesly Channel 4 News:

Mučení člověka kapáním rozžhaveného PVC na jeho nahé tělo:












Mučení člověka drženého pod betonovým kvádrem, bitím:



Kompletní video a překlad pondělní reportáže Channel 4 News viz níže:

Důležitá lekce ze Slovenska

26. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chvíli jsem nevěřil vlastním uším: je to vůbec možné? Je možné, aby se před prvním kolem přímé volby prezidenta jeden ze žhavých favoritů vzdal kandidatury ve prospěch rivalky, neboť prostě respektuje realitu a jde mu o mnohem více než o osobní cíle? Na Slovensku to udělal Robert Mistrík, vědec, jeden z hlavních favoritů prezidentské volby. Proč? Odvolal se na nové průzkumy veřejného mínění a podpořil Zuzanu Čaputovou, občanskou aktivistku a kandidátku strany Progresivní Slovensko.

Čtvrtý operátor jako deus ex machina

26. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce debatovali politici Faltýnek (ANO), Kupka (ODS) a Michálek (piráti) mimo jiné také o tom, jak zlevnit datové služby mobilních operátorů v České republice. To téma bylo ve veřejnosti velmi propírané už v době Sobotkovy vlády, tehdy se obětním beránkem stal Jan Mládek. Už to bude dva roky od doby, kdy skončil jako ministr průmyslu a obchodu, ale politici za tu dobu neudělali vůbec nic.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Nesmyslné debaty v NATO:

Je třeba nahradit matematicky absurdní cíl obranných výdajů ve výši 2 % HDP plánováním reálných kapacit

27. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

NATO zahájilo rok 2019 dalším kolem sílících rozmíšek mezi USA a Evropou kvůli nesmyslným argumentům ohledně sdílení finančního břemene, napsal Anthony H. Cordesman. Je čas skoncovat s jednou z nejnesmyslněji rozdělujících debat v historii NATO a soustředit se na to, co je skutečně třeba k odstrašení Ruska a účinnému vyrovnání se s klíčovou hrozbou západní bezpečnosti. Spojené státy a evropští spojenci se fixovali na jednu z nejnesmyslnějších a opravdu stupidních strategických debat v moderních dějinách: O míře, v níž dané státy NATO do roku 2024 vynaloží na obranu 2 % HDP.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Počet Maďarů vloni klesl o 41 300 osob

27. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Počet obyvatel Maďarska v roce 2018 klesl o 41 300 osob, v důsledku 89 800 živě narozených a 131 100 zemřelých. Vyplývá to ze včera zveřejněných údajů Ústředního statistického úřadu (KSH).

Ked homosexualita produkuje homofobiu, alebo o mužnosti a homosexualite

26. 2. 2019 / Almir Strinić

čas čtení 14 minut



Ako som spomenul už v mojom predošlom článku, mužská homosexualita sa považuje v našej západnej kultúre za niečo nemužné, za odchylku a vadu,ktorá nemá s tradičnou, normálnou a akceptovateľnou mužnosťou nič spoločné.

Muži v našom západnom ponatí majú byť individualizovaní, zbavení akejkoľvek emócie a nedajbože emócie voči rovnakému pohlaviu. Kamaráti by nemali medzi sebou prechovávať nejaké hlbšie emócie, držanie pod pazuchu s kamarátom či za ruku by bolo pre veľa ľudí nezvyčajné. Pamätám si, ako mi moja kamarátka na základnej škole na Slovensku povedala, že sa bojí, že jej brat je teplý, lebo chodí s kamarátom často na kávu a predsa muži spolu na kávu nechodia, to je priteplené. Kde sa vzalo tak strašne ochudzujúce a úzke ponatie mužnosti? Stojí za tým kresťanstvo, patriarchát či niečo iné?

Brazilští studenti budou nuceni před začátkem školního roku zpívat národní hymnu

26. 2. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


 


Každá jednotlivá škola v Brazílii, veřejná i soukromá, obdržela od ministra školství e-mail, který jim oznámil,  že příští týden, kdy začíná nový školní rok, se musejí  všichni studenti sjednotit před brazilskou vlajkou spojeni a musejí zpívat národní hymnu. To celé musí být natočeno na video a odesláno zpět na ministerstvo školství do archivu o velikosti 25 megabajtů  (tato specifikace byla dodána se zprávou). Vláda hodlá potrestat školy, které tento příkaz nedodrží.

Tam, kde jsou uprchlíci, je podstatně menší podpora pro populismus

26. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ze studie 11 000 komunit v Německu vyplývá, že v oblastech, kde žijí od r. 2015 uprchlíci, je podstatně menší podpora pro populistickou stranu AfD než v oblastech, kde uprchlíci nežijí. Tato skutečnost zpochybňuje tvrzení, 1. že uprchlíci vyvolávají populismus i že 2. rychlá změna obyvatelstva vyvolává populismus.


Nová data o exekucích zatím nebudou. Exekutorská komora se postavila proti

26. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Patrik Hábl

Praha 26. února 2019 - Každoroční aktualizace Mapy exekucí o nová data se zatím odkládá. Exekutorská komora ČR, která měla na základě zákona o svobodném přístupu k informacím nezávislým analytikům data za loňský rok poskytnout, si klade nové podmínky. Exekuce přitom pro Českou republiku představují zcela zásadní problém a žádné jiné zpracování dat až na úroveň obcí kromě tohoto projektu neexistuje.

16286

Solidarita s dlužníkem

26. 2. 2019

čas čtení 6 minut

Chceme Vás informovat o otevřeném dopise, který jsme minulý týden odeslali čelným představitelům tří největších tuzemských církví. Žádáme v něm solidaritu se sociálním centrem Klinika, které čelí nespravedlivě vysoké exekuci. 

Tuto prosbu o uhrazení nemravné exekuce jsme formulovali v rámci ekumenické iniciativy "Za církev sociálnější" a adresujeme ji představitelům České biskupské konference, Synodní radě Českobratrské církve evangelické, Ústřední radě Církve československé husitské a také Ekumenické radě církví.

Hlavní argumenty, proč by podle nás bylo dobré, aby církve Klinice pomohly:

- v době uprchlické krize Klinika aktivně pomáhala lidem na útěku (přičemž ve svém humanitárním nasazení v mnohém předběhla stát i církve)

- církve by touto podporou mohly zaujmout jasný hlas k nespravedlnosti stávající podoby exekucí, která v mnoha případech ničí lidské životy a bere dlužníkům lidskou důstojnost.

Plné znění dopisu posíláme v příloze s podpisy osobností napříč křesťanským spektrem.

Za iniciativu Za církev sociálnější,

Jan Bierhanzl





Vážení biskupové, vážení členové a členky synodní rady, vážení členové a členky ústřední rady,



Obracíme se na Vás jako na nejvyšší představitele tří největších a také nejbohatších křesťanských církví v České republice s žádostí o praktickou solidaritu s lidmi kolem sociálního centra Klinika, kteří nyní čelí (podle nás neoprávněné a neopodstatněně) vysoké exekuci.


O co konkrétně jde?

Maduro stále vzdoruje. Ve hře je i vojenská intervence

26. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Násilné střety na venezuelsko-kolumbijské hranici a tahanice o humanitární konvoj americké federální agentury USAID se ve skutečnosti daly očekávat. Ti, kdo podrobně mapují venezuelskou krizi, opírajíce se o poznatky nezávislých akademiků a institucí, soudí, že Washington ve spolupráci s venezuelskou opozicí usiluje o změnu režimu ve Venezuele, přičemž americký humanitární konvoj se stal příslovečným trójským koněm. Represivní zákrok Madurových bezpečnostních složek na venezuelsko-kolumbijské hranici je sice nutno odsoudit, avšak před riziky vyplývajícími ze zpolitizování humanitární pomoci ve Venezuele již dříve varovaly OSN i Mezinárodní výbor Červeného kříže. Tato mezinárodní tělesa nechtějí mít se strategií Washingtonu a venezuelské opozice nic společného. Madurova vláda a opozice by v tak ožehavé chvíli měly zachovat chladné hlavy a přistoupit na národní dialog pod záštitou OSN a neutrálních států, jinak riskují vleklý civilní konflikt s účastí Spojených států.

Globální oteplování: Zaspali jsme. Je červen!

25. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ve Walesu byla v pondělí poprvé v historii v zimě zaznamenána teplota vyšší než 20 stupňů Celsia. Lidé v Británii se těší v tričkách a kraťasech letnímu počasí, avšak v podtextu je znepokojení: vždyť je únor!

Karikaturista Matt: Zaspali jsme! Je červen!!


Odstrašující příklad: EU nebyla pro Británii problém, dokud jej David Cameron uměle nevytvořil

25. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V Čapkově a Haasově filmu Bílá nemoc je sekvence, v níž hovoří dr. Galén se svým protějškem, lékařem z oné "malé evropské země", s nímž se seznámil na bojišti první světové války, když společně obvázali raněné vojáky z obou bojujících stran. Lékař z oné "malé evropské země" se Galéna ptá: "To jsou ve vaší zemi všichni tolik pro válku?" Galén odpovídá, "Nejsou, jsou úplně normální jako všude jinde, jenže jsou připravováni na válku státní propagandou a sdělovacími prostředky."  (Cituju po paměti.)

Čapek byl věštec. Varoval opakovaně nejen před divokou a tupou krutostí davu, ale i před neodpovědnými sdělovacími prostředky, které dokáží vytvořit neexistující problém a zavést lidi do slepé uličky a do katastrofy.

Přesně to se stalo v České republice, když tam média vytvořila v drtivé většině obyvatelstva neexistující problém s uprchlíky a vykonstruovala nesmyslnou, zuřivou nenávist vůči muslimům. Stejně tak, jak vyvolával český tisk od konce třicátých let iracionální nenávist vůči židům.

Přesně totéž se stalo v Británii. Než vytvořil David Cameron v Británii neexistující problém s Evropskou unií, EU byla dlouhá léta "problémem"  jen pro 6 procent britského obyvatelstva!!

Když vám média a politikové systematicky lžou, většina národa ty lži přijme a začne podle nich jednat. Bohužel.

Nikdo neměl v Británii problém s EU, dokud ho nevytvořil Cameron:


Venezuela: Když zloděj křičí "Chyťte zloděje!"

25. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokus venezuelské opozice dostat do země mezinárodní humanitární pomoc o víkendu skončil napadením konvojů vládními ozbrojenci. Ve městě Santa Elena de Uairen nedaleko hranice s Brazílií zemřeli nejméně čtyři demonstranti, stovky jich byly po celé zemi zraněny a část humanitární pomoci nedaleko města Cucúta - ještě na kolumbijském území - Madurovy jednotky zničily. Kromě toho Madurův režim v sobotu přerušil diplomatické styky s Kolumbií. Předseda Národního shromáždění a úřadující prezident Juan Guaidó vyzval mezinárodní společenství k vystupňování tlaku na Madurův režim. Zatímco však politická slabost kolumbijského prezidenta Duqueho a výhrůžky ultralevicové guerilly ELN sponzorované Kubou minimalizují vyhlídky na americkou intervenci z území tohoto souseda, Brazílie se staví odmítavě ke snaze USA zapojit do krize její ozbrojené síly nebo umístit na brazilském území vojáky U.S. Army. 

Evropská unie poslala v Egyptě Theresu Mayovou kamsi

25. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Británie čelí chaotickému odchodu z EU, nebo musí svůj odchod odložit, varuje Donald Tusk


Britské premiérce Therese Mayové se nepodaří prosadit svou dohodu o brexitu v Dolní sněmovně, varoval předseda Evropské komise Donald Tusk. Británii tedy zbývá jen možnost "chaotického brexitu" dne 29. března, anebo odložení brexitu. Tusk dodal, že je nyní zjevné, že odložení brexitu je "racionální rozhodnutí", vzhledem k tomu, že se premiérce Mayové nepodařilo získat podporu pro svou dohodu o brexitu.

Mayová ovšem nabídku odložení brexitu odmítla. Trvá na tom, že Británie odejde z EU dne 29. března. Bez dohody to bude katastrofa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



Během schůzky Evropské unie v egyptském letovisku Sharm el-Sheik znovu po tisící opakovala Evropská unie svůj neměnný postoj vůči Británii a vládě Theresy Mayové. Šéf Rady Evropy Donald Tusk varoval Mayovou v neděli odpoledne - po tisící - že vedoucí představitelé EU jí nenabídnou žádné ústupky ohledně dohody o odchodu Británie z EU, dokud neuspořádá další hlasování v Dolní sněmovně a dokud nedokáže, že má ve sněmovně většinu pro něco.

Tusk toto sdělil Mayové během soukromého třicetiminutového rozhovoru poté, co Mayová oznámila, že ruší plánované hlasování o dohodě o odchodu Británie z EU, které se mělo konat ve středu 27.2., a odkládá ho až na 12. 3., tedy pouhých 17 dní před brexitem.

Zdroje západního úpadku

25. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Nárůst problémů v transatlantickém společenství se projevil již dlouho před Trumpovou administrativou, brexitem a nástupem populistických hnutí, píše Andrew A. Michta.

Před čtyřmi lety byl zavražděn Boris Němcov

25. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Truchlící ruští občané položili květiny v centru Moskvy u improvizovaného památníku zavražděnému čelnému ruskému opozičnímu politikovi Borisi Němcovovi, který byl zastřelen na mostě u Kremlu dne 27. února 2015.


Africká unie chce zlikvidovat plán EU zpracovávat žádosti migrantů v Africe

25. 2. 2019

čas čtení 2 minuty


Z připravovaného dokumentu Africké unie vyplývá, že se chystá přesvědčit pobřežní státy v Africe, aby v této věci s EU nespolupracovaly.


Africká unie usiluje o likvidaci nejnovějšího plánu Evropské unie na zastavení migrace do Evropy. Poukazuje na to, že se Evropská unie snaží vytvořit v Africe "de facto vazební tábory" pro imigranty a porušovat práva osob, které v nich mají být zadržovány. To by bylo porušením mezinárodního práva.

Bělorusko "se nikdy nestane součástí jiného státu"

Lukašenko je připraven spolupracovat s NATO

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Suverenita a nezávislost jsou hlavními úspěchy současné generace Bělorusů a osobně prvního prezidenta, tvrdí Aleksandr Lukašenko. Ten prý nikdy nebude souhlasit se včleněním Běloruska do jiného státu. O hlavních prioritách zahraniční politiky prezident hovořil se studenty Vojenské akademie, píše Anton Chodasevič.

EU má Británie plné zuby: chce odložit brexit do r. 2021

25. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V které chvíli předstihne Theresa Mayová Davida Camerona jako nejhorší ministerský předseda za posledních 100 let? Už mu teď musí být strašně blízko!

Vysocí činitelé Evropské unie zuří stále více nad nesmyslným chováním britské premiérky Theresy Mayové a plánují možné odložení brexitu o dva roky, až do roku 2021.

Pokud britská Dolní sněmovna odmítne "dohodu" Theresy Mayové s Bruselem o brexitu a bude požadovat odložení brexitu, Evropská unie zastává nyní názor, že krátkodobé odložení brexitu z nynějšího data 29. března 2019 třeba o pouhé tři měsíce by nic nevyřešilo, protože Británie prostě není schopna v tak krátké době jasně říci, co vlastně chce.

Felgengauer: Závislost Ruska na Číně "narůstá každým dnem"

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Rusko ve vojenské technologii stále více závisí na Číně - což znamená obrácení trendu, který existoval ještě před několika dekádami, napsal nezávislý analytik Pavel Felgengauer v článku krátce po publikaci staženém z webu Gorbačovovy Novoj gazety. Také geopolitická rovnováha se podle Felgengauerova názoru posouvá ve prospěch Číny, a to na úkor Ruska.

Jak nedostatek vody vyostřil politické násilí v Iráku

25. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Rychlý nástup občanské války v Iráku v roce 2014 přiměl diplomaty, generály a politiky z celého mezinárodního společenství k debatám o tom, jak lze předcházet návratu násilí do země dlouho dominující titulkům mezinárodních zpráv, napsal Austin Michael Bodetti. Mnohé z těchto diskusí se soustředily na dobře známá témata boje s terorismem, mezináboženského dialogu a udržování míru. Nicméně tyto konverzace se nikdy nedotkly klíčové role environmentálních témat v občanské válce v Iráku. K vyvolání jedné z nejvytrvalejších epizod politického násilí 21. století zvlášť přispěl nedostatek vody.

Invazivní termiti ohrožují ostrov Tenerife

25. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Hmyz, jemuž vysoké teploty na Kanárských ostrovech svědčí, se rozšířil do tří municipalit, včetně San Cristóbal de La Laguna, která se nachází na seznamu Světového kulturního dědictví, informuje Jorge Berástegui.

Hospodaření OSBL v lednu 2019

5. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V lednu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 133 485.14  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem ledna 2019 438 767.09  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22820