Írán: Když se nebude nic dělat, do června na koronavirus zemře v Íránu 3,5 milionu lidí

18. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus


- Od pátku 20. března se přestává učit ve školách v Británii. Avšak zdravotníci, policie a lidé, kteří obstarávají potraviny, budou muset dál chodit do práce. Proto budou školy otevřeny jejich dětem a také nejzranitelnějším dětem. Ve školách bude méně dětí, což zpomalí šíření infekce. Vláda varuje rodiče, aby děti nenechávali u dědečků a babiček.
- Počet cestujících v londýnském metru poklesl o 50 procent.
- V Anglii zemřelo dalších 32 osob, celkový počet mrtvých je 104.
- Tesco je další supermarket, který nebude prodávat více kusů od každého zboží jednomu zákazníkovi než jen tři.
- Ve Spojených státech plánuje vláda rozesílat americkým občanům šeky v hodnotě 2000 dolarů. Vláda také připravila dotace pro malé podniky v částce 300 miliard dolarů. Americké ministerstvo financí celkově připravuje záchranný dotační plán pro ekonomiku v hodnotě 1 bilionu dolarů. ZDE  
- Írán zaznamenal ve středu dosud největší nárůst úmrtnosti. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 147 lidí, je to nárůst o 15 procent. Celkem zemřelo v Íránu 1135 osob. Oficiálně bylo zjištěno 17 361 případů nákazy. Íránci oslavují perský Nový rok a mnoho z nich ignoruje varování, aby nepoužívali veřejnou dopravu a neshromažďovali se na veřejných místech.
- Počet oficiálně zjištěných osob nakažených koronavirem dosáhl 200 000.
- Vietnam zakazuje trhy, kde se prodávají živá zvířata. Odborníci poukazují na to, že v důsledku bezprecedentního zbohatnutí Číňanů se v Číně rozšířila záliba v konzumaci nejrůznějších podivných zvířat a že poprvé v historii se tak lidstvo dostalo do bezprostředního kontaktu se zvířecími organismy, často nakaženými, s nimiž dosud nikdy v historii nemělo styk.
- Letecká společnost EasyJet začala prodávat lety na podzim a příští zimu - za jednotnou cenu 29.99 liber (900 Kč), dokonce i na Vánoce a na školní prázdniny. Také umožňuje cestujícím, kteří mají letět v nadcházejících dvou měsících, aby si změnili rezervaci bez jakýchkoliv poplatků. (Společnost British Airways nyní do konce května umožňuje cestujícím změnit svou rezervaci zadarmo na jakýkoliv jiný den a na jakoukoliv jinou destinaci, aby se lidé dostali domů.) EasyJet doufá, že se jí prodejem letenek na příští zimu podaří získat určitý příjem v situaci, kdy příjmy leteckých společností zmizely.
- Brusel před zavedením naprosté karantény. Ani noha v ulicích:


- Dvě organizace OSN oznámily, že byly nuceny dočasně suspendovat umísťování uprchlíků v bezpečných zemích, a to poté, co nevládní organizace vážně varovaly, že uprchlíci, a z nich především děti bez doprovodu rodičů, potřebují naléhavou pomoc. Charitativní organizace jsou vážně znepokojeny osudem 36 000 žadatelů o azyl na řeckých ostrovech, kteří žijí v přeplněných táborech, často bez elektřiny, bez topení a teplé vody.

- V Íránu zemře do června 3,5 milionu lidí, pokud se nebude proti koronaviru dělat nic. Efektivní zdravotnickou pomoc značně komplikují americké sankce, které íránské vládě znemožňují nákup léků, zdravotnického materiálu a humanitární pomoc ze zahraničí. Trumpova vláda včera sankční režim ještě více zpřísnila.

- Britský expert z Imperial College, který varoval, že v Británii zemře čtvrt milionu lidí, je nakažen koronavirem:


- Počet případu koronaviru stoupl za 24 hodin ve Francii o 1097 na 7730. Zemřelo 175 lidí, což je za posledních 24 hodin o 27 víc. 

Rozhovor Britských listů 264. Narodili jsme se v blbé době

13. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Připomenutí, že to bývalo o hodně horší než dnes...

Dr. Paul Millar pracoval v Edinburku poslednich dvacet let v neplacené funkci honorárního konzula České republiky. Dověděli jsme se, že mu za pár týdnů bude 87 let. Pan doktor Millar se narodil v roce 1933, v roce příchodu Hitlera k moci. Při nacistické okupaci Československa mu bylo šest let. V roce 1942, když mu bylo devět, poslali po atentátu na Heydricha jeho maminku nacisté do koncentračního tábora a jeho samotného na převýchovu do Německa. O jeho neuvěřitelných zážitcích s dr. Millarem hovoří v tomto prvním ze tří rozhovorů Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Jak jsme přišly ke koronaviru a jak to zvládáme

18. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

K tomuto videu: Dívky dělají naprostou pitomost, že si berou léky proti horečce. Máte-li horečku 39 - 40 stupňů, horečka koronavirus usmaží. Horečka je přirozenou obranou organismu proti koronaviru. Berte si léky proti bolesti, nikoliv proti chřipce, upozornil veřejnost včera v britském rozhlase čelný lékařský odborník. (JČ)


V Británii je nakaženo koronavirem asi 55 000 lidí

18. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Hlavní poradce britské vlády uvedl, že v Británii je nakaženo koronavirem asi 55 000 osob a že cílem vlády je zajistit, aby na koronavirus zemřelo méně než 20 000 lidí.
- Tři největší britská letiště varovala, že budou nucena zastavit provoz, pokud jim vláda finančně nepomůže.
- Saúdská Arábie plánuje v nadcházejících dnech virtuální summit skupiny G20 s cílem koordinovat světové úsilí ve zdravotnické i ekonomické oblasti v boji proti koronaviru.
- Evropská unie připravuje nejpřísnější zákaz cestování ve své historii. Francie se přidala k Španělsku a k Itálii a zavedla nejpřísnější karanténu. Donald Trump doporučil Američanům, aby změnili své chování, a poprvé přiznal, že boj proti koronaviru může trvat dlouhé měsíce.
- Počet mrtvých v Itálii stoupl za posledních 24 hodin o 16 procent. Celkem v Itálii zemřelo 2503 osob. Počet potvrzených nakažení stoupl na 31 506.
- Írán v důsledku epidemie koronaviru dočasně propustil 85 000 vězňů.
- Britská vláda oznámila, že podnikům zprostředkuje levné půjčky v celkové hodnotě 330 miliard liber.
- Ve všech státech americké Unie je nyní nákaza koronavirem.
- Australská vláda informovala občany, aby očekávali nejméně půl roku vážného narušení normálního života.
- Trestní procesy trvající déle než tři dny budou v Anglii a ve Walesu odloženy.
- Americký ministr financí Steven Mnuchin varoval v úterý republikánské senátory, že pokud by neschválili záchranný balík pro ekonomiku, nezaměstnanost v USA stoupne na 20 procent a vzniknou trvalé hospodářské škody.
- V USA zemřelo 108 lidí. Počet registrovaných infekcí dosáhl 6423.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Spojené státy nyní navrhují univerzální základní příjem

18. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Spojené státy nyní navrhují univerzální základní příjem.

Ve Velké Británii najedou objevili, že existuje kouzelný strom, na němž rostou peníze. Nouzové fondy budou (údajně) nyní k dispozici všem, kdo se dostanou do potíží. Takže všechny ty věci, o nichž nám říkali za celých posledních 40 let, že jsou nemožné, jsou najednou nyní možné.

Znamená to, že by mohla tato krizová reakce na koronavirus vést k vzniku lepší společnosti?

Takže je to na nás: Použijme tuto děsivou krizi k tomu, abychom se navzájem podporovali, vyžadovali od svých vlád, aby se chovaly lépe, a vytvářely takový svět, v němž chceme žít.

Anebo sledujme, ponižujícím způsobem, jak se společnost rozloží v bitkách o toaletní papír.


Jak Fox News obrátily o 180 stupňů

18. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Ještě před několika dny tvrdila americká  Fox News, že obavy z koronaviru jsou nesmysl - že je to spiknutí, jehož používají zlovolní Demokraté proti dokonalému prezidentu Trumpovi. Obyčejná chřipka je daleko nebezpečnější než koronavirus.

Během několika málo dní Fox News otočila a nyní veřejnost vážně varuje před smrtícím dopadem koronaviru:


Česko a epidemie: Dohnat a předehnat Albánii?

Diktaturou ku zdraví?

18. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Česká republika je podle mezinárodního žebříčku Global Health Security Index pro případy náhlé zdravotní krize připravena hůře než Argentina, Jihoafrická republika, Turecko či Albánie ZDE. S nezávislým hodnocením ovšem ostře kontrastuje na odiv vystavované přesvědčení české vlády, že v koronavirové krizi vše dělá skvěle a "naše" opatření prý napodobují v zahraničí.

Mezitím v Absurdistánu 120

Jak řeši Polsko epidemii koronaviru?

18. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut



Jak se pandemie šíří Evropou, rozhodl jsem se opustit svůj normální hektický styl a soustředit se na jediné téma: Jak řeší Polsko epidemii koronaviru? Budu se zabývat tím, jak Polsko přistupuje k tomuto problému na různých úrovních a pak, pro ty, kdo opravdu nemohou žít bez idiotských absurdit, pohlédneme na reakce polské katolické církve.

Návod na přežití apokalypsy KORONAVIRU…

18. 3. 2020 / Ivo Barteček

čas čtení 14 minut

(Získání roušek je priorita za každou cenu! Česká republika za pár dnů dohání v nemocnosti 13 krát větší Japonsko, které s koronavirem bojuje už 2 měsíce!)


Tento článek byl napsán v neděli 15. března pro Britské listy, ale vlivem editorských požadavků byl opožděn, a tak je již méně aktuální, než by byl v plánovaném vydání v pondělí, na druhou stranu tento článek byl autorem každodenně aktualizován o novinky, a proto má stále co nabídnout.

První článek na téma koronaviru „Svět není připravený na KORONAVIRUS, na apokalypsu … quo vadis? - https://blisty.cz/art/99081-svet-neni-pripraveny-na-koronavirus-na-apokalypsu-quo-vadis.html“ předpověděl zavření škol a veřejných událostí v České republice. Nejenže autor přesně identifikoval jedinou rozvinutou zemi podobnou Evropě, která bojuje proti koronaviru správně - Japonsko (po prvním fiasku s lodí Diamond Princess), ale sáhodlouze popsal některé důležité, ale i některé idiosynkratické záležitosti ve spojitosti s pandemií koronaviru.

Monitor Jana Paula: Světská sláva polní tráva

18. 3. 2020 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

 

Co je to vlastně budoucnost? V lidském smrtelném životě ji může dejme tomu nějak prožívat mladý člověk, jako cosi, co je mu zatím velmi vzdálené, co je teprve před ním, a co do jisté míry může ovlivnit. Nějakou budoucnost ještě může mít i člověk střední generace, ti nejstarší už svoji budoucnost vlastně žijí. Můžeme se tedy bavit jen o budoucnosti lidského pokolení jako takového, protože každý jednotlivec měl, má, a nejspíše stále bude mít svoji budoucnost vymezenou jen v rámci vlastního života, v období od svého narození do svého úmrtí. To je fakt, s kterým zatím nelze mnoho udělat. Mladí si mohou bláhově myslet, že nic zlého se jich netýká.

Restauracím hrozí ztráty v desítkách miliard, bez státní pomoci je celý sektor existenčně ohrožen

18. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Vláda musí pomoci formou daňových prázdnin: zmrazit placení odvodů za zaměstnance, smysl dává také nulová sazba DPH

Tisková zpráva Sdružení pro zaměstnanecké stravování, z.s. prozams.cz


PRAHA (18. března 2020) – Tuzemským restauracím hrozí v důsledku opatření proti šíření koronaviru extrémně vysoké ekonomické ztráty v řádu desítek miliard korun, které mohou zcela ochromit celý sektor

Restaurace jsou uzavřeny na základě rozhodnutí vlády od sobotního rána a mohou nyní pouze nabízet jídla a nápoje formou prodeje z výdejního místa nebo prostřednictvím donáškové služby. V první pracovní den(pondělí 16. 3.) jejich tržby v porovnání s běžným  pracovní den poklesly na základě dotazování u provozovatelů restaurací cca o 90 procent.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Plánování pro příští koronavirus začíná právě teď

18. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Historie nás učí, že každé století či dvě přichází zvlášť virulentní patogen, který představuje pro lidi významnou globální hrozbu. Nevíme, zda koronavirus bude mít nakažlivost španělské chřipky, která infikovala více než třetinu lidstva, a nemá ani přibližně 60 % smrtnost ptačí chřipky z roku 1997. Ale co když jednoho dne budeme čelit biologickému oponentovi, který zkombinuje obojí?, píše James Stavridis.

Zprávy z přední linie boje proti COVID-19

18. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Jaké je to pro medicínský personál v přední linii boje s infekcí COVID-19?

   

"V posledních několika týdnech jsem se sotva vyspal. Ostatní lékaři a nemocniční personál, všichni jsme často pracovali 18 hodin v kuse. Během pouhých 24 hodin jsme zřídili jednotku pro subintenzívní péči, abychom snížili tlak z jednotky intenzívní péče. Nyní tam posíláme případy, které nejsou až tak vážné."

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Čína spustila dezinformační kampaň, která viní z koronaviru USA

18. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Bombastičtí představitelé čínské vlády pokládají základy k obvinění USA z globální pandemie koronaviru a tím k vyvinění čínské komunistické strany. Zdá se, že trumpovská rétorika má svůj jasný zrcadlový obraz na druhé straně planety. Americký prezident označuje pandemii za "cizí virus"? Číňané ji označí za virus americký, píše Brendon Hong.

Koronavirus a výluky ve Španělsku

18. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Španělské firmy reagují na koronavirus vlnou dočasných výluk, která ovlivní více jak 100 000 pracovních míst, upozorňují Javier Salvatierra a Dani Cordero.

29892

Čas věřit a žít

17. 3. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Dobrý den a ahoj,

mám z dnešních dní radost. Mám radost, že si pomáháme, nosíme a šijeme roušky, nabízíme odvoz potravin, chováme se ohleduplně, sdílíme si rady psychologů, on-line kázání i informace, kde se zpřístupňují knihy ke čtení, dobré filmy - či informace, kde města i vesnice nabízejí rozvážku potravin a léků. V Liberci vyvinuli roušky z nanovláken, která ochrání před viry na 98%. To je dobré.

Už nemůžem...

17. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Už nemůžem. Nespíme, nejíme, na záchodě jsem nebyla ani nepamatuju. Telefon zvoní prakticky nepřetržitě. Jasně, jako lékaři jsme se upsali náročné práci, věděli jsme, do čeho jdeme. Ale tohle je jiné. Tohle je sprint i maraton v jednom - je to hrozně intenzivní zápřah, ale zároveň to trvá dlouho a konec je zatím v nedohlednu, píše na Facebooku lékařka Pavla Kovaříková z Nemocnice Na Bulovce.

Na koronavirus už zemřelo více než 7000 lidí

17. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Náměstek hlavního britského vládního zdravotníka profesor Jonathan Van-Tam nevyloučil, že sebeizolační opatření, která nyní zavádí britská vláda, budou muset trvat až rok. Předpověděl ale, že zjřemě budou trvat nejméně několik měsíců.
- Většina kin v Británii přestává promítat.
- Britská letiště do několika týdnů zkolabují bez vládní finanční podpory, varují jejich ředitelé. Británie bude muset od nynějška mít válečný státní rozpočet, konstatovalo britské ministerstvo financí. Za druhé světové války došlo k poklesu HDP v Británii o 20 procent a vláda nyní obdobně bude muset použít na záchranu ekonomiky rozsáhlé finanční půjčky.
- Úmrtnost na koronavirus zvyšuje trvale špatná kvalita vzduchu ve městech, varují experti. Znamená to, že počet mrtvých ve městech bude vyšší než na venkově. Předběžné výpočty amerického experta dokazují, že kdyby v Číně nebyl drasticky znečištěný vzduch, zemřelo by tam na koronavirus daleko méně lidí.
- Britský sektor restauračních služeb, hotelů a hostinců bude zničen, pokud mu vláda naléhavě neposkytně rozsáhlou finanční pomoc, varovali předáci tohoto sektoru.
- Čína reagovala zuřivě na Trumpův tweet, že jde o "čínský virus". Mluvčí čínského miínisterstva zahraničí Geng Shuang uvedl, že by se americký prezident měl starat o své vlastní problémy. "Někteří američtí politikové se snaží Čínu stigmatizovat. Čína to ostře odsuzuje. Naléháme na USA, aby přestaly s touto ohavnou praxí. Jsme velmi rozhněvaní a silně proti tomu protestujeme."
- Německý ministr zahraničí Heiko Maas oznámil, že německá vláda zahájí repatriační operaci pro tisíce německých občanů, kteří v důsledku koronaviru uvízli v zahraničí. Vláda na to poskytne 50 milionů euro. Po celém Německu si lidé nakupují na poslední chvíli zboží, které není považováno za životně důležité, poté, co německá vláda v pondělí oznámila, že od zítřka bude většina obchodů uzavřena.  Supermarkety a lékarny zůstanou otevřeny. V Německu bylo v úterý zaznamenáno 7000 nakažených, ale jen 17 mrtvých. Šéfové německých nemocnic uvádějí, že zvyšují počet lůžek na intenzivní péči z nynějších 28 000 na 34 000 s ventilátory. Volkswage končí výrobu ve všech svých továrnách v Evropě. Novináři nemají už fyzický přístup na tiskové konference, ale mohou ministry kontaktovat digitálně.
- Asijské země se připravují na "bumerangový efekt" - na návrat epidemie do jejich zemí z Evropy. Z 21 nových případů nákazy v Číně jich bylo 20 dovezeno ze zahraničí. Na Tchajwanu bylo všech 24 nových případů nákazy dovezeno ze zahraničí, v Jižní Koreji 44. V Singapuru bylo v pondělí 17 nových případů infekce, z toho 11 ze zahraničí. Šéfka Hongkjongu Carrie Lam řekl v úterý na tiskové konferenci: "V mnoha zemích je počet nákaz explozivní. Jestliže nepřijmeme přísná opatření, obávám se, že veškeré naše úsílí za poslední dva měsíce bude promarněno."
- V Íránu zemřelo dalších 135 lidí, celkem tam zemřelo 988 osob. ZDE 
- Do pondělka zemřelo na koronavirus 7119 osob. Celkem je 181 377 potvrzených nákaz a 78 085 lidí se uzdravilo.
- V Británii udělala vláda Borise Johnsona obrat o 180 stupňů a doporučila, aby se nemocní lidé, těhotné ženy a osoby starší 70 let sebeizolovali. Když se v rodině objeví u jednoho člena nákaza, projevující se kašlem a vysokou teplotou, CELÁ RODINA má zůstat čtrnáct dní v karanténě.
- Donald Trump doporučil něco podobného Američanům. Chce, aby Američané nechodili do míst, kde je více než 10 lidí. Varoval je, že přísnější opatření jsou nutná pro omezení šíření nákazy a že zřejmě dojde k hospodářskému útlumu.
- Francouzský prezident Macron vážně promluvil k národu. Konstatoval, že občané, kteří o víkendu nerespektovali zásadu sebeizolace, ohrozili sami sebe i lidi kolem a ohlásil přísnější opatření, která budou vynucována policií:


- Kaliforňané také dostali příkaz, aby nevycházeli z domu, poté, co v Kalifornii došlo k 14 procentnímu zvýšení počtu nákaz. Celkem je tam 335 nakažených osob a šest lidí zemřelo.
- Čína v pondělí zaznamenala 21 nových případů koronaviru. O den předtím jich bylo jen 16. Počet nákaz z dovozu v kontinentální Číně dosáhl 143, o dvacet více než předchozí den. Oficiální Čínský deník napsal v úterý v redakčním komentáři, že by se ostatní svět měl poučit z Číny a přijmout zásady okamžitého zjišťování nákazy, rané karantény a rané léčby, jinak se pandemie nezastaví.
- Trump říká koronaviru "čínský virus":


- Firma Amazon v Americe najala dalších 100 000 osob, protože objednávky zboží posílaného poštou rapidně vzrostly.

- Herec Tom Hanks byl v Austrálii propuštěn z nemocnice, jeho manželka Rita Wilsonová zůstává v izolaci.

- Šéf Světové zdravotnické organizace Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus zapřísahal státy, aby rigorózně pokračovaly v testování pacientů, zda mají koronavirus. Zdůraznil: "Nevidíme dostatečně urgentní eskalaci testování, karantény a zjišťování kontaktů, což  musí být podstatou reakce."

- V Británii celkem zemřelo 55 lidí, nejmladšímu bylo 56 let.

- Evropská unie navrhla zákaz veškerého cestování, které není životně důležité, na dobu 30 dnů. Egypt, Kanada a Malajsko jsou dalšími zeměmi, které uzavřely svá letiště.

- Francie varovala před "rychle se zhoršující situací" a Španělsko provedlo rekvizici svého soukromého zdravotnictví.
- Německo uzavřelo modlitebny, bary, restaurace, muzea a kina.

- Dále drasticky klesají světové burzy.

- Letecké společnosti Qantas, British Airways, Ryanair, easyJet a Virgin Atlantic v pondělí oznámily, že ruší až 90 procent svých letů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Diskuse ano, ale pozor na její meze a míru relevance!

17. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty



Nemohl jsem si nevšimnout. Hned tu byla reakce na dva mé poslední příspěvky do Britských listů. Takže hned: díky za aktivní zájem o nabídnutá témata. Vždy bychom měli být vděčni za „zpětnou vazbu“. A že téma hned zcela „nezapadlo“ do zapomnění.

Pochopitelně někde nemálo jinde, ne-li skoro vždycky může být jak autor, tak jeho možný kritik. Už těmi informačními zdroji, ž nichž obě strany – často s odlišnou mírou kvalifikace – pokaždé čerpají. Ale možná ještě víc způsoby, jimiž posléze si vybírají zdroje svých informací a jak potom ty získané údaje interpretují. (Nedávno jsem se o tom v BListech zmiňoval. Třeba 2. března.)

Koronavirus: Uvědomujete si, jaký byl Karel Čapek prorok?

17. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

V Evropě, postižené sílícím populismem, ultrapravičáctvím, vlivem pouliční chátry a demagogie diktátorů se rozšíří pandemie choroby Morbus Tschengi, která do světa přišla  z Číny. Mladí lidé jsou proti této nakažlivé smrtelné chorobě imunní. Choroba zabíjí jen staré lidi, mladí jsou v pořádku. "Morbus tschengi je totiž typická choroba pokročilého věku. Patrně jí k tomu poskytují příznivé podmínky ony normální organické změny, kterým říkáme stárnutí," sděluje novinářům profesor Sigelius na Lilienthalově klinice. Proti pandemii není lék, dokud - -

Ostatní už znáte.

Tohle není jediný případ, kdy Karel Čapek ohromujícím způsobem předpověděl budoucnost.

Byl to dobrý psycholog. Znal své Pappenheimské. (Nejen Čechy.)

Jen Karel Čapek nezaznamenal, že by v případě pandemie následoval naprostý rozval zdravotnictví a lékaři by nebyli tak bohorovní jako kolaborant s režimem Sigelius...

No, jen se na ten film podívejte znovu:

 

V Itálii se onemocněním COVID-19 nakazilo už 1 700 zdravotníků, v Evropě je zapotřebí solidarita

17. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

tisková zpráva

Počet lidí s onemocněním COVID-19 v řadě evropských zemí rychle narůstá a Evropa je nyní epicentrem pandemie této nemoci. Lékaři bez hranic proto vybízejí jednotlivé země, aby nezapomínaly na vzájemnou solidaritu. Je důležité, aby se dostalo nezbytné zdravotnické vybavení (včetně ochranných pomůcek pro zdravotníky jako jsou roušky či respirátory) tam, kde je ho zoufale zapotřebí.

 

Lékaři bez hranic začali minulý týden pomáhat zdravotníkům ve čtyřech nemocnicích v oblasti současného epicentra nákazy v Itálii. Jedním z obrovských problémů tam je nedostatek ochranných pomůcek, což často zanechává zdravotníky v první linii nechráněné. Zhoršuje to epidemii a brání v jejich snaze zachraňovat životy pacientů.

Názor z Británie: My lékaři máme z koronaviru strach. Jak bychom ho mohli nemít?

17. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus


Jsem lékař v britském státním zdravotnictví a uklidňuje mě klid a odvaha našich zaměstnanců, navzdory šířícímu se strachu, píše anonymně v deníku Guardian jeden lékař.

Plíživý, bodavý, prudký strach. Posadil jsem se u stolu a otevřel jsem na počítači sken pacienta, který jsem měl zhodnotit. Přišel s horečkou a kašlem a - což bylo klíčové - nebyl nedávno v zahraničí ani nebyl ve styku s nikým nakaženým. Charakteristický vzorec skvrnité běloby, podobný drcenému sklu, se objevil kolem vnějších částí obou jeho plic. Poprvé jsem už nemohl předstírat, že nemoc, o které jsem toho tolik četl, je v Číně, nebo v Íránu nebo v Itálii. Je tady a šíří se. V mém městě. V mé nemocnici. Na mé obrazovce.

Blbí Angličané ve Španělsku ignorují příkaz úřadů být v karanténě

17. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

A tentokrát nevadí, že videoreportáž pořídila ruská propagandistická státní televize RT:


Británie "nařídí seniorům čtyřměsíční izolaci"

16. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta


Lidé v Británii s věkem nad 70 let budou brzy vládou požádáni, aby zůstali v přísné izolaci po dobu čtyř měsíců. Má jít o součást plánované reakce na koronavirus, uvedl politický redaktor televize ITV.

Robert Peston řekl, že vláda zřejmě začne vynucovat mobilizační úsilí "ve válečném stylu" v příštích pěti až dvaceti dnech. Další plánovaná opatření zahrnují rekvizice hotelů a dalších budov určených za dočasné nemocnice a rekvizice soukromých nemocnic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Mimořádný report: dezinfo – koronavirus

Epidemie koronaviru – zmapování přelivu ruských dezinformací do českého kyberprostoru

16. 3. 2020

čas čtení 12 minut

Čeští elfové, 15.3.2020

Shrnutí:

Ruské dezinformační operace tradičně využívají objektivní problémy a krize v cílových zemích k rozbíjení důvěry tamních občanů ve vlastní stát. Často k tomu využívají zcela protikladné konspirační narativy. Nejinak je tomu i v případě aktuální krize epidemie koronaviru COVID-19, kde sjednocujícím prvkem dezinformačních příběhů je oslabení společenské důvěry, kázně a soudružnosti občanů České republiky s jejich politickými představiteli a západními zahraničně-politickými spojenci.

Koronavirus: Když vláda honí bycha

16. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Český stát usilovně "pečující o dobro" občanů de facto zakázal prodej respirátorů, které by jim poskytly alespoň částečnou ochranu ZDE. Ovšem ochranné pomůcky nemají v dostatečných počtech ani lékaři, přičemž vláda vehementně tvrdí opak ZDE. Ti lékaři, kteří už v počáteční fázi epidemie ani nestíhali testovat ZDE, mj. proto, že státní instituce záměrně vynechaly část existujících testovacích kapacit ZDE.

Koronavirus ve světle vědy a politiky

16. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

Dnes už vlastně není možné napsat ani politický komentář, aniž by se týkal koronaviru. Ba divím se, když mi textový editor podtrhuje „koronavirus“ jako neznámé slovo. A skutečně: to, co dnes tak prožíváme, před půl rokem nikdo neznal.

Já osobně sleduji a komentuji průběh epidemie na Facebooku, ale to dělám spíše proto, abych se sám zorientoval. Jsem v oblasti virologie nebo epidemiologie naprostý laik a jen si snažím dávat dohromady informace ve světle svých vědeckých návyků.

Základní význam koronaviru a environmentální krize je tentýž: osvobodit se od přírody

16. 3. 2020 / Tomáš Korda

čas čtení 5 minut

 


V článku nedávno uveřejněném na stránkách Alarmu dochází jeho autor k podnětnému zjištění: „Díky epidemii víme, že všechny ty výmluvy, proč nelze s klimatickou změnou nic dělat, byly vylhané. Možné je totiž všechno.“


Tvrdý boj vlád s koronavirem dokazuje, že když se chce, tak to jde. Když běží o život, jde ekonomika stranou. Všechny ty řeči, že řešení klimatické krize nesmí ohrozit ekonomiku, byly jen prázdné výmluvy. Nyní vidíme, že ekonomické zájmy nejsou nedotknutelné.


Pocházel Ježíš z rodu Davidova?

16. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut



Vím, že zrovna teď máme snad všichni spíše jiné a naléhavější starosti. Především, aby nás a naše blízké nepostihl koronavirus. Ovšem také kalendář má své ustálené položky, které rovněž nějak „chtějí své“.

Blíží se Velikonoce. Spolu s nimi snad občas i nějaký námět kolem Ježíše. V prostředí s křesťanskou tradicí (alespoň z minulosti, a pak skoro určitě nejen chrámovou) se automaticky mluví o Ježíši jako majícím už příjmení „Kristus“. Pak ovšem tu hned bude symbolika kříže, toho „golgotského“. Málokdo bude hned zrovna okamžitě uvažovat, že během svého života Ježíš (ten „Galilejský“; anebo taky „Nazaretský?) mluvil zřejmě jen aramejsky a zrovna tak stěží asi byl gramotný řecky nebo oplýval znalostí hebrejštiny, když s ní tehdy měli své potíže i mnozí židovští kněží a žádná řecky formulovaná stopa po Ježíšovi se nedochovala. (Hebrejština již několik století předtím nebyla hovorovým jazykem všedního dne, ale písemným jazykem posvátných textů Židů.)

Grácie pod tlakem: Jak koronavirus testuje sebepojetí společností

16. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Pokud existuje jedna báseň shrnující britský kult stoicismu, tuhý horní ret, je to "If" Rudyarda Kiplinga. Její politicky pochybné kořeny - inspirované selhavším státním převratem vznětlivého skotského koloniálního administrátora v Transvaalu v roce 1895 - málo ubírají trvajícímu vlivu na to, jak Britové vidí sami sebe. "Když bezhlavost svým okem klidně měříš, / ač tupen, sám že nejsi bezhlavý... / když proti triumfu i ponížení / jak proti svůdcům spolčeným jsi kryt...", píše Jeremy Cliffe.

Polovičatá opatření EU

16. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Evropská unie se nevypořádá s koronavirovou krizí, pokud přijme schválí nedostačující iniciativy, uvedl editorial španělského listu El País.

Varovný příběh o koronaviru z Itálie: nedělejte to, co jsme udělali my

16. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Níže uvedený článek italského novináře Mattia Ferraresiho byl publikován v Boston Globe 13. března. Kromě výmluvného popisu podcenění jednoho viru, je také varováním a velkou připomínkou toho, že vláda ČR, stejně jako vlády dalších evropských zemích, by v těchto dnech měli alespoň pro jedenkrát sloužit jako podpůrná organizace lékařů, sestřiček a zdravotnického personálu a maximálně jim umožnit konat jejich práci a dbát jejich instrukcí. A přestat si před kamerou hrát na workoholické maniaky. (Albín Sybera)


Varovný příběh o koronaviru z Itálie: nedělejte to, co jsme udělali my


Mnozí z nás byli příliš sobečtí, aby uposlechli doporučení změnit své chování. Teď jsme izolováni a lidé umírají zbytečně.

ŘÍM: „jako v každé válce, musíme si vybrat koho ošetříme a koho ne“.

To byl titulek Corriere della Sera, jednoho z hlavních italských deníků, 9. března, který informoval o tom, že nemocnice na severu Itálie, epicentru propuknutí koronaviru v zemi, jsou přetížené a zdravotnický systém je na pokraji kolapsu.

Anesteziolog z nemocnice v Bergamu, jednoho z měst s nejvíce případy Covid-19, nemoci vyvolané novým koronavirem, novinám sdělil, že jednotka intenzivní péče má již plné kapacity a lékaři jsou nuceni dělat těžká rozhodnutí, komu bude poskytnuté dýchací zařízení, podle věku, dožití a dalších faktorů. Stejně jako ve válce.

Putinova historická ropná chyba

16. 3. 2020

čas čtení 5 minut

Ruský prezident odstoupil od kriticky důležité dohody v rámci ropného kartelu OPEC, čímž dále destabilizoval labilní trhy uprostřed koronavirové pandemie. Jeho země bude brzy nucena zaplatit za to vysokou cenu, tvrdí Andrej Gudkov.

Francouzské supermarkety otevřou ráno o půl hodiny dříve, jen pro důchodce

16. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Velké francouzské supermarkety Carrefour a Intermarche se rozhodly otevírat ráno o půl hodiny dříve a vpustit do obchodů pouze lidi starší 70 let, budou to kontrolovat podle občanek. Není to dobrý nápad i pro Česko?
- Muž v Japonsku, který přežil nákazu koronavirem a byl lékaři shledán bez nákazy, byl nakažen podruhé a znovu má vysokou horečku. Je mu 70. ZDE
- Britská vláda v pondělí apeluje na technické výrobní firmy, aby - kdo může - začal hromadně vyrábět ventilátory. Obává se, že nemocnice budou zahlceny vlnou těžce kolabujících lidí.
- Spojené státy doporučují zrušit jakékoliv akce, na nichž by bylo více než 50 lidí.
- Massachusetts v USA uzavřel školy. Stát zakázal shromáždění více než 25 lidí.
- Biden a Sanders varují před hrozbou koronaviru, Trump ji zlehčuje. Dr. Anthony Fauci, ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoce, varoval v Trumpově přítomnosti jen o několik vteřin později, že to nejhorší Ameriku teprve čeká.
- Írán zaznamenal  v sobotu nejvyšší počet mrtvých za jediný den, 113 nových úmrtí za posledních 24 hodin. Znamená to, že v Íránu celkem zemřelo 724 osob. V Íránu bylo identifikováno 13 938 nakažených osob.
- Ve Španělsku počet mrtvých za jediný den skočil na 288. Za čtyřidvacet hodin se počet mrtvých více než zdvojnásobil. Celkem je ve Španělsku nakaženo 8000 osob.
- Norským občanům bylo přikázáno, aby se vrátili ze svých chat do měst v důsledku obav, že venkovské nemocnice nápor nemocných nezvládnou.
- Počet mrtvých v Itálii stoupl v neděli o 25 procent na 1809 z 1441. Stoupl o 368. Celkový počet zjištěných nakažených stoupl v sobotu v Itálii z 21 157 na 24 747.
- USA nyní mají více než 2900 případů ve 49 státech.
- Právníci jednající jménem matky dítěte, které trpí astmatem a chodí do základní školy v hrabství Armagh plánují zahájit soudní přezkum rozhodnutí severoirského parlamentu neuzavřít školy v Severním Irsku.
- Goldman Sachs: Americká ekonomika se zmenší o 5 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
31966