Čína spustila dezinformační kampaň, která viní z koronaviru USA

18. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Bombastičtí představitelé čínské vlády pokládají základy k obvinění USA z globální pandemie koronaviru a tím k vyvinění čínské komunistické strany. Zdá se, že trumpovská rétorika má svůj jasný zrcadlový obraz na druhé straně planety. Americký prezident označuje pandemii za "cizí virus"? Číňané ji označí za virus americký, píše Brendon Hong.


Čao Li-ťien, mluvčí čínského ministerstva zahraničí a tvář čínské komunistické strany, ve čtvrtek tvítoval čínsky i anglicky insinuaci, že Spojené státy stojí za šířením nového koronaviru v Číně.

Pokřikování bylo nevysvětlitelně spojeno s videoklipem záznamu středečního vystoupení ředitele amerického úřadu CDC Roberta Redfielda v Kongresu s čínskými titulky.

Eskalace Čaovy rétoriky je posledním případem v řadě pokusů čínské komunistické strany svalit odpovědnost za epidemii na jiné. A kdo by byl lepším obětním beránkem než klíčový geopolitický protivník - Spojené státy?

Čaovo tvrzení se poprvé objevilo již koncem února, když zkušený epidemiolog a pulmonolog Čung Nan-šan prohlásil, že koronavirus "možná nepochází z Číny", i když první známé případy se vyskytly v městě Wu-chan a většina potvrzených případů infekce zde a ve zbytku provincie Chu-pej.

Netrvalo dlouho a výroku se zmocnili čínská státní média a trollové, kteří jej spojili s teorií, že koronavirus je biologickou zbraní.

Nezáleží na tom, že čínští vědci jako Š' Čeng-liová provedli terénní výzkum ve venkovských oblastech s cílem lokalizovat a identifikovat desítky smrtících virů, které jsou podobné viru SARS a koronaviru, jenž nyní infikuje mnoho lidí po celém světě. Tito vědci uznávají, že existuje mnohem více kmenů, které mohou přeskočit na člověka a způsobit novou virovou epidemii.

Stejně jako Trump má i Čao za sebou historii útočných výlevů na Twitteru, který je v Číně zakázán - s výjimkou některých stranických funkcionářů.

Jiní čínští představitelé často opakují Čaovy noty online. Není pochyb o tom, že komunistická strana koordinuje obsah jejich twitterových příspěvků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7279

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2020